miercuri, 3 octombrie 2007

Presedintele PIR face un apel catre toti romanii: “noi nu cerem decat sa fim respectati”

Roma, Italia/Romanian Global News

02 octombrie 2007
Partidul Romanilor din Italia (PIR) a obtinut in cursul serii de luni, 1 octombrie autorizatia de a organiza manifestatia anuntata pentru data de miercuri, 3 octombrie.Cererea a fost aprobata de catre Chestura generala a capitalei italiene in timp record. Potrivit reglementarilor in vigoare, este necesar un preaviz de trei zile pentru a obtine o autorizatie de meeting in centrul Romei.
Prin urmare, manifestatia va avea loc miercuri, 3 octombrie, incepand cu ora 17,00 ora locala in Piazza San Marco din centrul Romei. Piata San Marco se afla in imediata vecinatate a primariei orasului (Campidoglio) langa Piata Venezia.
Presedintele Partidului Identitatea Romaneasca, Giancarlo Germani (foto) a declarat in exclusivitate: “ am primit semnale de sustinere din toata Italia. De exemplu romanii din Torino ar vrea sa organizeze o manifestatie asemanatoare. Am contactat si alte asociatii din Lazio care si-au exprimat adeziunea si vor sa participe miercuri. Va fi prezenta si o delegatie din partea partidului Insieme per l’Italia ( Impreuna pentru Italia). Vom cere primarului Veltroni instituirea unei comisii comune permanente impreuna cu reprezentanti ai romanilor. Romanii trebuie sa fie implicati in decizii si declaratii care ii privesc, pentru ca sunt direct interesati.”
Organizatorii fac un apel catre comunitatea de romani din zona Romei: “stim ca miercuri e o zi de lucru, dar trebuie sa aratam ca existam si noi, romanii cinstiti. Mai ales ne adresam asociatiilor de romani sa trimita reprezentantii lor. Noi nu cerem decat sa fim respectati”.
Decizia de a organiza o manifestatie a fost luata in urma intensificarii atacurilor din presa italiana asupra comunitatii romanesti din Italia. Primarul Walter Veltroni a afirmat, fara sa indice pana in prezent sursa informatiilor sale, ca “75% din arestatii la Roma din primele 8 luni ale anului sunt romani”. El a avertizat autoritatile de la Bucuresti, invinuindu-le ca nu isi asuma raspunderea fata de fluxul de romani inspre Italia, si amenintand cu interventia Uniunii Europene.
Anumite voci din cadrul comunitatii pun la serioasa indoiala afirmatiile lui Veltroni, sustinand ca ar fi fost facute cu scop pur electoral.
Partidul Romanilor din Italia - Identitatea Romaneasca si Partidul "Insieme per l'Italia" au semnat in data de 25 iulie 2007 un Pact de colaborare, al carui obiectiv este reprezentarea intereselor apartinand comunitatilor multietnice rezidente in Italia, dar si a celor din strainatate.
Acordul a fost semnat din partea Partidului Romanilor din Italia de catre Presedinte, Av. Giancarlo Germani si de Secretarul General, Av. Geta Lupu, iar din partea Partidului "Insieme per l'Italia", de Presedinte, Dott. Maurizio Saudelli si de Secretarul General, Riccardo Quacquarelli. Prin acest act, cele doua formatiuni politice isi propun intarirea si reafirmarea spiritului multietnic si multicultural exprimat de acestea, in deplina concordanta cu principiile comune asumate: sustinerea si reprezentarea strainilor rezidenti in Italia, a italienilor cat si a italienilor din diaspora.
Prin semnarea Pactului de colaborare, Partidul Romanilor din Italia - Identitatea Romaneasca si Partidul "Insieme per l'Italia" vor avea posibilitatea ca pe langa actiunile comune la nivel politic, sa recurga la un demers social, de sensibilizare a opiniei publice asupra problemelor serioase si concrete, cum ar fi emigrarea si integrarea, teme folosite foarte des in politica italiana, dar cu demagogie, in scop pur electoral, si din pacate, aproape niciodata cu un spirit real si constructiv.
Cu dobandirea dreptului de vot la alegerile administrative comunale din partea cetatenilor comunitari, cat si a dreptului de vot la alegerile politice ale italianilor din diaspora, se deschide o noua perspectiva pentru comunitatile straine din Italia si din diaspora, in sensul posibilitatii unei depline afirmari a valorilor multiculturalitatii, precum si a sanselor unor comunitati de a-si desemna o reprezentare politica adecvata, izvorata din interiorul aceleiasi comunitati. Partidul Romanilor din Italia si Partidul "Insieme per l'Italia" sunt convinse ca adevarata integrare a cetatenilor straini in Italia trebuie sa se produca printr-o cooperare intre italieni si ceilalti rezidenti, chiar si in viata politica centrala si locala.
Corespondenta de la Roma : Miruna Cajvaneanu, ziarist independent

http://www.rgnpress.ro/

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc