luni, 15 octombrie 2007

Proiect UDMR - Redesenarea României

Jurnalul National
Gabi Boholt/Jurnalul National
SCOP. Marko Bela spune că proiectul a fost lansat în discuţie pentru a vedea pe ce bază trebuie clădită "o ţară cu totul şi cu totul diferită"

2007 10 15| de Aniela Nine UDMR a elaborat un document care propune redesenarea regiunilor de dezvoltare, de la 8, câte sunt în prezent, la 15, pe motiv de mai bună absorbţie a fondurilor europene. Reîmpărţirea ar crea Regiunea Ţinutul Secuiesc. Partidele, preşedinţia, dar şi alte instituţii sunt chemate să elaboreze un punct de vedere.


Ideea mai veche a Uniunii de redesenare a teritoriului României a prins chip. Sâmbătă la Târgu-Mureş, liderul UDMR, Marko Bela, însoţit de ministrul delegat pentru amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, au făcut public un proiect de reîmpărţire a teritoriului în 15 regiuni administrative de dezvoltare de tip NUTS II, care să aibă între 800.000 şi 3 milioane de locuitori. Singura regiune care ar rămâne neschimbată este Bucureşti – Ilfov, iar una din noile regiuni ar urma să fie Regiunea Ţinutului Secuiesc. "Ideea acestei reîmpărţiri este să existe regiuni mai mici, cu un număr mai mic de locuitori, care să le facă funcţionale şi să asigure o mai bună absorbţie a fondurilor europene. În actuala împărţire, din cele opt regiuni, două nu respectă prevederile UE în privinţa numărului de locuitori, de maximum 3 milioane de locuitori", ne-a explicat ieri ministrul Laszlo Borbely. Tot în scopul eficientizării absorbţiei fondurilor europene, o altă modificare importantă ar fi aceea prin care se dă personalitate juridică noilor unităţi administrative.


INVITAŢIE LA CONSULTÅRI. Pentru ca aceste modificări să intre în vigoare este necesară modificarea Legii regiunilor de dezvoltare, ceea ce ar presupune necesitatea unei majorităţi parlamentare favorabilă acestui demers. De aceea, liderii UDMR au anunţat că vor trimite acest proiect tuturor partidelor şi preşedinţiei, dar şi instituţiilor europene, împreună cu invitaţia de a forma grupuri de lucru pentru dezbaterea acestui proiect. Marko crede că acest proiect va stârni multe comentarii, mai ales pe marginea propunerilor legate de Ţinutul Secuiesc. "Aşa este, Ţinutul Secuiesc este o zonă tradiţională şi nu întâmplător, fiindcă aceste tradiţii se bazează pe o anumită coerenţă economică, culturală, pe anumite interese comune, dar şi caracteristici geografice aparte", a susţinut el. "Cineva trebuie să spargă gheaţa, şi noi ne-am asumat această menire, dar ştim că vor exista şi critici", a mai spus Marko. Un punct de sprijin însă, crede ministrul Laszlo Borbely, ar putea veni chiar de la preşedintele Băsescu, având în vedere solicitările repetate de descentralizare exprimate de şeful statului.


TIMING.
Cât priveşte intervalul de timp în care ar trebui operate aceste modificări, Borbely arată că, ţinând cont de calendarul european, până la sfârşitul anului viitor ar trebui finalizate toate aceste discuţii. Secretarul de stat Adrian Ciocănea, şeful Departamentului de Afaceri Europene, spune însă că nici o modificare a împărţirii regionale nu poate fi făcută mai devreme de încheierea exerciţiului bugetar al UE în 2014. Motivul? "Avem un angajament ferm de păstrare a regiunilor în forma de acum, tocmai pentru a nu afecta procesul de acordare a fondurilor", ne-a declarat Ciocănea. Iar o discuţie pe această temă ar trebui să înceapă cu o analiză a ceea ce nu a funcţionat până acum.

http://www.jurnalul.ro/

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc