miercuri, 25 noiembrie 2009

Liga Tineretul Rus cere studierea în şcoli a „Istoriei Moldovei”

Liga Tineretului Rus (LTR) din R. Moldova va insistă pe lângă autorităţile statului să fie introdus în programul de învăţământ din ţara noastră a materiei „Istoria Moldovei”. În replică, Asociaţia Istoricilor condamnă poziţia LTR referitoare la cel fel de istoria trebuie studiată în şcoli.

Preşedintele LTR, Igor Tuleanţev a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă că organizaţia pe care o conduce este categoric împotriva propunerii de a studia în şcoli „aşa numita istorie a românilor”, deoarece în aşa fel se va ignora rolul minorităţilor naţionale din R. Moldova. „Această solicitare a noastră de a studia „Istoria Moldovei” este împărtăşită de tineretul rus din R. Moldova, adică reprezentanţi ai ţării noastre”, a spus Tuleanţev.

La rândul său, preşedintele Asociaţia Istoricilor din R. Moldova, Sergiu Mustaţă a condamnat poziţia LTR. „Asociaţia Istoricilor nu este împotriva discutării problemelor legate de istorie, dar am vrea ca în aceste discuţii să fie antrenaţi istorici profesionişti, inclusiv din Rusia. Nu vrem să discutăm problemele legate de istorie cu ingineri sau cu persoane afiliate politic”, a spus Mustaţă, citat de Infotag.

LTR, condusă de Igor Tuleanţev, a organizat o dezbatere cu privire la „cel fel de istorie trebuie predată în R. Moldova - istoria statului R. Moldova sau istoria românilor?”. „În cadrul acestei dezbateri, la care au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Asociaţiei Istoricilor, organizatorii ne-au solicitat să ne pronunţăm ferm pentru care istorie optăm – cea a Moldovei sau cea a istoriei românilor”, a spus Musteaţă, precizând că aceştia au refuzat categoric să accepte variante de compromis pe marginea acestui subiect.

„Pentru a evita contradicţiile din societate, chiar organismele europene au propus ca obiectul să se numească Istoria, sarcina elaborării conţinuturilor manualelor revenind specialiştilor”, a spus Musteaţă. El a precizat că în cadrul dezbaterii au fost prezenţi membri ai comunităţii ruseşti locale, liderul Mişcării Ravnopravie, Valeri Klimenko, precum şi Maxim Mişcenko, deputat al Dumei de Stat a Rusiei, Alexei Liubţov, preşedintele organizaţiei „Molodaia Gvardia” şi un membru al ambasadei Rusiei la Chişinău.

În opinia lui, implicarea persoanelor din cadrul ambasadei Ruse la Chişinău şi a celor din organele de conducere ale Rusiei în discuţii legate de istoria care trebuie studiată, poate fi calificată drept o ingerinţă în problemele interne ale ţării. „Solicităm autorităţilor locale să se autosesizeze şi să condamne implicarea Rusiei în problema studierii în şcoli a istoriei”, a spus Musteaţă.

Igor Caşu, conf. univ, a menţionat că în cadrul dezbaterilor, reprezentanţii Federaţiei Ruse, pe un ton autoritar s-au pronunţat pentru studierea în şcoli a Istoriei Moldovei şi pentru excluderea din programa şcolară a subiectelor referitoare la holocaust, deportări şi tratarea URSS drept ţară de ocupaţie. „Nu admitem astfel de păreri din partea unor reprezentanţi ai Rusiei. Doar cetăţenii R. Moldova se pot pronunţa pe marginea acestor subiecte”, a spus Caşu.

http://www.jurnal.md/ro/news/32616/

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc