miercuri, 3 martie 2010

Statutul minoritatilor este necesar, dar nu in forma propusa de UDMR

Conducerea PD-L Covasna considera ca Statutul minoritatilor nationale reprezinta un act legislativ important care trebuie adoptat de Parlament, dar nu in forma propusa de UDMR. Prim-vicepresedintele PD-L Covasna, Petre Strachinaru a declarat, luni, in cadrul unei conferinte de presa, ca in calitate de deputat de Covasna a participat, in legislatura trecuta, la elaborarea amendamentelor la proiectul Legii statutului, prilej cu care a adus argumente pentru eliminarea capitolului 5, referitor la autonomia culturala.

Potrivit acestuia, nicaieri in legislatia europeana nu se regaseste conceptul de ''drepturi colective'', pe care UDMR doreste sa-l statueze. ''Noi ramanem pe pozitie. Legea este necesara, dar nu in forma asta'', a spus Petre Strachinaru, mentionand ca aceasta pozitie a fost adoptata si de conducerea centrala a partidului in urma cu trei ani si nu stie ca aceasta sa se fi schimbat intre timp.

Liderii UDMR au declarat in repetate randuri ca statutul minoritatilor va trebui sa cuprinda in mod obligatoriu si prevederile referitoare la autonomia culturala, fara de care aceasta lege, in opinia lor, nu ar avea nicio valoare.

Acestia au mentionat, totodata, ca statutul face parte din programul electoral al Uniunii si din intelegerea facuta cu partenerii de coalitie, iar promisiunile trebuie respectate. Proiectul Statutului minoritatilor nationale, depus de UDMR in Parlament in 2005, a suscitat de-a lungul timpului numeroase controverse atat la nivel national, cat si in plan local.

Mai multe organizatii nonguvernamentale din Covasna si Harghita au trimis un memoriu autoritatilor statului prin care au aratat ca actualul cadru juridic din tara noastra asigura pe deplin protectia minoritatilor nationale si ca maghiarii isi pot exercita nestingheriti toate drepturile identitare, culturale, educationale la standarde superioare celor europene, prin urmare, prin noua lege, cer de fapt privilegii.

Luna trecuta, premierul Emil Boc le-a cerut deputatilor sa finalizeze procedurile legislative la statutul minoritatilor, aratand ca actul normativ este foarte important pentru o societate democratica. Boc a aratat, totodata, ca statutul minoritatilor va corespunde cerintelor europene, precum si legislatiei romanesti in domeniu.

http://www.ziare.com/sfantu-gheorghe/actual/statutul-minoritatilor-este-necesar-dar-nu-in-forma-propusa-de-udmr-1181710

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc