miercuri, 9 martie 2011

Jobbik organizează, la Târgu-Mureș, prima întâlnire a conducerii partidului în afara Ungariei

Formaţiunea de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik - Mişcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik Magyarorszagert Mozgalom), organizează, săptămâna viitoare, la Târgu-Mureş, prima întâlnire a conducerii partidului în afara Ungariei, a declarat presei, marţi, Vitus Ors, preşedintele Cercului de Prieteni Jobbik din Transilvania.
„Întrunirea prezidiului Jobbik va avea loc pe data de 11 martie şi va începe dimineaţa între orele 9-11, după care urmează întâlniri cu presa, cu studenţii din Târgu-Mureş, cu organizaţiile maghiare din oraş. (...) Este prima întâlnire a preşedinţiei Jobbik în afara graniţelor Ungariei, iar noi suntem prima organizaţie a Jobbik din afara Ungariei. Vor participa 10-12 persoane din conducerea Jobbik”, a arătat Vitus Ors. Vona Gabor
Potrivit acestuia, obiectivul întâlnirii liderilor Jobbik la Târgu-Mureş este acela de a arăta maghiarilor din Ardeal că „Partidul Jobbik nu doreşte să transmită mesaje doar din Budapesta, ci aduce politica cât mai aproape de maghiarii din Ardeal şi în general de oamenii din Ardeal”.
Printre cei care vor participa la şedinţa de la Târgu-Mureş se numără Vona Gabor (foto), preşedintele Jobbik, precum şi vicepreşedinţii Balczo Zoltan, vicepreşedintele Parlamentului de la Budapesta, Szegedi Csanad, europarlamentar, Novak Elod, deputat în Parlamentul Ungariei, Gyure Csaba, Szabo Gabor şi alţii.
O să arătam că Partidul Jobbik nu este unul extremist, m-aş referi la discursul domnului preşedinte Vona Gabor, ţinut la sfârşitul lunii ianuarie, în faţa Congresului partidului, în care a vorbit despre necesitatea reconcilierii româno-maghiare. A mai vorbit, pe deasupra, de înfiinţarea unei uniuni a statelor din Europa de Est şi Centrală, ca să putem face faţă corporaţiilor multinaţionale care ne cumpără proprietăţile şi să putem face faţă şi tendinţelor care vin dinspre Est, vorbim de China, care are, de asemenea, este o putere economică foarte mare”, a subliniat Vitus.
Acesta a spus că Jobbik aşteaptă ca ideea unei Uniuni Centrale şi Est Europene să fie dezvoltată inclusiv de politicieni români, dar că, deocamdată, liderii formaţiunii ungare nu au prevăzut în program întâlniri cu reprezentanţi ai formaţiunilor politice româneşti.
„Deocamdată aceasta este o şedinţă prezidenţială. Noi vom arăta că nu suntem un partid extremist, că nu milităm contra cetăţenilor români, că toate acuzaţiile care sunt aduse la adresa noastră sunt nefondate şi după aceea, dacă există politicieni români sau oameni simpli, care se interesează de ideile noastre, sunt aşteptaţi cu drag”, a precizat liderul Cercului de Prieteni Jobbik.
Întâlnirea preşedinţiei Jobbik va avea loc la sediul biroului europarlamentarului Szegedi Csanad, din Târgu-Mureş.
Pe 22 februarie, Asociaţia pentru Protecţia Drepturilor Omului APDO - LIDER a solicitat autorităţilor Statului Român să interzică întâlnirea conducerii formaţiunii politice de extremă dreapta din Ungaria Jobbik de la Târgu-Mureş. „Faţă de declaratele intenţii, conţinute în platforma program a acestei formaţiuni politice, referitoare la susţinerile de autonomie teritorială ale unor teritorii vecine Ungariei, fie acestea parte componentă a României sau ale altor state în care se află populaţie de etnie maghiară, solicităm public autorităţilor Statului Român ca, de urgenţă, să ia toate măsurile ce se impun pentru ca o astfel de întâlnire să nu aibă loc la Târgu-Mureş sau în oricare altă localitate a României”, a arătat şeful APDO - LIDER, Cornel Brişcaru. În plus, acesta a solicitat şi închiderea biroului europarlamentarului Jobbik, Szegedi Csanad, de la Târgu-Mureş, „pentru invocarea de teme în afara realităţilor legislative ale României”. (…)
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la congresul formaţiunii de la finele săptămânii trecute, că uniunea nu a avut relaţii instituţionale cu formaţiunea de extremă dreaptă din Ungaria, Jobbik, şi deocamdată, situaţia nu se va schimba.
„Noi dorim să avem o colaborare strânsă cu cei care sunt la guvernare, FIDESZ, Partidul Popular Creştin Democrat şi cu cei din opoziţie. Cu Jobbik nu am avut relaţii instituţionale şi, aşa cum aţi văzut, nu au fost invitaţi”, a precizat Kelemen Hunor.
În legătură cu organizarea în luna martie, la Târgu-Mureş, a unei şedinţe a conducerii formaţiunii de extremă dreapta, Jobbik, urmată de întâlnirea acesteia cu simpatizanţii din România, Kelemen Hunor a afirmat că orice intenţie care vizează comunitatea maghiară trebuie să fie în cadrul normelor europene, iar, dacă depăşeşte acest cadru, trebuie respinsă.
„Noi am spus de fiecare dată că orice intenţie care vizează comunitatea maghiară şi este de bun simţ şi este în cadrul normelor europene este binevenită. Tot ce depăşeşte aceste limite şi acest cadru trebuie respins, trebuie refuzat. Jobbik, dacă doreşte o colaborare corectă cu maghiarii din România, e treaba acestei formaţiuni, dar în anumite limite. Aşa cum cei din Târgu-Mureş au declarat de foarte multe ori - comunitatea maghiară din România s-a descurcat până acum şi fără Jobbik”, a spus Kelemen Hunor.
Partidul Jobbik (Mişcarea pentru o Ungarie mai bună) a intrat în Parlament la ultimele alegerile legislative din Ungaria, devenind imediat cea de-a treia forţă politică a ţării, cu 16,71 la sută din voturi. Preşedintele său, Gabor Vona, în vârstă de 32 de ani, se află în fruntea partidului din 2006. Jobbik s-a distins prin campaniile sale agresive împotriva romilor, precum şi prin discursul xenofob şi homofob. (AGERPRES)

http://www.condeiulardelean.ro/articol/jobbik-organizeaza-la-targu-mure-prima-intalnire-conducerii-partidului-afara-ungariei

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc