miercuri, 19 martie 2008

AZI LA BUDAPESTA: dupa Kosovo, se cere autonomie teritoriala pentru maghiari in Voivodina si Ardeal

Serbia, ingrijorata de noile actiuni destabilizatoare ale Ungariei si extremistilor maghiari, in frunte cu Laszlo Tokes

Image

Belgrad, 17 mar /Rompres/ - Independenta proclamata unilateral de Kosovo relanseaza dezbaterea privind autonomia maghiarilor din provincia sarba Voivodina. Coalitia maghiara din provincie vrea sa beneficieze de aceleasi solutii care se vor gasi pentru statutul comunitatii sarbe din Kosovo. Ea are in vedere autonomia personala si drepturile culturale, care sunt deja garantate de Constitutia Serbiei, dar si o autonomie teritoriala in cadrul Voivodinei. Reprezentanti ai minoritatilor maghiare din Voivodina si Romania se vor intalni la 19 martie, la Budapesta, informeaza ziarul Dnevnik, preluat de Le Courrier des Balkans.

''Chestiunea autonomiei este definita de lege, ea trebuie sa se puna la nivelul Serbiei iar legile nu pot fi adoptate decat de parlamentul Serbiei'', a explicat István Pásztor, liderul Aliantei Maghiarilor din Voivodina (SVM). Astfel, el a precizat: ''Coalitia maghiara se va prezenta la alegerile din 11 mai cu un program care se inscrie in cadrul competentelor provinciei autonome Voivodina, astfel incat chestiunea autonomiei maghiare nu va fi direct prezentata cu prilejul acestui scrutin''.

In realitate, cele trei partide care alcatuiesc Coalitia maghiara - Partidul Democrat al Maghiarilor din Voivodina, Comunitatea Democratica a Maghiarilor din Voivodina si Alianta Democratica a Maghiarilor din Voivodina - au format o comisie in vederea elaborarii unei conceptii comune privind autonomia maghiara. Problema autonomiei teritoriale a maghiarilor din Voivodina revine din nou pe scena politica.

Raportul pe care il va prezenta comisia va trebui sa precizeze, pana la 15 aprilie, ideile celor trei partide privind autonomia personala, reprezentarea parlamentara si proportionala a minoritatilor, autonomia privinciei Voivodina si descentralizarea administratiei locale, precum si perspectiva unei autonomii teritoriale pe baze etnice pentru maghiarii din Voivodina si crearea unui district public si administrativ cu majoritate maghiara. Cu toate acestea, aceste puncte din urma au fost in mod expres respinse cu prilejul alegerilor prezidentiale din Serbia, atunci cand a fost stabilit un acord intre Coalitie si Partidul Democrat din Serbia (DS).

''Nu renuntam la pozitia noastra care este aceea ca solutiile pozitive care se vor gasi pentru minoritatea sarba din Kosovo trebuie sa intre in corpul legislativ al Serbiei si sa se aplice si minoritatilor din Serbia, in principal comunitatii maghiare. Totusi, pentru moment, nu putem sti in ce sens vor evolua lucrurile'', a declarat István Pásztor. Cu toate acestea, cu prilejul unei recente intrevederi cu echipa Biroului OSCE din Belgrad, reprezentantii Coalitiei maghiare au fost dezamagiti de raspunsurile negative date aspiratiilor lor, fie ca este vorba de o forma de autonomie teritoriala, sau chiar de autonomie personala pentru maghiarii din Voivodina. Hannelore Valier si Christina Davis, doua oficialitati ale OSCE, le-au explicat ca dispozitiile planului Ahtisaari care trateaza chestiunea comunitatii sarbe din Kosovo si Metohija reprezinta solutii unice, care nu se pot aplica in acelasi fel minoritatii maghiare din Voivodina.

''Este important sa se cunoasca ce gandesc organizatiile internationale referitor la anumite probleme si noi acceptam parerea OSCE, dar nu va fi determinant pentru a defini strategia noastra politica. Parerea lor nu poate in niciun caz sa ne impiedice sa ne afirmam obiectivele pe termen lung. Desigur, pentru a realiza aceste obiective, trebuie sa gasim parteneri si avem nevoie si de sprijinul Ungariei, ca tara-mama. Credem ca nici OSCE si nicio alta organizatie internationala nu pot fi partenerul nostru principal. Consideram ca partenerii nostri politici sunt majoritatile parlamentare actuale din interiorul tarii noastre, deoarece este o batalie care trebuie sa se poarte la nivel parlamentar, in cadrul Serbiei. De altfel, in ceea ce priveste autonomia personala, este deja o realitate politica si juridica in Serbia, deoarece exista pe aceasta tema o lege votata pe vremea Uniunii Serbia-Muntenegru, si care este inca in vigoare, dar ea nu este total satisfacatoare si va trebui amendata. De aceea cred ca ar fi absurd sa se prezinte astazi autonomia personala pentru membrii minoritatii drept o mare noutate in echilibrul juridic al Serbiei''. Presedintele Comunitatii Democrate a Maghiarilor din Voivodina, Sándor Pál, si-a anuntat la 5 martie participarea la urmatoarea sedinta a Consiliului Maghiar pentru Autonomie din Bazinul Carpatic, care va avea loc la Budapesta, la 19 martie. Invitatia i-a fost transmisa de liderul acestui Consiliu, episcopul reformat László Tõkés, ales de curand deputat independent din partea Romaniei in Parlamentul European, precizeaza Dnevnik.

''Cred ca momentul este favorabil pentru dezbaterea privind autonomiile in regiune: in cazul Kosovo, dreptul la autodeterminare a fost plasat deasupra principiului suveranitatii statului si inviolabilitatii frontierelor'', a subliniat Sándor Pál in comunicatul sau. El a mai adaugat ca ''va participa cu placere la aceasta reuniune'', cu atat mai mult cu cat partidul sau se bate de ani de zile pentru autonomia maghiarilor din Voivodina, releva Dnevnik. (Rompres/Adriana Doicaru)

Tokes lupta acum pentru autonomia tuturor maghiarilor din Bazinul Carpatic

Europarlamentarul Laszlo Tokes a anuntat sambata trecuta, la Oradea, ca, in data de 19 martie, la Budapesta, va avea loc o sedinta a Consiliului Autonomiei din Bazinul Carpatic, la care vor participa toate organizatiile si partidele importante din regiune devotate cauzei autonomiei maghiarilor, transmite corespondentul Rompres.

“Dupa cum vedeti, nu numai pe plan intern, ci si in regiunea Bazinului Carpatic tinem sa coordonam activitatea noastra politica pentru autonomia acelor comunitati care s-au rupt de Ungaria si pentru care singura alternativa de supravietuire, dupa parerea noastra, ar fi dobandirea autoguvernarii in cadrul unui sistem de autonomie', a declarat Laszlo Tokes, intr-o conferinta de presa.

Pe de alta parte, pe 11 aprilie va avea loc, probabil la Targu Mures, plenara Consiliului National Maghiar din Transilvania si este important ca acest for sa aiba o influenta pozitiva asupra alegerilor locale, a sustinut Tokes, deoarece, in opinia sa, maghiarii din Romania ar trebui sa-si dea votul acelor candidati care, in mod deschis, sprijina cauza autonomiei.

“Vom face propuneri si vom sprijini acei candidati care isi asuma aceasta responsabilitate privind autonomia comunitatii maghiare”, a afirmat Tokes.

Initiativa privind pornirea negocierilor intre organizatiile-partide maghiare in vederea conlucrarii pentru infaptuirea autonomiei comunitatii maghiare, la mai multe niveluri, a fost reluata recent de Tokes, la Budapesta, cu ocazia deschiderii cabinetului europarlamentar din capitala Ungariei.

“Din pacate, UDMR a omis sa ia in serios acest dialog, dar speram ca, dupa inregistrarea Partidului Civic Maghiar, rationamentul politic nu-i va putea permite UDMR-ului sa nu ia in considerare discutiile pe tema autonomiei, dar nu numai. Este absolut necesar sa ne intelegem si in privinta alegerilor din acest an”, a spus Tokes.

Laszlo Tokes si-a inaugurat sambata, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, cabinetul de eurodeputat din Oradea, str. Jean Calvin nr. 2. Cabinetul din Oradea este al patrulea de acest gen unde europarlamentarul Tokes primeste audiente si se intalneste cu electoratul, dupa cel deschis la Bruxelles in ianuarie, condus de fostul deputat UDMR Szilagyi Zsolt, cel inaugurat in februarie la Budapesta si cel deschis in urma cu 15 zile la Sfantu Gheorghe. Laszlo Tokes a anuntat ca isi va mai deschide birouri europarlamentare la Cluj-Napoca, Tg. Mures, Odorheiu Secuiesc, Satu Mare si Bucuresti. (Rompres/Eugenia Pasca)

http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=669&Itemid=1

Un comentariu:

Anonim spunea...

as vrea sa stiu si eu cind au jucat CINSTIT ungurii de-a lungul istoriei!

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc