vineri, 30 octombrie 2009

Consiliul Judetean Harghita a alocat o suma considerabila pentru... cercetarea simbolurilor secuiesti

Consiliul Judetean Harghita a aprobat, vineri, alocarea unei sume importante de bani pentru cercetarea simbolurilor secuiesti, precum si pentru confectionarea si promovarea steagurilor secuilor.

Proiectul, aprobat in sedinta ordinara, se numeste "Istoria heraldicii, sigilografiei si a vexilologiei secuiesti", pentru derularea lui urmand sa se cheltuie din bugetul judetului suma de 12.000 de lei.
Singurii care s-au declarat impotriva acestui proiect au fost consilierii PSD Cristinel Glodeanu si Sabina Stoia, relateaza Agerpres.
In hotararea adoptata de consilierii maghiari se arata ca cea mai mare parte a proiectului presupune "cercetarea simbolurilor secuiesti de catre patru specialisti din diferite zone ale Tinutului Secuiesc".

Proiectul se va finaliza anul viitor cu realizarea unei expozitii "despre simbolurile istorice ale teritoriului judetelor Harghita, Covasna si Mures", urmand sa se confectioneze si "steagurile istorice ale teritoriilor mentionate".

Se manifesta o lipsa de cunoastere a trecutului si a simbolurilor comune ale secuilor

Potrivit hotararii, s-a luat decizia elaborarii unui astfel de proiect, deoarece se manifesta o lipsa de cunoastere "a trecutului si a simbolurilor comune ale secuilor, elementele principale ale identitatii culturale". Consilierii judeteni cred ca prin popularizarea si prin folosirea ocazionala a acestor simboluri s-ar putea intari identitatea culturala a secuilor si se va putea promova imaginea publica a judetului Harghita.

"Scopul programului este realizarea unei cercetari profunde si ample a simbolurilor istorice si promovarea acestora la cat mai multe persoane, iar obiectivul este crearea unei imagini de ansamblu, pozitive, atat in tara, cat si in strainatate despre simbolurile istorice", se arata in hotararea Consiliului Judetean.

Cercetarea va fi realizata de patru specialisti din diferite zone ale judetelor Harghita, Covasna si Mures. Coordonatorul programului va fi istoricul Mihaly Janos din Odorheiu Secuiesc, care va lucra alaturi de Pal-Antal Sandor din Targu Mures, Szekeres Attila din Sfantu Gheorghe, Zepeczaner Jeno din Odorheiu Secuiesc.

Romanii din judet nu au fost consultati

Hotararea a starnit nemultumirea celor doi consilieri PSD Cristinel Glodeanu si Sabina Stoia.
Glodeanu a afirmat, in plenul sedintei, ca nu i se pare normal sa se adopte o astfel de hotarare fara ca romanii din judet sa fie consultati, pentru ca este vorba si despre banii lor.
"Impozitele si taxele se platesc atat de romani, cat si de maghiari si ar trebui ca actiunile Consiliului Judetean sa vizeze activitati de promovare a romanilor si a maghiarilor", a afirmat Glodeanu.

Social-democratul crede ca grupul de lucru care va efectua respectiva cercetare ar trebui validat de un for stiintific international. "Daca este vorba de un studiu stiintific, atunci acesti specialisti sa fie validati de Academia Romana sau, de ce nu, de Academia de la Budapesta", a spus consilierul PSD.

El a subliniat ca ar fi important sa se promoveze mai mult proiecte europene, decat astfel de initiative. "Ca cetateni europeni consider ca ar fi mult mai important sa se promoveze proiecte europene, de viitor. Cred ca este mai bine sa traim in prezent si viitor si nu in trecut", a spus Cristinel Glodeanu.
Consilierul judetean PSD s-a aratat deranjat si de faptul ca de probleme culturale ale romanilor nu se ocupa nimeni la nivelul Consiliul Judetean si ca in ultima vreme legislativul judetean promoveaza doar proiecte ce vizeaza actiuni de pastrare a identitatii maghiarilor, romanii fiind ignorati.

Borboly Csaba: Un pas in dezvoltarea Harghitei

Intrebat cum se poate aloca, in plina criza economica, o suma considerabila pentru un astfel de proiect, presedintele Consiliului Judetean, Borboly Csaba, a declarat ca este vorba, de fapt, despre un pas in dezvoltarea judetului, in popularizarea simbolurilor locale in randul turistilor.
"Conform specialistilor in domeniu, in timpuri de criza sprijinirea valorilor culturale castiga in importanta. Pe de alta parte, Consiliul Judetean Harghita a initiat un proces de dezvoltare a regiunii, iar domeniul cu potentialul cel mai mare este turismul. (...) Strategia turistica a judetului Harghita se bazeaza si pe turistii din strainatate. Consideram ca, in afara de resursele naturale ale judetului, un potential mare il are si cultura noastra, iar asta include si simbolurile secuiesti. Indiferent de criza, trebuie sa facem pasi spre dezvoltare, ca in momentul iesirii din criza sa avem un avantaj deosebit, din punct de vedere turistic, fata de regiunile concurente", a declarat Borboly Csaba.
El a sustinut ca, in cazul in care organizatiile civile ale romanilor sau consilierii romani vor depune un proiect de promovare a simbolurilor romanesti, Consiliul Judetean ar putea sa il finanteze.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-10-31&id=43222

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc