duminică, 16 martie 2008

Precedentul Kosovo nu a creat probleme pe 15 martie in România

Precedentul Kosovo nu a creat probleme pe 15 martie in Romånia
Spre surprinderea multora, dupa evenimentele din Kosovo, 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni a fost sarbatorita destul de linistit in Romånia, fara discursuri prea incinse si aproape fara nici un incident, cu exceptia faptului ca un tånar maghiar a fost batut la Cluj. In majoritatea oraselor in care exista si etnici maghiari, festivitatile au cuprins depuneri de coroane de flori, intonari ale imnurilor de stat ale Ungariei si României si a celui secuiesc, discursuri si slujbe religioase. La acestea s-au adaugat, in câteva localitati, husarii si defilarile cu torte. Chiar si liderii maghiari din România au avut un discurs mai temperat, cu exceptia lui Laszlo Tokes, care a agitat vechea lui marota cu autonomia. UDMR si formatiunile maghiare radicale au colaborat, in câteva orase, la organizarea festivitatilor, insa in alte locuri acestia au sarbatorit separat 15 martie.

Intentia organizatorilor din majoritatea localitatilor a fost de a nu politiza sarbatoarea maghiarilor. Unii lideri au profitat insa de ocazie pentru a-si face campanie sau pentru a indemna etnicii maghiari pentru ce formatiune sa opteze, av&a
circ;nd in vedere ca, in acest an, alaturi de UDMR, in cursa electorala va intra si Partidul Civic Maghiar.

Tårgu-Mures: Discursuri cu tenta nationalista
La Târgu-Mures, evenimentul a fost serbat separat de catre UDMR si Partidul Civic Maghiar (PCM). La manifestarea organizata de UDMR, în fata unei statui numite „a secuilor martiri“, au participat în jur de 4-5 mii de persoane. A fost de fata si Marko Bela, care a tinut un discurs pe un ton razboinic. „Niciodata nu vom fi cetateni de rangul doi pe pamântul nostru natal!“, a tunat Marko. „În Parlamentul European se poate folosi limba maghiara. În cel de la Bucuresti, nu e voie! Nu tin neaparat sa vorbesc ungureste în Parlamentul României, dar ce, s-ar prabusi cerul de la atâta lucru?“, s-a intrebat liderul UDMR. Ceva mai ponderat a fost discursul lui Laszlo Borbely. Acesta nu si-a putut permite sa fie prea agresiv în vorbe, pentru ca tocmai a fost desemnat candidat UDMR la Primaria Târgu-Mures, functie pe care n-o poate obtine fara voturi din partea românilor de acolo. Borbely s-a multumit sa spuna, în esenta, ca „la Târgu-Mures avem o viata comuna, sa ne stimam reciproc“. Separat de show-ul UDMR, opozitia maghiara grupata în nou-înfiintatul PCM a organizat o alta manifestatie, într-un parculet unde se afla o statuie a lui Sandor Petofi. Laszlo Borbely a fost si el de fata, dorinta de-a obtine Primaria Târgu-Mures stergand inclusiv asperitatile dintre UDMR si PCM. Borbely si-a justificat simplu prezenta la serbarea „opozitiei“: „si ei sunt tot maghiari“. Vorbitorii la serbarea PCM au pedalat cât au putut de tare pe autonomie in fata a circa 300-400 de persoane (mult sub asteptarile organizatorilor).

Maghiarii din Cluj nu s-au înghesuit la manifestari
Maghiarii din Cluj nu s-au prea înghesuit în acest an sa participe la manifestarile dedicate Zilei Maghiarimii organizate de UDMR Cluj. Daca în anii precedenti numarul celor care defilau prin centrul Clujului de 15 martie ajungea la 1.000, de aceasta data s-au adunat sa-i comemoreze pe revolutionarii unguri de la 1848 aproximativ 200 de persoane. Participantii au asistat mai întâi la o slujba ecumenica în Biserica Sfântul Mihail. De aici, multimea, în fruntea careia se aflau tineri care tineau în mâini steaguri ale Ungariei Mari, s-a deplasat în fata cladirii in strada Avram. Au fost prezenti senatorul Peter Eckstein-Kovacs, deputatul Mate Andras, vicepresedintele Consiliului judetean, Zoltan Palfi, sau liderul UDMR Cluj Laszlo Attila si prefectul judetului Cluj, Calin Platon, dar si reprezentanti ai primariei. Festivitatile s-au încheiat cu depuneri de coroane de flori. Manifestarile organizate de UDMR la Cluj au fost precedate de un protest al miscarii Noua Dreapta si a Fundatiei Sarmizegetusa. Aproximativ 150 de tineri s-au adunat, începând cu ora 11, în fata Monumentului Mihai Viteazul, unde au asistat la discursurile rostite de liderii miscarii de dreapta. „15 martie 1848 a însemnat alipirea Transilvaniei la Ungaria, a însemnat masacrarea a 40 de mii de români de revolutionarii maghiari condusi de Lajos Kosssuth. Toti ungurii care aniverseaza 15 martie, an de an, fac o declaratie de ostilitate la adresa românilor si a românismului si demonstreaza ca la 90 de ani de la Marea Unire nu sunt împacati cu realitatile etnice, culturale si istorice dând dovada de spirit revansard si ura primitiva împotriva României“, a spus Alexandru Sântu, seful filialei Cluj Noii Drepte.

Harghita si Covasna – cereri de autonomie
Pentru prima data dupa Revolutie, în unele localitati din Harghita si Covasna, manifestarile dedicate zilei de 15 martie au fost organizate împreuna de Consiliul National Secuiesc si de organizatia locala a UDMR. Sâmbata, într-o atmosfera de sarbatoare, s-au adunat în centrul municipiului Odorheiu Secuiesc, în Piata Marton Aron, aproximativ 2.000 de oameni, care nu s-au sfiit sa vorbeasca deschis despre dorinta lor de autonomie. Presedintele proaspatului PCM, Szasz Jeno, a rostit în fata multimii: „La 1848, visul maghiarilor a fost sa redobândeasca libertatea si statul de drept. Maghiarii din 2008 trebuie sa stie ca au nevoie de aceleasi lucruri de care au avut nevoie cei din 1848. (...) Tinutul Secuiesc are nevoie de o forma administrativa proprie si aceasta este autonomia si trebuie sa reusim sa o realizam prin metodele democratiei europene. Asta le transmitem si celorlalte comunitati din Transilvania, este mesajul nostru din Odorheiu Secuiesc“.

Prezent la manifestatiile organizate în Odorheiu Secuiesc, liderul FIDESZ în Parlamentul European, Szajer Jozsef, a spus ca despre secui se vorbeste des, si nu numai în Ungaria, ci si în Parlamentul European. „Vorbim des despre secuime, pentru ca îl aveti pe episcopul Tokes Laszlo sa va reprezinte în Europa si o face foarte bine. (...) Si aici, si în Ungaria, trebuie sa luptam pentru libertatea presei si sustin ca, daca în tara Bascilor si în Finlanda exista autonomie, de ce nu ar avea-o si secuii?“ Mai multe biletele intitulate „Împotriva separatismului maghiar“ au fost aruncate, vineri seara, pe strazile din municipiul Sfântu Gheorghe. Pe verso erau enumerate, în zece puncte, obiectivele organizatiei Noua Dreapta. Printre acestea apare si „unificarea, dupa modelul german, a celor doua state românesti, România si Republica Moldova“, dar si „ameliorarea situatiei românilor din judetele Harghita si Covasna, expusi sistematic unui proces continuu si sustinut de deznationalizare“.

Tokés are birou europarlamentar cu steagul Ungariei
Ziua maghiarilor de pretutindeni a însemnat la Oradea o noua lovitura sub centura data autoritatilor române de pastorul extremist Tokés László. Europarlamentarul si-a deschis birou în Oradea sub steagul Ungariei. Mesajul este evident: cetateanul român Tokés se simte numai ungur. „Le cer maghiarilor din România sa îi voteze doar pe acei candidati care în mod deschis sprijina cauza autonomiei si autoguvernarea comunitatilor maghiare“, a declarat episcopul reformat. Tokés a facut publica o interventie scrisa la dezbaterea privind Kosovo in Parlamentului Europei. Episcopul a afirmat ca politicienii români „se înregimenteaza împotriva autonomiei comunitatii maghiare din Tinutul Secuiesc, teritoriu de aproximativ aceeasi marime ca si Kosovo, precum si împotriva autonomiei comunitatii nationale maghiare din Transilvania, o populatie asemanatoare ca numar cu cea albaneza din Kosovo“.

Un etnic maghiar care purta steagul Ungariei, agresat la Cluj
Leszai Lehel, în vârsta de 16 ani, fiul unui preot reformat din Cluj, sustine ca, sâmbata, se deplasa în jurul orei 11 spre Biserica Sfântul Mihail din Cluj, pe strada 21 Decembrie, cand, chiar în fata Sectiei 2 Politie, a fost atacat de patru tineri. Tânarul a declarat ca în momentul incidentului purta o cocarda cu tricolorul maghiar si un drapel al Ungariei. Interesant este ca tånarul a anuntat toata presa maghiara cu privire la incident, însa când a fost contactat de politisti, nu a dat detalii despre agresori si nici nu a depus plângere. Abia la insistentele tatalui sau s-a dus la spital, iar apoi a depus plângere la politie. O echipa formata din politisti si jandarmi a demarat cercetari, reusind ca în foarte scurt timp sa-i prinda pe agresori. Este vorba de Mihai Andrei Fesnic, de 17 ani, si Razvan Danciu, de 18 ani din Cluj-Napoca. Cei doi au fost retinuti, fiind acuzati de tâlharie deoarece l-au deposedat de drapelul Ungariei. Potrivit politistilor, Fesnic si Danciu fac parte din galeria U Cluj. Liderii politici maghiari din Cluj au încercat sa exploateze din plin acest incident, spunând ca a fost pus la cale pentru a-i intimida pe maghiarii care participa la comemorarea Revolutiei de la 1848-1849.

Ungaria: Miting al opozitiei pe imnuri de autonomie
Circa 25.000 de persoane s-au reunit în centrul Budapestei, la un miting organizat cu ocazia Zilei Nationale de principalul partid de opoziti, Fidesz. Mitingul de sâmbata dupa-amiaza a început cu intonarea imnului Ungariei si al Tinutului Secuiesc din Transilvania, relateaza MTI. Multi participanti au fluturat steaguri în culorile nationale, altii au purtat banderole rosu cu alb, folosite de extrema dreapta, si care pentru multe persoane reprezinta un simbol al regimului nazist din Ungaria din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Multimea a fost infierbantata de discursurile presedintelui partidului Fidesz, Viktor Orban, ale vicepresedintelui Lajos Kosa si ale europarlamentarului german Elmar Brok. Manifestantii miscarii extremiste de dreapta au îndemnat, într-un mesaj transmis pe Internet, la actiuni pentru înlaturarea Guvernului. „Viktor Orban ne-a spus ca, dupa referendum, vom putea da jos Guvernul, sa trecem la actiune!“, au instigat acestia, desi dupa referendum Orban a facut apel la calm si la respectarea Constitutiei.


Adrian Horincar,Anna Kovacs, Sorin Simion, George Nicula, Sorin Sotoc,R.M.
http://www.gardianul.ro/2008/03/17/actualitate-c24/precedentul_kosovo_nu_a_creat_probleme_pe_15_martie_in_rom_nia-s110900.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc