sâmbătă, 19 decembrie 2009

Pretentie maghiara aplaudata frenetic de secui la Targu Mures: ''Independenta totala a Transilvaniei sau alipirea de Ungaria!''

-- Maghiarii din Transilvania spera sa obtina primeasca ajutorul Ungariei pentru obtinerea autonomiei ''Tinutului Secuiesc''.

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izask Balasz a declarat sambata, la Targu Mures, ca spera sa faca pasi inainte pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc in perioada in care Ungaria va detine presedintia Uniunii Europene, transmite NewsIn.

''Ne pregatim si noi pentru viitoarele schimbari in politica europeana, in politica din Ungaria si, bineinteles, ca ne pregatim si pentru schimbarile care vor avea loc si la noi, in Romania. Ne asteptam in primul rand ca in cursul presedintiei UE care urmeaza sa fie indeplinita de Belgia, Spania si Ungaria, politica si responsabilitatea pentru comunitatile maghiare in afara Ungariei, in general pentru comunitatile minoritare din Europa, sa capete un accent mai mare. La ora actuala din program lipseste acest subiect'', a declarat Izsak Balasz.

Acesta a cerut Comisiei Permanente a CNS sa elaboreze un pachet de propuneri pentru Guvernul Ungariei in aceasta privinta. ''Bineinteles ca avem asteptari fata de un alt sprijin si o alta modalitate de abordare din partea politicii Ungariei, se poate astepta la anul si acolo o schimbare. Asteptam o schimbare de la viitorul Guvern al Ungariei. Daca va fi Viktor Orban speram sa fie mai hotarat decat Guvernul actual'', a afirmat liderul secuilor. El a criticat si autoritatile europene ca nu se implica suficient in rezolvarea problemelor minoritatilor din Europa.

''Situatia comunitatilor nationale care traiesc in minoritate este o problema internationala. In tarile UE traiesc comunitati si UE trebuie sa puna la ordinea zilei. Duminica s-a organizat un referendum in Catalonia, deci este o problema care este la ordinea de zi. Nu se mai poate ca Parlamentul European sa treaca peste aceste subiecte ca si cum nu ar exista'', a mai afirmat Izsak.

El considera ca in cazul Tinutului Secuiesc ar trebui sa fie declarata autonomie teritoriala. ''Situatia minoritatilor difera. Acolo unde exista posibilitatea si sunt conditii pentru autonomie teritoriala, acolo autonomie teritoriala. De pilda cum este Tinutul Secuiesc si cum prevede Recomandarea 1201. Exista angajament din partea Romaniei sa fundamenteze politica minoritara pe Recomandarea 1201 a Consiliului Europei'', a aratat presedintele CNS.

Izsak Balasz a conchis ca ''trebuie sa gasita partea comuna care poate sa fie in reglementarea juridica europeana, poate sa dea nivelul minim a acelor drepturi care trebuie sa devina standarde internationale in privinta protectiei minoritatilor''.

La conferinta Consiliului National Secuiesc (CNS), care a avut loc sambata, la Tg Mures, redactorul-sef al unei publicatii din Miercurea Ciuc, Ferenczes Istvan, a declarat ca maghiarii din Transilvania ar fi trebuit sa ceara de la bun inceput autonomia totala sau alipirea la Ungaria.
''Trebuia sa cerem independenta totala sau alipirea de Ungaria'', a declamat Ferenczes de la tribuna conferintei, moment in care toata sala a aplaudat frenetic.

La lucrarile CNS a participat si presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, care a incercat sa ''indulceasca'' aceasta declaratie.
''Dansul a vorbit despre politica UDMR din ultimii 20 de ani si nu am facut un pas inainte in ceea ce priveste drepturile noastre. Poate s-a tradus gresit si eu nu vreau sa intru in amanunte. Dar cred ca a vrut sa spuna ca noi am cerut putin si am primit si mai putin'', a declarat liderul PCM.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-12-19&id=47689

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc