marți, 16 martie 2010

Presa de limbă maghiară din România: “Poliţia a tulburat evenimentele din 15 martie de la Cluj”

După ce membrii grupării Garda Secuiască au mărşăluit prin centrul oraşului alături de ministrul Cseke Attila şi viceprimarul Laszlo Attila, cotidianul de limbă maghiară Kronika trage o singură concluzie în ediţia de marţi: poliţia a tulburat seria de evenimente care au avut ier loc la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Mondiale A Maghiarilor de Pretutindeni!

În materialul numit “Amintiri tulburate la Cluj”, redactorul Kiss Előd-Gergely transmite cititorilor de limbă maghiară o imagine distorsionată a evenimentelor de ieri. După ce reprezentanţii Gărzii Secuieşti au afişat ostentativ pe toată durata marşului comemorativ un mesaj care afirma că “Ţinutul Secuiesc nu e România”, liderul extremiştilor, Balazsi Pal Gergely, a fost reţinut de poliţie deoarece afişare pe îmbrăcăminte o insignă nazistă a SS.

Jignesc, dar vor să nu mai fie jigniţi!

Alte trei persoane, membre a Uniunii Liceenilor Maghiari, au fost reţinute de poliţie după ce au instalat în Piaţa Unirii o hartă a Ungariei Mari. Cele trei fete reţinute s-a justificat în cotidianul Kronica susţinând că doreau doar să afişeze o hartă a evenimentelor istorice de la 1848. Acestea au dat declaraţii la secţia de poliţie până în jurul orei 18, după care au fost eliberate. Afişarea pancartei jignitoare a fost sesizată poliţiei de un membru la Noii Drepte care se afla în piaţa în acel moment.

Cotidianul Kronika mai scrie şi despre o listă de revendicări a liceenilor şi studenţilor maghiari, printre care se află şi redenumirea străzilor în limba maghiară şi demontarea panourilor “jignitoare” la adresa maghiarilor din oraş. Este ironic însă cum membri ai acestei asociaţii de liceeni au fost amendaţi de poliţie chiar pentru afişarea unei pancarte jignitoare în centrul oraşului.

Site-urile Kronica şi Szabadsag, găzduite de o fundaţie apropiată de Tokes Laszlo

Site-ul cotidianului Kronika este găzduit pe serverele Fundaţiei Maghiare pentru Drepturile Omului ( Magyar Emberi Jogok Alapítvány), o fundaţie care militează pentru drepturile maghiarilor din întreaga lume. Pe site-ul acestei fundaţii este promovat asiduu europarlamentarul Tokes Laszlo, care chiar a primit medalia “Truman-Reagan” din partea fundaţiei, în cadrul unei ceremonii din Washington DC din aprilie 2009. Un alt cotidian clujean al cărui site este găzduit de această fundaţie este Szabagsag.

George Bara

http://www.napocanews.ro/2010/03/presa-de-limba-maghiara-din-romania-politia-a-tulburat-evenimentele-din-15-martie-de-la-cluj.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc