vineri, 19 februarie 2010

România şi Ungaria îşi vor pune din 2011 „urgenţele“ la comun

Echipele de urgenţă dintr-o ţară vor putea răspunde apelurilor de dincolo de frontieră odată ce România va fi primită în Spaţiul Schengen - probabil în luna martie a anului viitor

"Sistemul de urgenţe comun" dintre România şi Ungaria - graţie căruia echipele de intervenţie vor putea da curs unor apeluri la numărul 112 dincolo de frontieră - ar putea deveni operaţional anul viitor, crede ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkár Füzes. Cel mai devreme, aceasta s-ar putea întâmpla în luna martie, când ţara noastră este aşteptată să adere la Spaţiul Schengen.

Deşi cele două state au căzut asupra unui acord în aces sens din toamna lui 2008, faptul că România nu este membră Schengen ridică probleme "birocratice" pentru implementare. Sistemul nu va avea "rival" decât într-o structură similară funcţională în Benelux (Olanda, Belgia şi Luxemburg) şi va permite o mai bună gestionare a resurselor celor două state vecine.

Scopul acestuia este de "a nu crea structuri paralele", a explicat Füzes, încât fiecare ţară să se concentreze pe ceea ce are mai bun. În mod concret, la un accident din Ungaria ar putea ajunge mai rapid o echipă SMURD din România, iar pentru un pacient din ţara noastră s-ar putea întâmpla ca cel mai apropiat spital echipat pentru afecţiunea lui să se afle dincolo de graniţă.

Integrarea serviciilor care răspund la numărul de urgenţe 112 este numai una dintre priorităţile bilaterale, pe lângă cele pe care România şi Ungaria le vor susţine într-o suită de evenimente organizate la Budapesta privind securitatea energetică în regiunea dunăreană şi "Strategia Dunării" a UE.

Emil Boc - trei discursuri la Budapesta

Între 24 şi 26 februarie, premierul Emil Boc va avea trei discursuri la "Vişegrad 4+ Summit" (forum de discuţii politice privind securitatea energetică), la o conferinţă a ţărilor riverane Dunării (care va aborda aspecte tehnice legate de discuţiile de la summit) şi la Summitul UE privind "Strategia UE pentru Regiunea Dunării", a cărei elaborare a fost solicitată Consiliului UE de către România şi Austria. Pentru că premierul român va fi însoţit de mai mulţi miniştri, vizita lui în Ungaria va lua forma unei "reuniuni interguvernamentale informale", crede Füzes, care ar putea suplini într-o anumită măsură amânarea şedinţei comune a celor două Guverne, programată în toamna lui 2009.

Era rândul României să fie gazdă, dar criza politică de la Bucureşti a dus la amânarea evenimentului. Date fiind apropiatele alegeri generale din Ungaria (în aprilie), "probabil că întâlnirea comună nu va avea loc prea curând", apreciază ambasadorul ungar.

Boc şi omologul bulgar, în acelaşi elicopter peste Dunăre

După reuniunile de la Budapesta, premierul român Emil Boc se va duce la Sofia, fiind posibil să călătorească împreună cu omologul bulgar Boiko Borisov, potrivit Mediafax. Din capitala ungară până în cea a Bulgariei ei vor folosi acelaşi avion, urmând să facă o "excursie" cu elicopterul până la Vidin - locul unde cele două state plănuiesc construirea unui nou pod peste Dunăre.

Podul Calafat-Vidin ar urma să fie al doilea după cel de la Giurgiu-Ruse, având un cost total estimat la 226 milioane euro. Cele două ţări au semnat încă din martie 2000 un acord pentru înălţarea lui, dar nu au reuşit să strângă banii necesari pentru construcţie.

Sofia a cerut din partea Comisiei Europene o prelungire cu 18 luni a termenului de contractare a 70 milioane euro prin programul ISPA.

http://www.gandul.info/international/romania-si-ungaria-isi-vor-pune-din-2011-urgentele-la-comun-5555655

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc