marți, 15 martie 2011

Un extremist l-a spânzurat pe Avram Iancu la Miercurea Ciuc.


Miercurea Ciuc: ceremoniile de Ziua Maghiarilor - începute cu arborarea aşa-zisului drapel secuiesc pe clădirea Consiliului Judeţean, alături de tricolorul românesc. "Patronii" evenimentului: liderul UDMR Kelemen Hunor şi vicepremierul ungar Semjen Zsolt

UPDATE În centrul municipiului Miercurea Ciuc, a avut loc, luni, "o acţiune cu caracter de informare" privind evenimentele istorice legate de revoluţia 1848 - 1849. Organizatorul acţiunii de informare a fost Csibi Barna, funcţionar public în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita şi membru al Asociaţiei de Cultură şi Tradiţii Garda Secuiască.

Potrivit blogului său personal, Csibi a intenţionat să facă cunoscute faptele "moţilor conduşi de Avram Iancu, Petru Dobra, Axente Sever şi alţii", comise cu "o cruzime animalicească" împotriva maghiarilor.

publicitate
El a expus o listă, pe care au fost enumerate numărul şi numele victimelor genocidului antimaghiar, precum şi localităţile unde acestea s-au petrecut. În cadrul "spectacolului" oferit de Csibi Barna, Avram Iancu a fost judecat, fiind acuzat de crimă împotriva umanităţii şi genocid, iar apoi condamnat şi spânzurat. "Dumnezeu să fie milostiv cu sufletul lui. Aşa păţesc toţi care greşesc împotriva naţiunii maghiare şi al secuilor", a spus Csibi Barna.

"Acţiunea de informare" a fost autorizată, potrivit inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, Dan Iamandi. Acesta spune că "spectacolul" organizat de Csibi Barna nu a stârnit interesul cetăţenilor.

De Ziua Maghiarilor, oficialii UDMR din Secuime au depus jurământul de credinţă faţă de Ungaria şi au arborat drapelul secuiesc: "Noi trăim cu faţa spre Budapesta"

"Centrul de greutate" al sărbătoririi zilei de 15 Martie - Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, una dintre cele trei zile naţionale ale Ungariei - a fost, anul acesta, municipiul Miercurea Ciuc, unde "patronii" ceremoniilor au fost ministrul Culturii, Kelemen Hunor, proaspătul nou preşedinte al UDMR, şi vicepremierul ungar Semjen Zsolt. Acesta din urmă a fost secundat de Repas Zsuzsanna, subsecretar de stat în guvernul de la Budapesta, şefa Departamentului pentru maghiarii din afara graniţelor, şi de ambasadorul Fuzes Oskar, în vreme ce liderul UDMR i-a avut alături pe şefii consiliilor judeţene din Covasna, Harghita şi Mureş - Tamas Sandor, Borboly Csaba şi Lokodi Emoke.

Ceremoniile au debutat, la ora 9, cu "ediţia a doua" a arborării pe clădirea Consiliului Judeţean Harghita a aşa-zisului drapel secuiesc, declarat de Consiliul Naţional Secuiesc drept viitorul "steag al Ţinutului Secuiesc". După intonarea imnului ungar şi a celui secuiesc, drapelul - coborât anume cu o oră înainte - a fost sfinţit de un preot şi apoi ridicat la loc pe catargul din vârful clădirii, alături de tricolorul românesc, în aplauzele oficialilor şi ale celor circa 200 de localnici prezenţi la ceremonie.

"Este un 15 Martie deosebit, deoarece aici, în Secuime, în Ardeal şi în toată lumea, oamenii încep să depună jurământul de cetăţeni maghiari", şi-a explicat vicepremierul ungar Semjen Zsolt prezenţa în România cu ocazia acestui eveniment. Apoi a ţinut să lămurească "încă o dată" şi problema autonomiei: "Guvernul Ungariei sprijină autonomia în diverse forme: autonomie teritorială acolo unde maghiarii trăiesc în comunităţi compacte şi autonomie culturală în diaspora, adică acolo unde sunt dispersaţi. Dar, bineînţeles, totul în deplină concordanţă cu principiile şi practicile Uniunii Europene".

Jurământ de credinţă faţă de Ungaria

Odată isprăvită ceremonia "steagului secuiesc", oficialii budapestani au pornit în grabă spre Consulatul Ungar, unde, ferit de ochii şi urechile presei, s-a consumat cel de-al doilea moment al "programului sărbătoresc": depunerea jurământului de credinţă faţă de Ungaria - în calitate de proaspeţi cetăţeni ungari - de către Tamas Sandor, Borboly Csaba şi Lokodi Emoke, preşedinţii consiliilor judeţene Covasna, Harghita şi Mureş, primii doi împreună cu soţiile.

"Jurământul de credinţă faţă de Ungaria nu înseamnă, în nici un caz, renunţarea de către politicienii, demnitarii şi funcţionarii maghiari din România la jurământul de credinţă faţă de România depus la dobândirea funcţiei. În Uniunea Europeană, această modalitate de a dobândi cetăţenia unui alt stat este permisă, este acceptată, şi există în Uniunea Europeană foarte mulţi politicieni, funcţionari sau demnitari care au dublă cetăţenie şi muncesc şi servesc într-un anumit guvern sau într-un anumit parlament şi nu e nici o preblemă. Inclusiv colegul şi prietenul meu Daniel Funeriu, care este şi cetăţean francez, serveşte foarte bine interesele naţiunii şi interesele guvernului", a declarat pentru gândul ministrul Kelemen Hunor. Acesta n-a mai participat însă şi la ceremonia depunerii jurământului, plecând imediat spre comuna natală Cârţa, "pentru a împărtăşi, câteva ore, bucuria de Ziua Maghiarilor şi cu rudele şi consătenii".

* "Este o bucurie, dar şi un semnal către secui că noi trăim cu faţa spre Budapesta, aşa cum am trăit şi în urmă cu 90 de ani, sau timp de 90 de ani. Acum au fost rezolvate doar formalităţile, pentru că în inima noastră, inima secuilor, am fost şi suntem parte a naţiunii maghiare. Vreau să-i îndemn pe toţi secuii să dobândim cetăţenie ungară, dar să trăim şi să muncim aici, acasă, în Ţinutul Secuiesc", a declarat Tamas Sandor la ieşirea din clădirea Consulatului, arătând mândru certificatul de cetăţean al Ungariei. O oră mai târziu, ceremonia depunerii jurământului de credinţă faţă de Ungaria s-a repetat, tot cu uşile închise, "jurătorii" fiind, de data aceasta primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert şi mai mulţi consilieri locali, aproape toţi împreună cu soţiile.

După câteva depuneri de coroane de flori la statuile revoluţionarilor paşoptişti maghiari Petofi Sandor şi Gall Sandor, şi la cea alui Nocolae Bălcescu, festivitaţile de Ziua Maghiarilor se vor muta, la ora 13, pe Vârful Nyerges, la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc, unde, în prezenţa lui Kelemen Hunor şi a oficialilor de la Budapesta, este programată o "ceremonie solemnă" la monumentul celor 200 de soldaţi secui ucişi aici într-o confruntare sângeroasă cu trupele ţariste, la 1 august 1849. Apoi, la ora 17, programul prevede "o mare adunare populară" la monumentele lui Petofi şi Bălcescu din Piaţa Cetăţii, urmată, seara, de un spectacol de gală al Teatrului Maghiar "Csiki Jatekszin" din Miercurea Ciuc.

http://www.gandul.info/reportaj/ziua-maghiarilor-un-extremist-l-a-spanzurat-pe-avram-iancu-la-miercurea-ciuc-mai-multi-lideri-udmr-au-depus-juramantul-de-credinta-fata-de-ungaria-video-8063485

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc