sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Maghiara va deveni limbă oficială în Ţinutul Secuiesc?

Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc a anuntat, vineri, convocarea unei adunari, in 12 martie, la care sa fie discutat si aprobat un proiect de hotarare privind declararea limbii maghiare drept limba oficiala in Tinutul Secuiesc.

Comisia Permanenta a Adunarii Alesilor Locali din Secuime a fost infiintata in urma adunarii organizata de PCM si CNS la Odorheiu Secuiesc in data de 5 septembrie 2009. Potrivit acestei Comisii, urmatoarea Adunare ar urma sa aiba loc pe 12 martie, la Sfantu-Gheorghe.

Invitam toti alesii locali din secuime, indiferent de aparteneta politica sau etnica, sa participe la lucrariile adunarii. Comisia Permanenta spera ca, de data aceasta, se va organiza o singura adunare. Pentru acest lucru, comisia a adresat scrisori conducatorilor formatiunilor politice care au reprezentanti in consiliile locale sau judetene din Tinutul Secuiesc, sa numeasca delegati in comisia de organizare (…) Comisia permanenta propune ca ordinea de zi sa cuprinda un proiect de hotarare privind declarea limbii maghiare ca limba oficiala in Tinutul Secuiesc”, sustine presedintele Comisiei Permanente, Farkas Csaba.

Potrivit acestuia, pana acum au raspuns favorabil invitatiei Partidul Civic Maghiar si Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania.

Reprezentantii UDMR si PCM au organizat anul trecut doua astfel de adunari ale alesilor locali din Secuime, primii la Miercurea Ciuc si ceilalti la Odorheiu Secuiesc.

La Adunarea UDMR a fost adoptata o proclamatie pentru Tinutul Secuiesc si un memorandum pentru statutul special de administratie publica si dezvoltare a Tinutului Secuiesc.

La Adunarea organizata de PCM si CNS la Odorheiu Secuiesc au fost adoptate hotarari privind organizarea de referendumuri locale, simbolurile Tinutului Secuiesc, respectiv stema, imnul, drapelul si semnul distinctiv al Tinutului Secuiesc, o hotarare privind asocierea autoritatilor publice locale la nivelul scaunelor, institutionalizarea Adunarii Alesilor Locali din Tinutul Secuiesc si o hotarare privind reprezentarea aspiratiei la autonomie a Tinutului Secuiesc in structurile Consiliului Europei si ale Uniunii Europene.

http://www.napocanews.ro/2010/01/maghiara-va-deveni-limba-oficiala-in-tinutul-secuiesc.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc