marți, 15 martie 2011

Vicepremierul ungar cu mâna întinsă către UE: “Cerem autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc!”.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat marţi, la Miercurea Ciuc, la manifestările organizate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, că Budapesta sprijină obţinerea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc (n.r.: regiunea din România cu cele mai multe magazine de haine vechi pe cap de locuitor, în maghiară “Olcsó ruhák”).

Oficialul maghiar a fost prezent la arborarea drapelului secuiesc pe Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc.

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a afirmat:
• “Odată cu depunerea jurământului faţă de statul ungar, la solicitarea cetăţeniei ungare, fraţii noştri din Ardeal au devenit şi fraţii noştri de cetăţenie. Noi sprijinim dezideratul obţinerii autonomiei în zonele locuite de maghiari, pentru că tot ceea ce este normal în Europa trebuie să fie normal în orice ţară a Uniunii Europene”.

• “Acolo unde o naţiune trăieşte în minoritate, cerem să i se acorde autonomia culturală, iar acolo unde comunităţile de maghiari trăiesc în majoritate, compact, aşa cum este în Ţinutul Secuiesc, să se acorde autonomia teritorială şi toate formele de autonomie, conform regulilor şi normelor europene”.

Prezent la manifestare, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost de acord cu vicepremierul ungar.

Declaraţia lui Semjen Zsolt vine după ce preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a declarat şi el, sâmbătă seară, la Targu Mureş, că statul ungar sprijină dorinţa de autonomie a secuilor fiindcă “ceea ce vreţi dumneavoastră este legal, corect şi modern”, autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este “porunca lui Dumnezeu” şi este întemeiată din punct de vedere moral deoarece “corespunde voinţei Creatorului şi voinţei oamenilor”.

Imediat, liderul liberal Crin Antonescu a reacţionat dur, spunând că maghiarii ar trebui să “evalueze ce vrea divinitatea doar pe teritoriu Ungariei şi atât” şi că e inacceptabil ca ” ni se spune, din partea unei înalte oficialităţi maghiare, cum trebuie să împărţim teritoriul ţării”. Partidul Conservator a protestat şi el, spunând că un oficial dintr-o ţară vecină, pe baza principiilor de bune relaţii de vecinatate, “nu ar fi îndreptăţit să facă o astfel de declaraţie” şi a amintit că “mai mult decât atât, Constituţia României prevede că instigarea la orice fel de formă care ar leza integritatea teritorială nu este tolerată în Romania.

http://www.napocanews.ro/2011/03/vicepremierul-ungar-cu-mana-intinsa-catre-ue-cerem-autonomia-teritoriala-a-tinutului-secuiesc-prima-regiune-second-hand-autonoma-din-romania-olcso-ruhak-fold.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc