joi, 7 august 2008

Patapievici:Poneiul cu zvastică are valoare artistică. Nu este nici sinagogă, nici casă de evreu

Patapievici: Poneiul cu zvastică are valoare artistică. Nu este nici sinagogă, nici casa de evreuReprezentanţii Institutul Cultural Român au dat joi explicaţii, în faţa presei, în legătură cu expoziţia controversată de la New York. Expoziţia a declanşat un scandal monstru. Zvastici, falusuri şi ironii cu simboluri religioase - toate sunt expuse la galeria română din metropola americană. Horia-Roman Patapievici, preşedintele ICR, a declarat că acuzaţiile de antisemitism aduse expoziţiei sunt false şi că obiectele expuse au valoare artistică.

Acesta a explicat faptul că zvastica nu este interzisă în Statele Unite ale Americii, pentru că "acesta este încă un stat liberal". El a spus că este interzisă doar realizarea zvasticii pe sinagogi sau pe case ale căror proprietari sunt evrei. "Conform acuzaţiilor, acest ponei ar trebui să fie ori o sinagogă, ori o casă evreiască", a declarat Patapievici.

Lucrările expoziţiei intitulate "Libertate pentru oameni leneşi" ar trebui să promoveze arta contemporană românească. În schimb sunt prezentate falusuri, zvastici, iar unele dintre cele mai vechi simboluri ale credinţei ortodoxe şi evreieşti sunt batjocorite. Lucrarea cea mai controversată este un ponei care are desenată o zvastică pe pulpa din spate. Pentru că în Statele Unite sunt interzise simbolurile fasciste, poliţia americană a făcut o vizită la Galeria Română din New York.

Primele critici la adresa expoziţiei au apărut în publicaţia New York Magazin, într-un articol scris de John Gabrian Marinescu. Autorul materialului, care este şi artist grafician profesionist, a descris evenimentul ca fiind "populat de figuri sinistre, ale căror porţiuni intime sunt puternic scoase în evidenţă" şi a afirmat că "expoziţia nu ne face cinste nouă, românilor, şi nici artei sau culturii noastre". Articolul a fost citat pentru prima dată de jurnalistul Andrei Bădin, senior editor Antena 3, pe blogul său personal. Apoi, reacţii negative au apărut în majoritatea publicaţiilor din România.

În replică, Institutul Cultural Român a explicat într-un comunicat că instituţia doreşte continuarea politicii sale "de susţinere a artelor vizuale româneşti, motiv pentru care a invitat la New York trei dintre cei mai activi şi mai provocatori street artişti români". În urma scandalului declanşat de expoziţie, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu a solicitat Comisiei de Cultură să demareze o anchetă privind activitatea Institutului. La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat că aşteaptă concluziile acestei anchete înainte de a prezenta o poziţie oficială.

Antena 3
http://www.antena3.ro/Patapievici-Poneiul-cu-zvastica-are-valoare-artistica-Nu-este-nici-sinagoga-nici-casa-de-evreu_clt_52593_ext.html

Un comentariu:

Unknown spunea...

Mai, poate ca poneiul (sau magarul) ala ERA o casa evreiasca sau sinagoga, dar era mascat bine de tot... Ce dracu, daca ar fi avut steaua lui David pe o buca, atunci era antisemit, dar asa?...

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc