vineri, 2 iulie 2010

Panoul ilegal „Ţinutul Secuiesc” de la Aita Mare rămâne în picioare pentru că nu are cine să-l dea jos

În urma unei decizii a Curții de Apel Braşov, rămasă definitivă şi irevocabilă, panoul cu inscripția „Ţinutul Secuiesc” de la Aita Mare ar fi trebuit îndepărtat pe motive de nelegalitate. Cu toate acestea, autoritățile locale de la Aita Mare aruncă „pisica” în curtea Consiliului Județean Covasna, susținând că acesta ar trebui să se ocupe de îndepărtarea panoului, din moment ce este autorul amplasării. Pe de altă parte, deşi Prefectura Covasna a solicitat Consiliului Local Aita Mare punerea în aplicare a deciziei Curții de Apel Braşov încă din luna mai, panoul nu a fost îndepărtat nici până în prezent.

Primarul comunei, Bihari Edomer, spune că are cunoştință despre ilegalitatea în care se află panoul, dar susține că acesta trebuie îndepărtat de către CJ.

Responsabilitate pasată de la vicepreşedinte la preşedinte

Vicepreşedintele CJ Covasna, Demeter Janos – cel care a inițiat de fapt amplasarea diverselor panouri purtând inscripția „Ţinutul Secuiesc” în județ -, ne-a declarat că responsabilitatea începărtării acestora revine preşedintelui CJ, Tamas Sandor.

„Eu de la preşedintele CJ, Tamas Sandor, nu am primit nicio sarcină de îndepărtare a panoului, deci nu am cum să acționez în acest sens”, a explicat vicepreşedintele CJ, în vreme ce preşedintele Tamas Sandor nu a putut fi contactat.

Anularea autorizației de construcție a panoului a fost solicitată în 2009 de către Prefectura Covasna, după ce Inspectoratul de Stat în Construcții a anunțat că aceasta nu întrunea condițiile de legalitate, deoarece panoul a fost amplasat pe un teren asupra căruia CJ nu deținea un titlu valabil. În noiembrie 2009, Tribunalul Covasna a decis că autorizația panoului amplasat la Aita Mare în 2008 este nelegală, cauza trebuind să urmeze cursul firesc al legii, care impunea îndepărtarea panoului, însă CJ a făcut recurs la Curtea de Apel Braşov, care la începutul acestui an a respins acțiunea CJ. Consiliul Județean Covasna a amplasat panoul „Ţinutul Secuiesc“ de la Aita Mare pe 29 mai 2008, autorizația de construcție a acestuia fiind eliberată de preşedintele CJ de la acea vreme, Demeter Janos.

Bani risipiţi pe panouri nelegale

Fostul preşedinte al CJ, Demeter Janos, a fost nevoit să plătească, în urmă cu un an, 8.238 de lei, sumă considerată de către Curtea de Conturi ca fiind „prejudiciu adus bugetului public” prin amplasarea şi demontarea, în 2007, a unui alt panou „Ţinutul Secuiesc“, cel de pe DN11, la granița dintre județele Covasna şi Braşov. Curtea de Conturi le-a imputat fostului preşedinte al CJ Covasna, Demeter Janos, 8.238 de lei, iar fostului arhitect al județului, Stela Florea, 9.100 de lei, pentru prejudicierea bugetului public prin cheltuieli pentru amplasarea şi respectiv autorizarea amplasării panoului, iar apoi pentru demontarea panoului.

Panoul de la Chichiş a fost primul panou „Ţinutul Secuiesc”, reprezentând doi tineri îmbrăcați în port secuiesc în fața unei porți secuieşti din lemn. Panoul a stârnit reacții vehemente din partea partidelor româneşti, care au susținut la acea vreme că prin amplasarea acestuia s-ar marca Ţinutul Secuiesc de către administrația UDMR, deşi conducerea de la acea vreme a CJ Covasna a susținut permanent că panoul ar fi unul publicitar, de promovare turistică a zonei.

Monica Vajna
http://www.covasnamedia.ro/beta/?p=9635

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc