marți, 29 iunie 2010

Demeter Andras Istvan a fost validat de plenul Parlamentului pentru şefia Radioului public

Puterea şi Opoziţia s-au contrat vehement de la microfonul plenului pe tema numirii noului şef al Radioului Public. Noul CA al SRR l-a desemnat pe reprezentantul PSD Ovidiu Miculescu, numai că acesta a fost respins de Comisiile de Cultură şi ulterior de plen. În locul său a fost validat, cu majoritate de voturi, udemeristul Demeter Andras.

Propunerea UDMR în CA al SRR, Demeter Andras Istvan, a fost validat marţi, cu 237 de voturi pentru şi două împotrivă ca preşedinte director general al Societăţii Române de Radiodifuziune.

Rezultatul a fost anunţat de secretarul Camerei, Dumitru Pardău, care a anunţat că din totalul de 471 de parlamentari, au fost prezenţi 239 prezenţi, dintre care 237 au votat pentru şi doi împotrivă.

Demeter Andras Istvan, propunerea UDMR pentru Consiliul de Administraţie al radioului public, a fost validat în unanimitate, cu 15 voturi "pentru" în Comisiile de cultură ale Parlamentului, pentru a îndeplini funcţia de preşedinte director general al SRR.

În primă fază, Ovidiu Miculescu (susţinut de PSD, n.red.) fusese desemnat de noul de CA al SRR, în faţa udemeristului Demeter Istvan, drept candidat pentru scaunul de preşedinte director general al instituţiei, numai că a primit aviz negativ din partea Comisiilor de Cultură ale Parlamentului.

“Recunoaşteţi sincer că vreţi să vă impuneţi omul şi la Radio aşa cum l-aţi impus şi la Curtea Constituţională”, i-a spus liberalul Eugen Nicolăescu, şefei Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

“Cred că nu e cazul să întindeţi coarda foarte mult”, a tunat Adrian Năstase la adresa aceleiaşi Anastase.

Pesediştii şi peneliştii cer ca voturile pentru cele două funcţii – de şef al SRR şi al TVR (acolo unde candidat este Andi Lăzescu, n.red.) – să se dea în acelaşi timp.

"Vă rog să vă controlaţi cuvintele, dacă vreţi să mai luaţi cuvântul", i-a răspuns Anastase, lui Năstase.

PNL a propus o pauză de jumătate de oră. Anastase a dat cinci minute.

În cele din urmă s-a trecut la vot. Separat pentru SRR şi TVR.

Parlamentarii PSD şi PNL au decis să iasă din sală în aceste condiţii.

Miculescu a picat la vot

În condiţiile în care Opoziţia a părăsit sala, candidatul său la şefia Radioului a fost respins, după ce a primit doar trei voturi, contra sa votând 237 de parlamentari.

În aceste condiţii, UDMR a cerut ca un nou candidat să fie supus la vot. Cel al UDMR, Demeter Andras, cel care primise mai puţine voturi decât Miculescu în CA.

A urmat votul pentru TVR şi Consiliul Fiscal. Nu înainte ca PSD să conteste validitatea procesului verbal care a consemnat rezultatul votului pentru respingerea lui Miculescu. "Nu aveţi un proces verbal valid care să poată fi citit în plen", a declarat pesedistul Valeriu Zgonea.

Demeter impus de Putere

La final, parlamentarii Puterii şi-au impus omul. Pe Demeter. Acesta a fost validat în unanimitate, cu 15 voturi "pentru" în Comisiile de cultură ale Parlamentului, pentru a îndeplini funcţia de preşedinte director general al SRR. Demeter Andras Istvan a precizat, în cadrul audierilor, fiind solicitat să clarifice "un lucru care circulă ca folclor", şi anume dacă în ultimii 20 de ani ar fi făcut, în public, vreun gest ostil României, că poartă un respect foarte mare însemnelor naţionale, informează NewsIn.

"În mod categoric o să spun cu inima împăcată că nu există nu numai în spaţiul public, dar nici în sfera privată în viaţa mea nici în ultimii 20 de ani nici înainte niciun gest care conform acestei legende urbane care se vehiculează sub forma unei intoxicări vădite, deliberate, ar fi însemnat profanarea drapelului României sau al oricărui alt însemn al statului. Din educaţia mea, moşternirea, familia din care provin şi tradiţia naţiunii din care fac parte izvorăşte o anumită atitudine şi un anumit respect faţă de însemnele oficiale. Nu am fost arestat niciodată, niciunde, nicicând", a explicat el în faţa comisiei, în replică la acuzaţiile lansate de pesedista Olguţa Vasilescu.

S-a trecut la vot, iar Demeter nu a avut nicio problemă. Opoziţia a lipsit din nou din sală.

Duel în CA

Întrucât la primul tur de scrutin atât Ovidiu Miculescu, susţinut de reprezentanţii Opoziţiei, cât şi Demeter Andras Istvan, susţinut de cei ai Puterii, au întrunit un număr egal de voturi ( scor 6 la 6, înregistrându-se şi o abţinere), a fost organizat un nou tur de scrutin. În urma acestuia, Miculescu a fost desemnat drept candidat la şefia RRA cu şapte voturi "pentru" şi şase "împotrivă".

Scandal în Comisie

Candidatul votat de noul Consiliul de Administraţie al SRR pentru postul de preşedinte-director general, Ovidiu Miculescu, a primit aviz negativ din partea comisiilor reunite de cultură, în timp ce Alexandru Lăzescu a fost confirmat cu unanimitate de voturi.

Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat că reprezentanţii puterii din cele două comisii au încălcat legislaţia prin refuzul lor de a valida alegerea din interiorul CA al SRR. "Am votat în unanimitate propunerea Lăzescu pentru TVR pentru că aşa a decis Consiliul de Administraţie şi ni s-a părut normal să validăm propunerea aceasta. Când am votat pentru radio, cei de la putere au decis că nu este normal să valideze ce a decis Consiliul de Administraţie", a declarat Olguţa Vasilescu la finele deliberărilor din comisii ce au avut loc cu uşile închise, informează NewsIn.

Vasilescu a acuzat că puterea încearcă să-l impună cu orice preţ pe candidatul UDMR, Demeter Andras Istvan. "Vor neapărat să-l scoată pe domnul Demeter preşedinte al radioului public. Nu pot să accept ca în Consiliul de Administraţie să ajungă o persoană care a călcat în picioare drapelul României şi i-a dat foc. Pentru această faptă domnul Demeter a fost reţinut. Cred că este bine să se afle pe cine susţine actuala putere şi ce mişmaşuri poate să facă pentru a rămâne la ciolan cu ajutorul UDMR", a spus Vasilescu.

Mai mult, aceasta a susţinut că prin avizul negativ al lui Miculescu şi sprijinul pentru Demeter există riscul ca radioul public să fie condus de "un huligan". "Am crezut că la Camera Deputaţilor doar doamna Roberta Anastase calcă în picoare legislaţia dar văd că pe linie feminină se păstrează această practică şi doamna Raluca Turcan face acelaşi lucru. Au călcat în picioare legislaţia pentru a da postul de preşedinte al radioului public unui huligan din UDMR care a fost arestat pentru acte de huliganism pentru că a călcat în picioare drapelul României şi i-a dat foc. Iar acum puterea îl premiază punându-l preşedinte la poate cea mai echilibrată instituţie media din România", a conchis senatorul PSD.

În 1990, Demeter ar fi fost arestat la Tîrgu Mureş, pentru profanarea însemnelor de stat, când a smuls de pe statuia lui Avram Iancu steagul României, pe care l-a călcat în picioare, după care i-a dat foc. A avut însă câştig de cauză în instanţă, scriu jurnaliştii de la catavencu.ro.

http://www.realitatea.net/demeter-andras-istvan-a-fost-validat-de-plenul-parlamentului-pentru-sefia-radioului-public_721001.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc