marți, 16 martie 2010

Mesaje de 15 Martie: De la „Ţinutul Secuiesc nu e România”, la „mândria secuilor, ca mândria afro-americanilor”

- Ambasadorul Ungariei, Fuzes Oszkar, a "legat" adunarea PCM-CNS de cea a UDMR, organizate la câţiva kilometri distanţă, la Târgu Mureş

Câteva sute de maghiari au mărşăluit, ieri, la Cluj, cu ocazia Zilei de 15 Martie. Printre ei, şi un grup de extremişti care purtau o pancardă cu mesajul "Ţinutul Secuiesc nu e România". Viceprimarul Laszlo Attila s-a opus prezenţei organizaţiilor extremiste Mişcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate şi Batalionul Secuiesc al Noii Gărzi Maghiare: "Mă îngrijorează faptul că şi aici apare acest fenomen, este un fapt îngrijorator. Niciodată nu am fost adeptul unor astfel de manifestări şi niciodată nu voi fi de acord cu niciun fel de extremism", a spus el.

De altfel, liderul Batalionului Secuiesc al Noii Gărzi Maghiare, Balazsi Pal Gergely, a fost reţinut de poliţişti imediat după manifestare pentru că avea pe uniformă însemne fasciste, şi anume motto-ul SS-ului "Meine Ehre heißt Treue" - Onoarea mea este loialitatea. Peter Eckstein Kovacs a apreciat că marşul de la Cluj, la care a participat şi ministrul Sănătăţii Cseke Attila, îi aminteşte de manifestările în care se exprimă "mândria afro-americanilor".

Dacă, anul trecut, prezenţa preşedintelui ungar Solyom Laszlo la sărbătorirea zilei de 15 Martie la monumentul de pe Vârful Nyerges (Harghita) i-a obligat pe Marko Bela&Co să-i "suporte" alături de ei pe toţi concurenţii la supremaţia asupra maghiarimii din România, în frunte cu Laszlo Tokes, preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, cu Szasz Jeno, şeful Partidului Civic Maghiar şi cu Izsak Balasz, mai-marele Consiliului Naţional Secuiesc, anul acesta n-a mai fost cazul. La Târgu Mureş, unde a fost, ieri, "centrul de greutate" al manifestărilor de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, liderii UDMR au sărbătorit separat de cei ai PCM şi CNS.

"Dacă cei de la UDMR nu ne-au invitat să fim împreună cu ei, ce era să facem, aniversăm separat, ca de obicei!", ne-a lămurit Iszak Balasz, care şi-a adunat simpatizaţii, la ora 13, la statuia lui Petofi Sandor: circa 200 de persoane, dintre care jumătate elevi de la o şcoală generală din Tg. Mureş, aduşi direct de la ore, cu ghiozdanele în spate, dar dotaţi cu drapelele Ungariei, Uniunii Europene şi Ţinutului Secuiesc şi cu un steag "al regelui Arpad" în dungi alb-roşii - devenit , în timpul celui de-al doilea război mondial, stindard al fasciştilor horthyşti din Ungaria, iar acum scos în afara legii în ţara vecină - plus un tricolor românesc.

Alături de participanţi nu s-a aflat însă şi liderul PCM, Szasz Jeno - plecat să serbeze 15 Martie la Budapesta - în schimb a fost prezent ambasadorul Ungariei, Fuzes Oszkar, care avea să "lege" adunarea PCM-CNS de cea a UDMR-ului, organizată la ora 16 la câţiva kilometri distanţă, la Monumentul Martirilor Secui. "În numele ţării mamă, constat cu cea mai mare plăcere că gândul autonomiei se conturează tot mai puternic şi sunt sigur că nu peste mult timp va dobândi şi putere de lege", a spus diplomatul ungar.

La Monumentul Martirilor Secui, versiunea udemeristă a sărbătoririi a adunat circa 2000 de oameni. "E bine să fii maghiar în această zi chiar şi în România, unde de multe ori nu e uşor nici să fii om, pur şi simplu, darmite maghiar!", şi-a început cuvântarea Marko Bela, care, după ce a rememorat "pogromul antimaghiar" din martie 1990 de la Tg. Mureş, nu şi-a ascuns încântarea faţă de situaţia de acum: "Iar azi, ce grimasă a destinului: ministrul Sănătăţii este un maghiar, azi aşteaptă medicamente de la un maghiar şi cei care au fost bolnavi acum 20 de ani de maghiarofobie!".

Tokes: "Autonomia este sinonimă cu libertatea"

Europarlamentarul Laszlo Tokes nu a lipsit la manifestările prilejuite de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. "Autonomia este o subspecie a libertăţii, deoarece înseamnă că eşti liber să te organizezi, să organizezi localităţile, cultura, biserica, prezentul şi viitorul, deci nu este ceva de la diavol, nicicum nu sunt îndreptățite prejudecățile care încojoară autonomia", a declarat el la Târgu Secuiesc, adăugând că, în instituțiile publice, românii ar trebui să vorbească "neapărat" și limba maghiară.

http://www.gandul.info/news/mesaje-de-15-martie-de-la-tinutul-secuiesc-nu-e-romania-la-mandria-secuilor-ca-mandria-afro-americanilor-5748139

Un comentariu:

Tribuna Basarabiei spunea...

Buna ziua,
Noua adresa a blogului Tribuna Basarabiei este

http://www.tribuna-basarabiei.ro

Va rugam sa faceti modificare in blogroll sau în links. De asemenea, daca nu va regasiti pe blogul Tribuna Basarabiei la rubrica "Bloguri unite", sa-mi atrageti atentia.
va multumesc!
Tribuna Basarabiei

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc