duminică, 1 noiembrie 2009

”Land of choice”: imaginea României, terfelită zilnic pe Net

Eforturile diplomaților și ale Ministerului Turismului de a crea o imagine frumoasă României în lume sunt contracarate pe Internet de tot felul de postări video din care străinii ar trebui să înțeleagă că suntem o nație de oameni înapoiați, murdari și sălbatici. Mai grav este ca și unii utilizatori din țară muncesc din greu să facă țării, care le ține de cald, același deserviciu mediatic. Imagini sordide, pereți mâzgăliți, burtoși stând la plajă cu lanțuri de urs (dar de aur!) la gât, femei care se “ușurează” pe stradă, vehicole bușite și vechi prinse într-un trafic infernal, țigani bărboși călare pe mașini de tăiat lemne, oameni ai străzii, aurolaci scormonind pe la tomberoane, handicapați, etc.

Umiliți pe muzica lui Roberto Benigni

De curând, pe Youtube a fost postat un clip în care cîntecul „L` inno del corpo sciolto” interpretat de Roberto Benigni, a fost suprapus peste mai multe imagini, deloc plăcute privirii, surprinse în anumite locuri din țară. E de înțeles ce umilințe trebuie să suporte mulți dintre conaționalii noștri care muncesc cinstit în Italia sau în alte colțuri ale lumii, după ce iau contact cu angajatorii sau cu simpli cetățeni. Cum sunt ei priviți de străini după ce aceștia descoperă nu frumusețea și istoria României ci personajele degenerate care apar în filmulețele de pe Net? La toate aceste “mărunțișuri” se adaugă “educația” nostră ca popor și ea expusă în goliciunea ei, tot pe youtube: elevi care se scuipă în ore și se bat între ei ca la K1, profesori care fac filme sexy, bărbați care-și iau scalpul cu toporul la crâșmă în timp ce unul filmează cu telefonul mobil, pornografie infantilă cu aurolaci, etc.

Youtube: Gunoaie, bețivi și lasciva Simona Sensual

Într-o țară în care noțiunea de patriotism s-a demonetizat sau este asociată cu “epoca de aur” e puțin probabil ca inițiativele „antipatriotice” să fie ale unor indivizi simpli, puși pe nenorociri, ca răspuns la mesajele altor cetățeni care-și iubesc sincer țara și se mândresc că sunt români. Cel mai probabil, acțiunile sunt premeditate și comandate. Ele fac parte dintr-un plan de denigrare sistematică a valorilor românești – și așa puține – care mai răzbat în prim-planul presei mondiale. Oricât ne-am amuza, pentru că la autoironie, nu ne bate nimeni, nu-i așa?, imaginile acestea “vorbesc” cât zece cuvântări ale unui președinte de stat, când se duce el și se hlizește cu gura până la urechi, alături de omologul său, într-o vizită oficială. Vorbesc cît toată campania “Land of choice” a Elenei Udrea. Cine ar angaja un șofer de Tir, după ce vede pe Youtube cum se scălămbăie unul pe bancheta autotrenului sau cum își taie unghiile de la picioare cu unghiera în timp ce conduce o cisternă pe autostradă, în plin trafic? Reacția se vede, dealtfel, imediat în comentariile postului. Sunt atacate pe rând teme legate de posibilele ocupații ale românilor în peninsulă. Astfel, dacă dai o căutare a cuvintelor „menajeră româncă” apare imediat clipul „România învinsă de gunoaie”, având fundal sonor tot o piesă italiană celebră, iar dacă vrei să găsești „muncitor român” apar „secera și ciocanul” pe fondul sonor al Internaționalei – spaima de moarte a italienilor, care se înghesuie să comenteze în fel și chip postul. Alături, tovarășul și tovarășa, reînviați după 20 de ani de la moarte, pe Internet. Veseli și cutezători.

Pe Youtube, cuvintele „trabaha romena” o aduc în prim plan pe Simona Sensual, care își cântă singură și se mângâie lasciv între picioare, probabil o doare ceva acolo! și nu ceva legat de cinstea și curățenia femeilor din țara Mioriței. Iar dacă dai căutare după „România”, găsești o frumusețe de reportaj de la un festival țigănesc, al cărui amfitrion este împăratul Iulian. Acolo, cântă de rupe pământul, Sorin copilul de aur, cine altul?! Alături, un material “teribil” despre faimoasa Rodica Gheorghe – prima vrăjitoare din țară care și-a făcut blog, un site de farmece on-line și comunică prin messenger cu “fetele nemăritate care au cununiile legate”. În timp ce intelectualii României își “scrântesc” mintea pe bloguri și rețele sociale, iar politicienii se miros în ciorapi la talk-show-uri, în paralelel, o altă Românie burdihănoasă, cu dinți de aur și brunetă, le dă binețe pe net utilizatorilor din întreaga lume. Aves bahtalo! (Răzvan Mateescu)

http://www.napocanews.ro/2009/11/%E2%80%9Dland-of-choice%E2%80%9D-imaginea-romaniei-terfelita-zilnic-pe-net.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc