vineri, 30 octombrie 2009

Laszlo Tokes: Il sustinem pe Kelemen Hunor doar daca acesta sprijina autonomia Tinutului Secuiesc

Europarlamentarul Tokes Laszlo, liderul CNMT, a declarat, vineri, la Oradea, in cadrul unei conferinte de presa, ca il va sprijini pe candidatul UDMR la Presedintie, Kelemen Hunor, doar daca acesta va sustine autonomia Tinutului Secuiesc, transmite NewsIn.
Tokes Laszlo a declarat ca, in urma discutiilor cu liderii Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), s-a hotarat ca sprijinirea candidatului UDMR la presedintie sa se faca doar cu conditia ca acesta sa includa in programul sau politic autonomia Tinutului Secuiesc.
"Chiar daca UDMR nu ne-a consultat cand au desemnat candidatul la functia de presedinte, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania este dispus sa il sustina pe Kelemen Hunor. Insa numai cu o conditie: vrem ca ideea de promovare a autonomiei culturale a minoritatii maghiare din Romania, precum si autonomia politica a Tinutului Secuiesc sa fie incluse in programul sau politic. Noi nu ne vom implica in campania propriu-zisa" a spus europarlamentarul Tokes Laszlo.

Acesta a criticat actiunile UDMR din ultima perioada, cum ar fi sustinerea motiunii de cenzura.
"Suntem nemultumiti si nu putem sa nu ne exprimam ingrijorarea cu privire la tendinta UDMR de a intra in aceste jocuri nefaste cum sunt motiunea de cenzura si referendumul", a mai spus Tokes.

Pe de alta parte, europarlamentarul si-a exprimat neincrederea cu privire la sansele lui Klaus Iohannis de a ajunge premier, fiind de parere ca "tara asta este departe de a accepta un prim-ministru care apartine unei minoritati nationale".

Candidatul UDMR la Presedintie, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca se bazeaza pe sprijinul CNMT la alegeri, sustinand ca in programul sau liderii Consiliului nu vor gasi vreo propunere sau propozitie cu care nu vor fi de acord.
"Eu sunt convins ca noi nu luptam unii cu altii, ci vrem sa transmitem mesajul. Mesajul este scris de 1,5 milioane de maghiari din Romania. Sunt convins ca sprijinul CNMT va sosi la momentul potrivit. Nu cred ca in acest program ei vor gasi vreo propunere sau propozitie cu care nu vor fi de acord", a spus Kelemen Hunor.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-10-31&id=43230

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc