miercuri, 30 martie 2011

Revizioniştii maghiari, salvaţi de un vot lipsă

Declaraţia oficială a Camerei Depu­ta­ţilor, ca reacţie la afirmaţiile an­ti­ro­mâneşti şi revizioniste făcute de unii oficiali ungari la 15 martie, de Ziua maghiarilor de pretutindeni, nu a putut fi adoptată din pricina unui sin­­gur vot lipsă. Documentul, în­toc­mit cu mare greutate de Comisia de po­li­tică externă a Camerei în ciuda pro­­t­estelor PDL şi UDMR, a primit ieri în plen 142 de voturi pentru, 110 îm­­po­trivă şi 25 de abţineri. Deşi se pă­rea că declaraţia fusese adoptată, iar PNL şi PSD se puseseră deja pe aplauze, pedelistul Ioan Oltean a re­ve­nit la tribună şi a anunţat că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi. Oltean a invocat Regulamentul Ca­me­rei care spune că o declaraţie ofi­ci­ală se poate adopta cu jumătate plus din numărul deputaţilor pre­zenţi. În sală au fost prezenţi 284 de de­pu­taţi, iar voturile favorabile nu au reprezentat jumătate plus unu din nu­mă­rul total, calculul iniţial fiind răs­turnat de faptul că şapte deputaţi nu şi-au exprimat opţiunea.

Documentul pe care opoziţia l-ar fi vrut o reacţie la declaraţiile ofici­a­li­lor maghiari referitoare la au­to­no­­mia Ţinutului Secuiesc, făcute pe 15 mar­tie în Ardeal, a făcut subiectul unei lungi dezbateri cu scandal în Co­­misia de politică externă. Luni sea­­ră, PDL şi UDMR au vrut să blo­che­ze iniţiativa, care le aparţinea libe­ra­lilor, în cadrul comisiei, dar au eşuat la vot, întrucât trei pedelişti, Octavian Bot, Veniamin Blaga şi Daniel Oajdea, au trecut de partea opoziţiei. Presaţi de acest rezultat, PDL, prin Sever Voinescu, şi re­prezentanţii UDMR n-au mai avut altceva de făcut decât să lucreze alături de Călin Popescu Tăriceanu la textul documentului. Şi aşa s-a făcut că declaraţia a ajuns să afirme în cea mai mare parte a sa "bunele relaţii româno-maghiare".

Abia la final se ară­ta că "unii demnitari maghiari au folosit o retorică politică cu accente na­ţi­onaliste, stră­i­ne idealurilor UE şi lumii moderne", iar "Camera De­pu­taţilor consideră că sunt inaccepta­bile declaraţiile unor oficiali maghiari cu privire la autonomia teritorială bazată pe criterii etnice". Deputaţii PDL şi UDMR au cerut răgaz să-şi consulte partidele în privinţa textului, urmând ca marţi dimineaţă să îl aprobe prin vot. Numai că ieri di­mi­nea­ţă, UDMR şi PDL au chiulit in cor­pore, sperând că opoziţia nu va avea cvorum. Până şi preşedintele co­misiei, udemeristul Attila Korodi, a anunţat că nu vine.

Numai că pla­nu­rile le-au fost date peste cap de Oc­tavian Bot (PDL), care nu numai că s-a dus la şedinţă, dar a şi votat şi a refuzat să plece din sală după ce i-a dat telefon şeful său de grup, Mircea Toader. Nici măcar faptul că Toader a venit după el la comisie şi l-a băgat "în şedinţă" după colţ n-a avut efect, Bot votând şi în plen tot în favoarea de­claraţiei.
Link
În faţa evidenţei, puterea a fost nevoită să accepte introduce­rea do­cumentului pe ordinea de zi a ple­nului, unde nouă deputaţi PDL au votat iarăşi alături de opoziţie, fă­ră însă să fie su­fi­cient pentru adop­tarea declaraţiei.

http://www.jurnalul.ro/stiri/politica/revizionistii-maghiari-salvati-de-un-vot-lipsa-573322.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc