vineri, 6 noiembrie 2009

Caricaturi si benzi desenate rasiste, in cutiile postale din Odorheiul Secuiesc

Actiunile antisemite, xenofobe si antieuropene ale unora dintre organizatiile radicale maghiare continua în Transilvania. Dupa ce la începutul acestei veri, membrii Miscarii Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) au distribuit pliante cu mesaj de mobilizare la lupta în vederea stoparii criminalitatii tiganesti, ‘’împotriva evreilor care cumpara pamânturile si a politicienilor-marioneta’’, recent la Odorheiu Secuiesc au aparut fluturasi cu caricaturi si benzi desenate care contin mesaje rasiste. Astfel de manifeste au fost distribuite si în luna august în tabara Tineretului Maghiar din Ardeal (EMI),organizata în apropierea orasului harghitean Gheorgheni.

Manifestul, intitulat ‘’Humor’’, a fost plasat în cutiile postale din Odorheiul Secuiesc si contine diverse caricaturi cu mesaje împotriva tiganilor, evreilor, dar si a persoanelor de culoare. În una din aceste caricaturi este prezentata o masina cu girofar care urmareste un autoturism complet negru. Din masina cu semnal luminos este transmis urmatorul mesajul: „Opreste! Este interzisa utilizarea geamurilor fumurii!”. În aceeasi caricatura, masina urmarita apare si cu geamuri transparente, iar langa autoturism stau câteva persoane de culoare pazite de un politist. Caricatura se numeste ‘’Controlul traficului la Borsod’’.
O alta caricatura se numeste ‘’Circulatia universala în opinia evreilor’’. Acesta prezinta un barbat care alearga tinand în mana o geanta cu dolari si care afirma: ‘’Ce-i sigur e sigur! Ar fi bine ca si de aici sa plec la timp”.
Într-o alta caricatura e prezentata o femeie roma care este latrata de un caine. Sub caricatura apare mesajul: „Doar atât as vrea sa stiu, cine au fost cei care au stricat lumea în asemenea hal, încât nici cainii nu vor sa ne vada’’. Caricatura se numeste : ‘’Pentru nimic în lume sa nu fie ei’’.
A patra imagine din manifest prezinta mesaje pro irakiene si pro palestiniene. Astfel, sunt prezentati doi militari care citesc ziarul ‘’Presa occidentala” si exclama: „Criminalii!” În imagine mai sunt pezentate doua pancarte pe care scrie: “Irak liber!” si “Palestina Libera!”.
Manifestul plasat recent în cutiile postale din Odorheiu Secuiesc a fost distribuit si la începutul lunii august în tabara organizata de Tinerii Maghiari din Ardeal (Erdely Magyar Ifjak-EMI) în apropierea orasului harghitean Gheorgheni. La actiune au luat parte peste 10.000 de persoane, iar printre participanti s-a numarat si presedintele Garzii Maghiare si Dreapta pentru Ungaria, Vona Gábor. Editia din acest an a avut ca motto sintagma „Va fi al nostru ceea ce vom reusi sa cucerim“, inspirata din operele jurnalistului si politicianului Kos Karoly.

Campania ultranationalistilor

Aceste actiuni fac parte dintr-o ampla campanie lansata în Transilvania de organizatiile ultranationaliste maghiare. În acest sens, la începutul verii, Miscarea Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM), condusa de ultraradicalul Toroczkai Laszlo, a demarat o campanie extrem de periculoasa împotriva tiganilor si evreilor. Astfel, în judetul Covasna au fost distribuiti fluturasi cu mesaj de mobilizare la lupta în vederea stoparii criminalitatii tiganesti, „împotriva evreilor care cumpara pamânturile si a politicinenilor-marioneta“. Manifestul a fost pus în cutiile postale din Sfântu Gheorghe, fiind semnat de liderii HVIM din zona: Ferenczi Lehel Zsolt (presedinte), Retyi Erika, Deak Attila-Csongor, Pal Hunor, Papp Alpar si Szabo Csongor. Acestia au facut apel la populatie de a se alatura echipei HVIM pentru a pune ‘’Stop! Criminalitatii tiganesti; Evreilor care ne cumpara pamânturile si bataii de joc a politicienilor’’.
Din fericire manifestarile de tip rasist si xenofob nu sunt specifice întregii comunitati maghiare din Ardeal. Unii dintre liderii acesteia chiar s-au aratat îngrijorati de amploarea actiunilor rasiste si extremiste initiate de organizatii precum Miscarea Tinerilor din 64 de Comitate si Tinerii Maghiar din Ardeal. Printre figurile marcante ale maghiarimii din Transilvania care au criticat aceste demersuri se numara presedintele Platformei liberale din UDMR, Eckestein Kovacs Peter, în prezent consilierul presedintelui României pe probleme de minoritati. Astfel, în timpul taberei „UE-tabor”, organizata în 7-12 iulie la Tusnad, Eckestein a condamnat dur actiunile atât a Miscarii Tinerilor din 64 de Comitate, cât si a organizatiei Tinerii Maghiari din Ardeal, încercând sa arate ca acestea nu pun într-o lumina tocmai buna comunitatea maghiara.

Taberele EMI, adevarata afacere

Faptul ca EMI si HVIM nu se intersecteaza cu interesele maghiarimii din Transilvania si nu au prea multe în comun cu promovarea valorilor maghiare si a pastrarii identitatii acesteia o arata chiar modul în care îsi abordeaza actiunile. Ei încearca sa arate ca urmaresc „binele maghiarilor” pentru a-si atinge în primul rând propriile interese materiale si financiare. Ca exemplu în acest sens este chiar proiectul „Tabara EMI”, organizata anual începând cu 2005 lânga Gheorgheni. Aceasta s-a dovedit a fi o adevarata afacere pentru organizatori, care, în numele promovarii valorilor maghiare, atrag numeroase surse de finantare. Astfel, pe lânga banii proveniti din vânzarea biletelor de intrare în tabara pe care ii dau sutele de participanti (Bilete: 17 RON/zi /persoana sau 70 RON/persoana/5 nopti), organizatorii beneficiaza si de sponsorizari de la numeroase firme si chiar institutii. În acest an, printre sponsorii taberei EMI a fost chiar Consiliul Judetean Harghita, care a finantat organizarea evenimentului cu suma de 5.000 de lei.
Un alt sponsor important al actiunilor cu caracter radical si antieuropean ale EMI a fost OTP Bank, unul dintre principalii jucatori de pe piata bancara din Ungaria, cu sucursale si în România. În 2006, banca ungara a alocat o suma importanta de bani pentru cea de-a doua editie a Taberei „EMI“.

Tudor Serban
http://www.gardianul.ro/index.php?pag=nw&id=148069&catid=24&p=caricaturi-si-benzi-desenate-rasiste-in-cutiile-postale-din-odorheiul-secuiesc.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc