joi, 18 octombrie 2007

Cazul Mortii lui Aurel Agache

Ilona Agache este refugiatã de 11 ani la Codlea. Femeia s-a nãscut în comuna Lunga, din Covasna.

Sotul ei, Aurel Agache, conducea sectia economicã a Militiei din Târgu Secuiesc. A fost linsat, în stradã, de multimea rãsculatã în decembrie 1989. Cadavrul i-a fost profanat. În gurã i s-a pus un sobolan mort. Ilona, împreunã cu cei cinci copii ai sãi, a fost nevoitã sã fugã din fata gloatei care i-a distrus locuinta. Post mortem, Aurel Agache a fost ridicat la grad de colonel si declarat erou martir. Astãzi, vãduva lui este plutonier-adjutant la Politia din Codlea. Desi este unguroaicã, Ilona Agache se teme sã se întoarcã în secuime. Casa i-a fost devastatã de revolutionari furiosi. Ca sã poatã fi înmormântat crestineste, cadavrul maiorului a fost furat de la morgã.

Asasinii n-au fost pedepsiti. Fiul lui cel mare, Aurel Dionisie Agache, cere sã se facã dreptate. Când s-a întors în Târgu Secuiesc pentru a aprinde o lumânare pe locul în care a murit tatãl sãu, a fost pãzit tot drumul de Politie. Locuitorii orasului au vãzut în gestul lui o sfidare. În cei zece ani de la deschiderea dosarului Agache, cazul a devenit politic. Recursul procesului, care initial i-a condamnat pe cinci dintre agresori la pedepse între 3 si 7 ani de închisoare, se judecã încã. Astãzi, 6 februarie, la Curtea Supremã de Justitie se desfãsoarã ultimul termen.

Pentru familia Agache, Revolutia din decembrie 1989 a însemnat începutul cosmarului. În 22 decembrie, multimea furioasã care iesise pe strãzile orasului l-a surprins pe Agache Aurel, pe atunci maior de Militie. L-au lovit pânã când a cãzut la pãmânt. Dupã ce l-a adus în stare de inconstientã, gloata a oprit Salvarea în care fusese urcat. Au trântit targa cu militianul rãnit si l-au omorât. Cadavrul a fost profanat si lãsat în stradã. Într-un ochi i s-a înfipt insigna de la caschetã, iar în celãlalt o monedã. În gurã i s-a pus un sobolan mort. Târziu, în noapte, doi necunoscuti au luat cadavrul si l-au dus la morga spitalului orãsenesc, unde a stat sase zile. La rugãmintea fiului cel mare, Aurel Dionisie Agache, corpul maiorului a fost furat în 28 decembrie de la morgã, cu ajutorul câtorva din fostii colegi ai maiorului.
http://www.geocities.com/agache1989/brasoveanul1.htm

5 comentarii:

Anonim spunea...

-----mai..e nevoie sa trecem..Carpatii??!?fara dovezi de latinitate..frunze ..si flori..incalzesti...sarpele la san,..il cunosc pe fiul ..e ;;legitima si morala ,dorinta lui!ii,pot da o ..arma..cu luneta,[imprumut]DREPTATE??hm!!greu!!U.D.M.R.tot timpul in parlament!!.....sa nu dea ...Dumnezeu un Hadareni,....DOAMNE AJUTA!

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Anonim spunea...

Muma lor sobolani bozgori!!

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc