duminică, 13 martie 2011

Kelemen Hunor a declarat în comuna clujeană Baciu: Dragostea maghiarilor de libertate nu poate fi nimicită de nimeni

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a explicat in cadrul unui spectacol care a avut loc sambata seara in comuna clujeana Baciu, cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, care se aniverseaza pe 15 martie, ca aceasta sarbatoare este importanta deoarece aminteste, in fiecare an, de libertatile obtinute in urma Revolutiei de la 1848, dar si de cele castigate dupa Revolutia din 1989.

“Ziua de 15 martie este comemorata liber in Romania de 20 de ani. Pentru noi a fost normal sa arboram drapelul natiunii maghiare, iar comunitatea romana s-a obisnuit cu acest lucru, sa comemoram astfel Revolutia de la 1848 si sa putem folosi liberi simbolurile nationale. Ziua de 15 martie e foarte importanta pentru noi, nu ne aduce aminte numai de Revolutia pasoptista, ci si de libertatea noastra de dupa 1989. Oriunde traiesc maghiari in Romania pot pasi cu capul sus pentru a comemora 15 martie. Este un lucru firesc”, a spus presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

El a tinut un discurs in care a precizat ca maghiarii din Ardeal sunt uniti de scopuri comune, care ii fac sa mearga inainte si le dau speranta in viitor.

“Dragostea noastra, a maghiarilor, de libertate nu poate fi nimicita de nimeni. Nici atunci, in 1848, nu s-a putut, nici azi nu se poate. (…) Maghiarii pot conta doar pe ei insisi, lupta noastra nu poate fi dusa de altii, numai de noi. Ca si tineretul de la 1848, si noi trebuie sa privim inainte pentru identitatea nationala, pentru a avea teluri clare, si avem nevoie de toti maghiarii in aceasta munca, avem nevoie sa pastram traditiile noastre istorice, culturale, pentru ca fara acestea nu avem viitor”, a mai spus Kelemen.

Acesta a participat la un spectacol sustinut de ‘Filarmonica copiilor’ din comuna Vlahita, judetul Harghita. Formatia este celebra in comunitatea maghiara, ea fiind invitata in luna ianuarie sa sustina un concert in Parlamentul de la Budapeste cu ocazia preluarii de catre Ungaria a presedintiei Uniunii. Trupa este formata din 140 de copii, care au intre 8 si 20 de ani. La concertul de sambata a participat si Asociatia de Husari din Vlahita, cei 17 barbati din trupa fiind imbracati in uniforme militare de graniceri de la 1848.

In ziua de 15 martie toate comunitatile maghiari din bazinul carpatic sarbatoresc Ziua maghiarilor de pretutindeni.

http://www.napocanews.ro/2011/03/kelemen-hunor-a-declarat-in-comuna-clujeana-baciu-dragostea-maghiarilor-de-libertate-nu-poate-fi-nimicita-de-nimeni.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc