vineri, 23 aprilie 2010

PD-L garantează UDMR prezenţă veşnică în Parlament contra sprijin pentru Constituţia lui Băsescu

Ideile partenerilor de guvernare din PD-L şi UDMR se bat cap în cap: în timp ce PD-L cere parlament uninominal şi reducerea numărului de aleşi, UDMR nici nu vrea să audă.

• Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, pentru Gândul, că formaţiunea pe care o conduce se opune Parlamentului unicameral, propus în proiectul de revizuire a Constituţiei adoptat de Guvernul Boc. El a apreciat că şansele ca această prevedere să treacă de Comisia parlamentară sunt destul de mici fiind nevoie de consensul tuturor partidelor: "Pentru a avea două treimi este nevoie de un anumit consens, iar acestea nu pot fi asigurate de PSD şi PNL fără UDMR. Acest sistem bicameral este fals, este nevoie de reformarea lui într-unul bicameral real. Soluţiile pentru care partidele optează diferă. În mod cert, va fi nevoie de un compromis. Nu ştiu care va fi acela, dar, în principiu, este nevoie de toate partidele".

• În ceea ce priveşte propunerea UDMR ca limba maghiară să devină o a doua limbă oficială în România, Marko a spus că aceasta va fi susţinută în continuare în Comisia parlamentară de modificare a Constituţiei, pentru că proiectul propus de Guvern nu se referă la o "reformă totală" a Legii fundamentale, ci la aplicarea rezultatelor referendumului.

Democrat-liberalii spun că se aşteptau la reacţia UDMR-ului şi că vor purta cu aceştia discuţii pe baza principiilor. "Fiecare partid are priorităţile lui. A noastră e dată de votul românilor de la referendumul din 22 noiembrie. Vom încerca să-i convingem, în cadrul comisiei pentru revizuirea Constituţiei nu doar pe cei de la UDMR, ci pe toi cei care se opun", a precizat, pentru Gândul, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. Cum ar putea fi convins UDMR-ul? O posibilă soluţie ar fi acordarea unui anumit număr de mandate, aşa cum se procedează în prezent cu reprezentanţii celorlalte minorităţi, crede vicepreşedintele PD-L, Ioan Oltean: "Trebuie găsită o formulă de compromis. Putem să le acordăm garanţia, prin Legea Electorală, că vor avea un număr de parlamentari, aşa cum e cazul minorităţilor naţionale. Minoritatea maghiară ar putea primi un anumit număr de mandate, proporţional cu reprezentativitatea lor din teritoriu, care e constantă".

http://www.gandul.info/politica/pd-l-garanteaza-udmr-prezenta-vesnica-in-parlament-contra-sprijin-pentru-constitutia-lui-basescu-6001913

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc