miercuri, 23 decembrie 2009

Românii din Miercurea-Ciuc ignoraţi de autorităţi

O serie de manifestari dedicate sarbatorilor de Craciun au debutat, vineri, in premiera la Miercurea Ciuc, din program nelipsind targul de Craciun, taierea traditionala a porcului, concerte de colinde si spectacole pentru cei mici. Evenimentul este intitulat 'Luminile de Craciun' si este organizat de Consiliul Judetean Harghita, Primaria Municipiului Miercurea Ciuc, Fundatia Artera si Asociatia HALO - Reteaua comunitatilor Catolice din bazinul Carpatilor.

In parcul din fata Cetatii Miko din Miercurea Ciuc au fost amenajate 20 de standuri, unde se vand atat preparate traditionale din carne de porc, cat si produse mestesugaresti, dulciuri specifice sarbatorilor de iarna, precum cozonac si turta dulce, dar si vin fiert si ceai fierbinte. De asemenea, a fost amenajata o iesle asemanatoare celei in care s-a nascut Mantuitorul, unde au fost aduse animale despre care se spune ca au asistat la nasterea lui Iisus Hristos, cum ar fi oi, magari si caini. Alaturi de iesle se afla mai multi 'pastori', imbracati ca la Bethleem.

In cursul zilei de sambata, in parcul din fata Cetatii Miko, se vor sacrifica in mod traditional trei porci din care se vor gati preparate traditionale de Craciun. Acestea vor fi vandute catre populatie, la preturi mult mai mici decat in magazine. Sambata dupa amiaza va fi adusa lumina Sfanta de la Bethleem si se va oficia o slujba ecumenica. In program sunt incluse, timp de cinci zile, concerte de Craciun dar si multe spectacole dedicate celor mici, care sunt asteptati cu zeci de daruri.

Evenimentul se va incheia marti, 22 decembrie, cand se va oficia o slujba de Craciun in aer liber. Organizatorii evenimentului au ignorat, si de aceasta data, la fel ca si la alte manifestari, cei peste 7.000 de locuitori romani din Miercurea Ciuc, platitori de taxe si impozite la bugetul local. Afisele si programele au fost tiparite exclusiv in limba maghiara, nicio formatie romaneasca nu a fost invitata sa sustina concerte de colinde iar presa de limba romana a fost invitata la manifestari doar dupa ce acestea au inceput.

http://www.stirilocale.ro/harghita/Evenimente_de_Craciun_in_premiera_la_Miercurea_Ciuc_IDN1078644.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc