vineri, 5 octombrie 2007

Deputatul roman Ion Popescu a fost reales in Parlamentul de la Kiev

Cernauti, Ucraina/Romanian Global News

04 octombrie 2007
Dupa numararea a peste 99% din voturile exprimate la recentele alegeri parlamentare din Ucraina, deputatul roman Ion Popescu (foto) a fost reales si va ramane in continuare in Rada Suprema de la Kiev unde va reprezenta comunitatea romaneasca.

Intr-o declaratie data in exclusivitate pentru Romanian Global News, deputatul Ion Popescu a multumit membrilor comunitatii romanesti care i-au fost alaturi si formatiunii politice de pe ale carei liste a fost reales in Parlament. De asemenea el a promis ca va fi in continuare alaturi de cei pe care ii reprezinta si de nevoile lor.

Comunitatile romanesti din actuala Ucraina, ramase in afara teritoriului Romaniei dupa cel de-al doilea razboi mondial, locuiesc compact in: regiunea Cernauti, care cuprinde Nordul Bucovinei, Tinutul Hertei si fostul judet Hotin; regiunea Odessa, indeosebi in raioanele Ismail, Reni, Chilia si Cetatea Alba; regiunea Transcarpatia, in raioanele Teacev si Rahovo. In spatiul dintre Nistru si Bug, romanii locuiesc in regiunile Herson, Kirovograd si Nikolaev si, la est de Bug, in regiunile Donetk, Dnepropetrovsk, Crimeea si Lugansk. Etnicii romani care traiesc in jurul Bugului provin din romanii ardeleni dusi cu doua secole in urma in stepa pustie din Tavrida, ca osteni impotriva navalirilor tatare.
Populatia romaneasca predomina in trecut, ca populatie autohtona, in Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei. In prezent, in urma deznationalizarii, genocidului si a unei alte organizari administrative in perioadele imperiului rus, Uniunii Sovietice si statului ucraineanpopulatia romaneasca a devenit minoritara.
In ansamblul ei, dar mai ales in mediul rural, comunitatea romaneasca se confrunta cu o criza economico-financiara de amploare, cu repercusiuni majore in plan social, spiritual si cultural. Pe fondul general al recesiunii economice, comunitatile romanesti din Ucraina nu beneficiaza de sprijin pentru editarea de manuale si literatura in limba romana, protectia si intretinerea monumentelor istorice si culturale, pregatirea de cadre, conservarea, afirmarea si dezvoltarea culturii proprii, retrocedarea institutiilor si cladirilor care au apartinut romanilor etc.

http://www.rgnpress.ro/



Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc