miercuri, 3 octombrie 2007

Lege pentru MOL

Jurnalul National
ATTILA KISBENEDEK/AFP/AFP
AU VOTAT. Parlamentarii ungari vor condiţii stricte pentru orice eventuală preluare străină

2007 10 03| de Irina Cristea
Pentru a face faţă tentativelor companiei austriece OMV de a prelua firma ungară MOL, Parlamentulde la Budapesta a restricţionat printr-o nouă lege accesul investitorilor străini pe piaţa energetică a ţării.

Sub denumirea "Lex MOL", Parlamentul ungar a adoptat un proiect de lege prin care protejează atât compania MOL, cât şi întregul sector energetic naţional de eventuale tentative de preluare venite din partea unor investitori străini. Astfel, companiile din domeniul gazelor naturale şi al electricităţii sunt clasificate drept active de importanţă strategică, iar preluarea lor poate fi restricţionată, relatează mass-media ungare, citate de Mediafax.

REVOLTÅ. Iniţiativa legislativă survine încercărilor companiei austriece OMV de a achiziţiona MOL contra sumei de 14 miliarde de euro. Autorităţile de la Budapesta au respins oferta, clasificând-o drept "ostilă" şi criticând Guvernul de la Viena pentru susţinerea manifestată pentru această tentativă şi pentru recomandarea făcută Budapestei de a renaţionaliza compania MOL.

Potrivit proiectului de lege, vânzarea activelor principale ale unei companii de importanţă strategică va necesita aprobarea proprietarilor acesteia. În cazul depunerii unei oferte publice de preluare pentru o astfel de companie, planul operaţiunii trebuie prezentat autorităţii ungare pentru reglementarea pieţelor financiare (PSZAF) şi aprobat de cel mai înalt organ de conducere al companiei care a avansat oferta.

Totodată, managementul companiei ungare are dreptul de a interveni prin anumite acţiuni, inclusiv majorarea capitalului, chiar şi după anunţarea ofertei publice de preluare, iar această operaţiune nu va fi considerată o încălcare a prevederilor legale.

http://www.jurnalul.ro/

Şi noi ne vindem companiile de importanţă strategică!

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc