luni, 15 octombrie 2007

Vancouver Sun: Trupele romane din Afganistan, in prima linie a frontului






Image
Soldatii romani aflati in teatrele de operatii sunt mai des pomeniti si laudati pentru eroismul si profesionismul cu care servesc interesele nationale de catre presa straina decat de cea din tara.

Exceptie fac atunci cand mor si cand brusc devin subiect de presa si acasa. Romanian Global News prezinta astazi un articol din Vancouver Sun care vorbeste de militarii romani aflati in Afganistan si apoi va prezentam parerea unuia din militarii aflati in teatrele de operatii despre modul cum trateaza aceasta problema presa autohtona.
Trupele romane din sudul Afganistanului nu se plang si nu doresc sa iasa in evidenta pentru misiunile periculoase la care participa, desi se afla in prima linie a frontului impotriva insurgentilor talibani, comenteaza publicatia canadiana Vancouver Sun, in editia online, ciatat de Mediafax.
"Canadienii si olandezii poate ca se plang de misiunile de lupta din sudul Afganistanului, dar romanii stationati in apropierea rutelor folosite de talibani pentru a trece muntii in Pakistan nu au asemenea probleme. Membrii Batalionului 33 Vanatori de Munte chiar glumesc ca nimeni din tara nu stie ca armata lor, recent integrata in NATO, lupta alaturi de canadieni, olandezi, britanici si americani in sudul Afganistanului", comenteaza Vancouver Sun.
"Sincer, nu cred ca romanii de acasa stiu ce facem noi aici", declara locotenentul Alin Ganea, seful unui pluton care supravegheaza rutele pe unde trec talibanii. "Stiu ca toata lumea este suprinsa cand un militar roman moare in misiune. Dar nimeni din Romania nu se intreaba de ce suntem aici", continua Ganea.
Generalul de brigada canadian Marquis Hainse, adjunctul comandantului NATO responsabil de sase provincii afgane, incearca sa raspunda la aceasta intrebare. "Unele tari au decis sa urmareasca parada din Afganistan. Alte tari participa la parada. Canada, Olanda, Marea Britanie, Statele Unite si Romania, printre altele, iau parte la parada", explica Hainse.
Majoritatea celor 700 de romani din Afganistan sunt stationati in provincia Zabul, vecina cu Kandahar si cu Pakistanul. De cand unitatea romanilor s-a aventurat spre zona muntoasa, in lupte au murit patru militari.
"In afara de trupele din Afganistan, Romania a trimis militari si in Irak. Este vorba de primele operatiuni romanesti intr-o zona de razboi din ultimii 60 de ani. Si fac toate astea cu echipamente sovietice din anii '70", noteaza reporterii de la Vancouver Sun.
"Romanii si-au demonstrat angajamentul. Nu au ezitat sa sustina trupele americane si pe cele ale coalitiei", recunoaste colonelul american Bruce Bamble. "Acum cateva saptamani, cand un militar american a fost ucis si altul ranit intr-o explozie, forta de reactie romana a sosit imediat, iar unul dintre militarii lor, un locotenent, a fost ucis in a doua explozie", isi aminteste Bamble.

Părerea unui militar roman:

“Este un lucru apreciabil ce a facut publicatia Vancouver Sun pentru a reliefa prestatia militarilor romani din teatrele de operatii,din pacate nu pot spune acelasi lucru despre presa romana care isi aduce aminte ca suntem in misiuni externe numai cand moare cate un militar si atunci citim in comentariile voastre tot felul de aberatii, unii ne fac mercenari,altii capsunarii armatei dar nimeni nu ia in considerare ca suntem plecati in baza unor angajamente politico-militare luate de catre conducerea statului roman. Este usor sa dai uitarii ca suntem in NATO si UE tocmai datorita angajarii armatei si nu a politicienilor corupti si a tiganilor despre care citim zilnic in ziarele voastre de doi lei. Scoateti in presa in evidenta numai non - valori,oare aceasta este Romania la care visam cu totii? De sase luni de cand sunt in misiune nu am vazut decat o jurnalista, aceea venita sa scrie despre referendumul de suspendare a presedintelui. Continuati stimati jurnalisti sa scrieti in continuare despre tiganii din Italia, despre tot felul de crime si violuri , despre cine cu cine face sex, pentru ca asta se vinde bine pe taraba. Nu stiu cati dintre voi sunteti in stare sa stati sase luni intr-o misiune de lupta si in putinul timp cand sunteti liberi sa cititi presa din Romania si sa cititi zilnic numai despre scursura societatii. Succes in continuare si Dumnezeu sa va binecuvanteze”

http://www.rgnpress.ro/

Un comentariu:

Anonim spunea...

nu este vorba de patriotism sau alte sloganuri pro tara, dar ar fi bine sa ne gandim bine si sa nu uitam ca cei plecati in Afganistan au plecat in baza unor contracte de munca care le au incheiate cu unitatile militare unde s-au angajat si pe care trebuie sa le respecte. Cine a fost odata nu cred ca ar mai vrea sa plece si a doua oara intr-un loc unde moartea exista la fiece pas. cei plecati acolo au inima stransa si abia rezista.poate daca presa din Romania s-ar interesa despre ei, daca le-ar prezenta cititorilor o alta fata a celor plecati acolo nu cred ca s-ar mai spune ca au dat spaga. dai spaga sa ai un loc cald si fara batai de cap, dar nu pt a uita ce este somnul. cei drept e drept in toate publicatiile gasesti numai porcarii. nu cred ca pe romani ii intereseaza viata cvasi-vedetelor care formuleaza cu greutate o propozitie si aceea plina de agramaticale. nu suntem o tara de tigani, hoti, criminali, prostituate, oameni dezechilibrati mintali. avem valorile noastre, uitati-va bine in jur si veti vedea. singurul lor defect este ca nu au pe cineva in spate, ei vor sa fie apreciati la adevarata valoare dar nu sunt lasati. asta ar trebui sa ne intereseze, sa scapam de prosti si lasati loc liber celor competenti.printre cei plecati in teatrele de razboi sunt baieti care sunt destepti dar care acolo a fost singurul loc de munca partial convenabil decat sa fie la cheremul unui analfabet. uitati-va in ochii lor si incercati sa le intelegeti sufletul, pt ca sunteti romani ca si ei. i-au inteles altii si noi i-am uitat. nu vor laude ci doar sa si aduca cineva aminte din cand in cand de ei.

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc