duminică, 6 decembrie 2009

"Hagymakupolás honfoglalás": Realizatorul maghiar al unui film in care este atacata ortodoxia romaneasca si statul roman, premiat la Miercurea Ciuc

Un redactor al televiziunii Duna TV, din Ungaria, care a realizat un film controversat despre presupusa expansiune a Bisericii Ortodoxe Romane in asa-zisul tinutul secuiesc, a fost premiat sambata, la Miercurea Ciuc, pentru contributia adusa la pastrarea identitatii maghiarilor, transmite Agerpres.

Premiul Julianus, acordat de fundatia cu acelasi nume din Miercurea Ciuc, a ajuns in acest an la sapte personalitati maghiare din Romania, Ungaria, Ucraina si Slovacia. Unul dintre laureati este redactorul Csáky Zoltán, de la televiziunea Duna, din Budapesta, care in urma cu cativa ani a realizat, impreuna cu Marassy Geza, un film intitulat intitulat "Hagymakupolás honfoglalás" (n.r. - in traducere libera "Ocupare de patrie prin intermediul religiei").

Decernarea premiilor Julianus a ajuns la cea de-a 17-a editie, pana acum fiind laureate peste 90 de persoane din Ungaria, Romania, Slovacia, Olanda, Austria, Turcia sau SUA. De-a lungul anilor au primit premiul Julianus ex-premierul ungar Orban Viktor, fostul ministru al Justitiei de la Budapesta David Ibolya, presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, episcopul reformat Tokes Laszlo, controversata avocata austriaca Eva Maria Braki si presedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache.
Julianus a fost un calugar dominican care la inceputul secolului al XIII-lea a plecat in Asia ca sa caute originea maghiarilor.

Atac la adresa statului roman si a Bisericii Ortodoxe romane

La inceputul lunii noiembrie, ziarul ZIUA scria ca, in filmul documentar, realizat de doi reporteri ai televiziunii Duna TV din Ungaria si prezentat in fata catorva zeci de persoane aflate in aula Universitatii Maghiare Sapientia din Miercurea Ciuc, se afirma ca "o parte" din maghiarii transilvaneni se simt opresati de "expansiunea Bisericii Ortodoxe". O parte dintre maghiarii din Ardeal vad in expansiunea Bisericii Ortodoxe in zona o amenintare la adresa "Pamantului Secuiesc" si a identitatii maghiare, arata filmul realizat de reporterii ungari Csaky Zoltan si Marassy Geza. O serie de personalitati ale lumii politice maghiare din Romania si-au manifestat, in cadrul documentarului, ingrijorarea fata de incercarea statului roman de a "romaniza" zona prin construirea de biserici ortodoxe si amenajarea de unitati militare.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Harghita, Kolumban Gabor, a afirmat ca implementarea democratiei in aceasta zona este impiedicata de mai multi factori, printre care se numara si religia. Viceprimarul municipiului Miercurea Ciuc, Papp Elod, si-a exprimat, la randul sau, in cadrul aceluiasi documentar, dezacordul fata de expansiunea ortodoxa in zona Ciuc, afirmand insa ca este vorba despre o expansiune care "in mod legal nu poate fi oprita".

"Educand atatia tineri maghiari, viitorul va fi al nostru"

Dupa vizionarea casetei, asistenta a analizat situatia "grava" in care se afla "pamantul secuiesc". Unii au afirmat ca ar trebui organizate miscari de amploare pentru a protesta fata de romanizarea Ardealului prin intermediul Bisericii Ortodoxe, propunand ca acest lucru sa se realizeze prin intermediul preotilor reformati. Decanul Universitatii Sapientia de la Miercurea Ciuc, Lanyi Szabolcs, a afirmat ca nu este intamplator faptul ca lansarea casetei video a avut loc in aula universitatii.
"Educand atatia tineri maghiari, viitorul va fi al nostru", a afirmat Szabolcs.Titlul casetei prezentate este "Hagymakupolas-Honfoglalas", ceea ce poate insemna, intr-o traducere libera, ocupare de patrie prin intermediul religiei. Filmul a durat aproximativ 40 de minute si a inceput prin prezentarea unor imagini de la o slujba ortodoxa. Chipul lui Tokes Laszlo a aparut pe fundal si a deschis sirul opiniilor prezentate pe tema acestui subiect, opinii completate de imagini cu bisericile ortodoxe din zona Ghimes si Izvorul Muresului, respectiv cu asezamantul de la Odorheiu Secuiesc. Imaginile sunt urmate de un scurt istoric referitor la venirea, in zona, a primilor pastori romani din Moldova si din sudul tarii, acestia formand mici grupuri in Ardeal, dupa care si-au ridicat biserici.

Totodata, au fost vizionate cadre filmate cu ocazia unei manifestatii de strada, organizate, in anul 2000, la Sfantu Gheorghe, in cadrul careia o masa de oameni cu steaguri tricolore intona "Noi suntem romani", iar Petre Turlea chema lumea sa militeze pentru pastrarea identitatii romanesti in zona. Cei intervievati de reporterii Duna TV au apreciat ca pamantul secuiesc pierde din teritoriu din cauza bisericii ortodoxe, problema nefiind neaparat cladirile in sine, ci scopul pentru care au fost ridicate si mesajul pe care il transmit. Asezamantul de la Odorheiu Secuiesc a fost interpretat, astfel, drept un "cal troian" in oras. Primarul Szasz Jeno si-a aratat, in aceste conditii, frustrarea fata de faptul ca orfelinatul, care constituie, paralel cu aducerea trupelor romanesti, un factor important in actiunea de romanizare a zonei. Filmul s-a incheiat cu un cadrul amplu filmat in timpul pelerinajului de Rusalii organizat la Sumuleu, unde mii de oameni asistau la slujba religioasa, unii dintre ei tinand in maini drapelul Ungariei.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-12-05&id=46599

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc