vineri, 8 ianuarie 2010

Descălecatul udemeristului Levente: Cum a ajuns ungurul prefect de Vaslui, judeţ cu 85 de maghiari

La ultimul recensământ, în judeţul Vaslui au fost adunaţi 85 de maghiari. Săptămâna aceasta, prin misterioasele căi ale negocierilor politice, UDMR s-a ales cu un post de prefect de Vaslui. Şi a pornit aventura căutării candidatului potrivit

Pe viitorul prefect al Vasluiului, Levente Csaba, UDMR l-a găsit dincolo de "hotare"... la Galaţi. Îl cheamă Szekely Levente Csaba, are 55 de ani, e medic veterinar "măritat" la Galaţi, cu o româncă, după terminarea facultăţii, în 1981, şi "unul dintre oamenii noştri de bază din afara hotarelor Ţinutului Secuiesc", după aprecierea unanimă a liderilor UDMR. "Unionist fondator" din 1990, din '94 încoace e şi şeful Organizaţiei Teritoriale UDMR Galaţi-Brăila, funcţie care, la alegerile parlamentare din 2004, i-a adus un neaşteptat fotoliu de deputat, prins în ultimul moment la loteria redistribuirilor. Cu menţiunea "autorul Legii calului" pe cartea de vizită, şi-a încercat norocul şi în 2008, când a candidat "la două capete" - adică împreună cu soţia sa Ana Cezarina, avocată şi membră UDMR - dar fără succes, uninominalul i-a retezat brutal orice speranţă.

După câteva luni pe tuşă, vara trecută a reuşit să-şi rostuiască un post de director adjunct la Direcţia Sanitar-Veterinară Galaţi. "Bineînţeles că prin concurs, cu proiect de management, interviu şi tot tacâmul, ştiţi cum se face, nostim e că nu m-a propus nici PD-L-ul, nici PSD-ul, ci UDMR-ul, cu PSD-ul şi PD-L-ul s-a aranjat doar să nu bage strâmbe". Acum se pregăteşte de zor pentru promovare, adică pentru instalarea în cel mai scurt timp în funcţia de prefect de Vaslui.

La Vaslui, Tokes a scos 1.100 de voturi

"Sarcină de partid!", a venit prompt răspunsul la întrebarea cum poate ajunge udemeristul Secuiu Levente prefectul unui judeţ în care maghiarii sunt "doar vreo 85 declaraţi la ultimul recensământ, dar la europarlamentare episcopul Tokes a scos în Vaslui 1.100 de voturi".

Zice că a început deja şi cursurile de la INA (Institutul Naţional de Administraţie) pentru înalţii funcţionari publici, "deşi în cazul meu n-ar fi fost nevoie, pentru că legea spune că un mandat complet de parlamentar echivalează cu absolvirea INA". N-a fost inclus în prima tură de numiri, anunţată miercuri seară, la finalul şedinţei de Guvern - la care premierul Boc a "bătut în cuie" trei dintre cei cinci prefecţi ai UDMR-ului şi trei din cei 10 subprefecţi - dar nu-şi face griji, "o să fie probabil săptămâna viitoare".

Ar fi preferat, fireşte, să fie prefect acasă, la Galaţi, "dar dacă aşa s-a negociat la Bucureşti, o să mă duc şi la Vaslui, unde mă trimite partidul, că eu sunt un om disciplinat".
Va face naveta "probabil săptămânal, dacă am fi avut o autostradă pe-aici aş fi putut s-o fac şi zilnic, 120 de kilometri îi faci într-o oră pe autostradă, dar aşa..." După care, înainte de "mulţumesc mult şi o zi bună", scapă şi un avertisment pe ton de glumă: "Sper că o să scrieţi exact aşa cum v-am spus, că altfel mă sui pe cal şi vin să vă caut, vă treziţi cu hunul peste dumneavoastră! Sau cu secuiul, dacă vreţi, că Szekely aşa se traduce, Secuiu, iar eu cred că secui mă consider"!

http://www.gandul.info/politica/descalecatul-udemeristului-levente-cum-a-ajuns-ungurul-prefect-de-vaslui-judet-cu-85-de-maghiari-5285183

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc