marți, 16 februarie 2010

Cel care a fost infectat cu virusul Trianonului, mai periculos decat virusul gripei AH1N1 (I)

Unul din sloganurile "de lupta" preferate ale fostului episcop al Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, actualul europarlamentar Tõkés László, pe care il promoveaza cu tarie, pretutindeni in lumea larga, cu demagogie amenintatoare si maghiarotarda, batandu-se cu pumnul in pieptul sau de maghiar mandru, suna astfel: "Sunt satul pana peste cap de Romania!". Iar eu, cunoscand manifestarile sale provocatoare, diversioniste, anticonstitutionale si indreptate impotriva Romaniei, formulate ani la rand dupa decembrie 1989, nu pot sa spun altceva, decat: "Sunt satul pana peste cap de postura de capetenie maghiarotarda a lui Tõkés László". (Dintre actele de eroism savarsite impotriva Romaniei voi aminti doar unul, mai exact de cele afirmate despre Romania democratica, la o conferinta de presa tinuta cu ani in urma intr-una din tarile occidentale: "Asemenea instigari fasciste si epurari etnice, ca in Romania, nu au existat in nicio alta tara europeana!") Recent, Tõkés László a iesit la rampa din nou in postura de capetenie maghiarotarda, de singur mantuitor si lider legitim, demn de urmat, al maghiarilor din Romania. Potrivit presei de limba maghiara din Romania, Tõkés László a propus ca anul 2010 sa fie declarat de maghiarii din Romania "anul comemorarii Trianonului". Iata, deci, care este cea mai arzatoare problema a europarlamentarului Tõkés László, ingerul salvator al maghiarilor din Romania, prin care fostul episcop vrea sa ajute la solutionarea gravelor probleme sociale cu care se confrunta cetatenii romani de nationalitate maghiara, din ce in ce mai saraci din cauza actualei crize economice! Dar, oare, cu ce scop, pe baza caror considerente sociale si politice concrete doreste Tõkés László ca in acest an maghiarii din Romania sa se gandeasca, sa-si aminteasca la tot pasul si sa fie preocupati de consecintele istorice asupra Ungariei Mari ale Tratatului de Pace de la Trianon, incheiat in 1920?!

Este bine cunoscut ca dusmanul fanatic al Romaniei, regentul Ungariei, Horthy Miklós, a fost cel care a initiat, imediat dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, acea miscare a iredentismului maghiar, care s-a opus dezvoltarii firesti si obiective a societatii si formarii statelor nationale in aceasta regiune a Europei. Iredentistii solicita, cu radicalismul care ii caracterizeaza, chiar si in zilele noastre, revizuirea Tratatului de Pace de la Trianon si desfiintarea granitelor stabilite in 1920. De asemenea, la fel de binecunoscut este si faptul ca, dupa decembrie 1989, in perioada care a urmat dupa schimbarea de regim, o serie de politicieni maghiari extremisti din Romania si din strainatate au clamat cu vehementa necesitatea condamnarii Tratatului de la Trianon si a revizuirii granitelor stabilite prin acest tratat, dorind atunci, dar si acum, sa-si sporeasca capitalul politic si popularitatea, in interesul obtinerii cat mai multor voturi din partea alegatorilor. Cunoscand aceste realitati, este justificata urmatoarea intrebare: De ce conducerea la varf a UDMR nu protesteaza impotriva propunerii lui Tõkés László, care este, de fapt, o provocare indreptata impotriva Romaniei, si de ce nu se delimiteaza imediat si ferm de initiativa lui Tõkés László de a declara anul 2010 "anul comemorarii Trianonului?!"

Raspunsul la aceasta intrebare este simplu: in cadrul asa-numitului Consiliu Consultativ al Maghiarilor din Transilvania, liderii formatiunii conduse de Markó Béla au incheiat o alianta cu Tõkés László, atat in calitatea acestuia de presedinte al Consiliului National Maghiar din Transilvania, cat si de cea de "erou" care lupta in Romania si in diversele foruri internationale pentru infaptuirea autonomiei teritoriale pe baze etnice. Astfel, liderii UDMR se alatura, mai mult sau mai putin mascat, la actiunile demagogice ale lui Tõkés László de defaimare a Romaniei, in timp ce presedintele UDMR si colegii sai ocupa functii importante in Guvern si in institutiile administratiei publice, in calitate de factori de decizie ai actualei puteri.

Propunerea provocatoare a lui Tõkés László cu privire la comemorarea Trianonului se bazeaza evident pe falsificarea grosolana a istoriei de catre iredentismul maghiar, potrivit careia, prin Tratatul de la Trianon, Transilvania a fost luata pe nedrept de la Ungaria Mare istorica si anexata Romaniei. Realitatea istorica demonstreaza, insa, cu totul altceva: Tratatul de Pace de la Trianon a consfintit in 1920, abia dupa doi ani, ceea ce a fost infaptuit prin vointa unitara a poporului roman, pe 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, si anume Marea Unire! Iredentistii maghiari, printre care si Tõkés László, nu vor sa ia la cunostinta ca unirea Transilvaniei cu Romania s-a infaptuit nu ca urmare a unei decizii impuse cu forta de marile puteri. Iar László Tõkés este departe de a recunoaste ca, dupa lupta de secole pentu libertate a poporului roman, la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia decizia justa a apartinut Timpului si Istoriei! S-ar cuveni ca Tõkés László sa stie acest lucru, in masura in care se considera un om cult, cu spirit european si cu constinte moderne privind istoria maghiarilor. Insa, se pare ca Tõkés László are probleme ori cu nivelul sau de cultura, ori cu cunostintele sale privind literatura si istoria maghiarilor sau pur si simplu continua sa fie inchistat in obsesia si miopia istorica a iredentistilor maghiari, deoarece, pe de o parte, nu ia act de realitatile istorice, iar pe de alta parte, le falsifica intr-un mod grosolan si continua sa repete minciuni despre istoria Romaniei.

De ce nu are cunostinta László Tõkés, de exemplu, despre "Proclamatia" intitulata "Catre intelectualitatea maghiara", aparuta in paginile cotidianului budapestan "Világ", pe 3 noiembrie 1918? De ce nu stie ca aceasta Proclamatie a fost semnata la vremea respectiva, pe langa Ady Endre, Bartók Béla, si Kodály Zoltán, de o suta de scriitori, artisti si politicieni maghiari, cele mai prestigioase personalitati ale Ungariei acelei epoci? Si de ce nu stie Tõkés László ca aceasta Proclamatie este o manifestare stralucitoare a progresismului din Ungaria, despre care se poate spune, pe buna dreptate, ca este un document eminamente european si de care poate fi mandru oricare maghiar cu bun-simt si iubitor de pace, indiferent in care colt al lumii traieste? Daca Tõkés László ar cunoaste toate acestea (sau daca nu s-ar preface ca nu stie despre aceste lucruri), atunci cel putin ar intelege mai bine dimensiunea atacului pe care la lansat impotriva Romaniei, prin aceasta propunere privind anul comemorarii Trianonului.

Iata, cateva pasaje ale minunatei Proclamatii de la Budapesta: "Maghiari, s-a infaptuit vechea noastra dorinta: maghiarii se organizeaza. Vechea Ungarie s-a prabusit. Maghiarimea nu mai este strivita in patul lui Procust al unui vechi stat istoric. Idealurile noastre nu mai sunt in contradictie cu cele ale altora. Fata de natiunile noastre fratesti, nu mai avem nicio pretentie. Maghiari! Si noi ne consideram o natiune renascuta, asemenea fratilor nostri, care din ruinele Monarhiei se trezesc fericiti la o noua viata. Ne trezim usurati la acel gand ca nu mai suntem obligati sa fim uneltele asupririi. Libertatea conationalilor nostri este garantia libertatii noastre. Cine este liber acolo, unde vecinul sau nu este? Sa fim liberi! Sa traim in pace unii alaturi de ceilalti, ca natiuni libere, cu natiuni libere".

Hajdu Gyõzõ

http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=47952

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc