sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Romania, atacata din Ucraina

-- In 22 noiembrie, in Romania vor avea loc alegeri prezidentiale. De rezultatul lor va depinde, in mare masura, politica externa a Bucurestiului fata de Ucraina. Romania are deja pretentii asupra Insulei Serpilor sau Bucovinei si imparte pasapoarte romanesti ucrainenilor din regiunea Odessa (judetele din sudul Basarabiei - n.red.), scrie agentia Rosbalt, citata de HotNews.ro.

La 28 octombrie, presedintele Traian Basescu a semnat o lege care simplifica procedura de acordare a cetateniei romane in tarile vecine. Conform normelor legale, dreptul de obtinere a cetateniei revine persoanelor care au fost cetateni romani, precum si persoanelor care au trait pe teritoriul Romaniei in granitele de pana in 1940 si urmasii lor pana la a treia generatie, care si-au pierdut cetatenia din cauze independente de ei. Printre acestia se numara inclusiv Serghei Tighipko, candidat la presedintia Ucrainei, fost sef al Bancii nationale ucrainene si om de afaceri. El sustine acum ca cetateni romani pot deveni sutele de mii de locuitori ai regiunii Cernauti, precum si ai raioanelor Ismail si Reni.

Conform noii legi, scrie Rosbalt, pentru obtinerea cetateniei cunoasterea limbii, culturii sau istoriei romane nu mai este obligatorie, iar nationalitatea nu mai conteaza - este suficienta o adeverinta a consiliului local care sa ateste faptul ca stramosii au locuit pe fostele teritorii ale Romaniei Mari. Pentru ca pasaportul romanesc ofera dreptul la libera deplasare in UE, doritori sunt destui, si in Ucraina, si in Republica Moldova.

Serghei Tighipko, unul dintre cei mai romanofobi candidati la presedintia Ucrainei
Unul dintre cei mai romanofobi candidati la presedintia Ucrainei, Serghei Tighipko, este nascut in stanga Prutului. Potrivit Jurnal.md, acesta, care detine si o avere considerabila, este originar din satul Draganesti, judetul Balti (n.red. - in prezent, in componenta raionului Sangerei). Fost presedinte al Bancii Centrale a Ucrainei si candidat la alegerile prezidentiale din 17 ianuarie 2010, Serghei Tighipko a declarat recent ca autoritatile de la Kiev ar trebui sa riposteze adecvat la extinderea influentei romanesti in teritoriile de granita ale Ucrainei."Raspandirea influentei romane in Republica Moldova si in regiunile ucrainene de frontiera a devenit o prioritate a politicii Bucurestiului", a pretins Tighipko, adaugand ca Ucraina ar trebui sa reactioneze la tentativele de revizuire a rezultatelor celui de-al Doilea Razboi Mondial si de "glorificare a agresorilor de catre partea romana".

De asemenea, in luna octombrie, Tighipko spunea ca Ucraina "trebuie sa-si apere canalul Bastroe de atacurile Bucurestiului, iar, pentru definitivarea constructiei acestui canal, investitiile bugetare sunt insuficiente". "Romania a facut si va face tot posibilul pentru a nu permite Ucrainei sa-si construiasca o cale a ei de navigatie pe Dunare. Bucurestiul este interesat sa-si mentina monopolul in privinta navigatiei pe Dunare, ceea ce ii aduce sute de milioane de dolari pe an", a subliniat Serghei Tighipko, citat de Agerpres.Discursrul anti-romanesc al lui Tighipko a fost evidentiat si de Deutsche Welle, care face referire la un interviu acordat publicatiei Gazeta po-kiewski, si citat de portalul Ukraine-Nachrichten.de, unde politicianul a avertizat asupra "pericolului" pe care il reprezinta Romania pentru Ucraina, mai ales in ce priveste "pretentiile de autonomie" pe criterii etnice a regiunii Cernauti."Romania isi foloseste statutul de mebru UE si NATO pentru a exercita presiuni economice asupra Ucrainei pana la atingerea obiectivului - autonomia regiunii Cernauti", sustine Tighipko. Bineinteles, nu au lipsit nici referirile la pierderile economice pe care Ucraina le inregistreaza, ca urmare a diferendului castigat de Romania, la Haga. Iar, in opinia candidatului, Romania induce romanilor din Bucovina o puternica politica anti-ucraineana si anti-statala.
Deputat in Rada: Toti candidatii la functia de presedinte al Romaniei folosesc activ tema Romaniei Mari
"Toti candidatii la functia de presedinte al Romaniei folosesc activ tema Romaniei Mari", a declarat pentru Rosbalt deputatul Radei Supreme, Taras Chernovil, membru al comisiei parlamentare pentru afaceri internationale.
"Basescu a semnat decretul corespunzator. Chiar linistitul, de regula, si rationalul ministru de Exerne al Romaniei si care pretinde, la randul lui, la functia suprema, a devenit nationalist si face speculatii de factura national-populista", crede deputatul ucrainean.
"Nu este nici un secret ca romanii impart de mult pasapoarte in Ucraina de vest. Din pacate, MAE ucrainean nu a reactionat deloc la acest gen de actiuni si, evident, trebuie aduse modificari la nivel legislativ care sa prevada introducerea responsabilitatii penale pentru dubla cetatenie, care este interzisa constitutional", a concluzionat fostul colaborator al lui Viktor Ianukovici.
In opinia lui, acest lucru demonstreaza ca Romania este o tara imatura, iar NATO si UE s-au grabit primind-o in randurile lor. Nu Ucraina, ci Romania creaza o noua zona de conflict cu vecinii, iar NATO trebuie sa reactioneze la asemenea initiative, spune el.
Politologul Vladimir Kornilov, directorul filialei ucrainene a Institutului tarilor CSI recomanda Rusiei sa ia exemplul Romaniei, distribuind ucrainenilor "buletin rusesc". "Indiferend de rezultatul scrutinului din 22 noiembrie, radicalizarea tarii este posibila, pentru ca societatea romana doreste asta", crede Kornilov.
"Romania simte ca, in disputele cu Ucraina, are un sprijin bun. Infrangerea catastrofala a Ucrainei din batalia pentru platoul continental din Marea Neagra i-a insufletit pe romani. Mai mult, au fost insufletiti politicieni in diferite tabere. Cred ca Romania nu se va opri la Insula Serpilor".

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-11-21&id=45517

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc