sâmbătă, 10 octombrie 2009

Evreii din Gheorgheni, victime ale Holocaustului, uitati de autoritatile locale

Cei peste 900 de evrei din Gheorgheni, ucisi in lagarele de exterminare de la Auschwitz, Birkenau si Dachau, au fost uitati de autoritatile locale care nu au organizat, vineri, de Ziua Holocaustului, niciun fel de ceremonie de cinstire a memoriei celor disparuti.

Primarul municipiului Gheorgheni, Mezey Janos, nici nu stia ca 9 octombrie este declarata in Romania "Ziua Holocaustului" si s-a aratat deranjat atunci cand a fost intrebat de corespondentul AGERPRES daca a organizat vreo ceremonie. "Noi nu avem nicio legatura cu asta, la noi mai sunt doar sapte evrei in Gheorgheni, nu am organizat nimic", a spus Mezey Janos.

Reprezentantul comunitatii evreiesti din municipiu, Geller Geza, recunoaste ca autoritatile locale si judetene nu sunt sensibile la acest subiect si ca in articolele in care se vorbeste despre istoria orasului Gheorgheni evreii nu mai sunt mentionati. "In cei zece ani de cand conduc comunitatea evreiasca am incercat sa sensibilizez autoritatile locale si judetene ca evreii sa fie mentionati macar in articolele despre istoria orasului, dar nu am reusit.

Prezenta comunitatii evreiesti este o pata alba in istoria orasului, iar unii vor sa uite ca aici au trait si evrei", a declarat, pentru AGERPRES, Geller Geza. Acesta a explicat ca extrem de restransa comunitate de evrei din Gheorgheni, formata din sase persoane, organizeaza manifestari comemorative la inceputul lunii mai, atunci cand a inceput deportarea celor aproximativ o mie de membri ai comunitatii.

"Intre 3 si 5 mai cei aproximativ o mie de evrei din Gheorgheni au fost stransi in curtea scolii elementare aflate langa sinagoga si au fost dusi la Reghin, dupa care au fost deportati in lagarele de exterminare naziste. S-au mai intors de acolo doar 92 dintre ei", a spus Geller Geza. In memoria celor ucisi, pentru prima data in lume, pe peretii sinagogii din Gheorgheni au fost fost inscriptionate, in marmura, numele celor ucisi.

Acest model a fost folosit si la realizarea monumentului Holocaustului din Israel, Yad Vasem, pe peretii caruia sunt trecute numele celor peste sase milioane de victime.

Sinagoga din Gheorgheni se afla intr-o stare foarte buna, dar nu se mai poate oficia serviciul religios intrucat numarul membrilor este acum foarte de redus. Spre deosebire de autoritatile din Gheorgheni, cele din Miercurea Ciuc au organizat, vineri, o manifestare prin care s-a cinstit memoria celor 314 evrei deportati.

Evenimentul a avut loc in cimitirul evreiesc din Miercurea Ciuc, acolo unde elevii liceului Kajoni Janos au recitat mai multe poezii, au citit fragmente-document din marturiile unor supravietuitori ai lagarelor si au lecturat o scrisoare care a fost aruncata dintr-un vagon ce se indrepta spre lagarul din Auschwitz.

La ceremonie au luat parte reprezentanti ai Primariei Miercurea Ciuc, ai Consiliului Judetean si ai Prefecturii Harghita, precum si rude ale celor disparuti. La finalul evenimentului s-au depus coroane de flori la monumentul ridicat de dr. Adler Miklos, unul dintre putinii evrei care s-au intors din lagarele mortii.

De asemenea, elevii au depus pietre pe mormintele celor disparuti. Inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe teritoriul actualului judet Harghita traiau circa 4.500 de evrei, iar la ultimul recensamant doar 13 persoane s-au declarat ca apartinand acestei etnii. Ziua de 9 octombrie a fost declarata "Ziua Holocaustului", in anul 2004, prin hotarare de guvern, la propunerea "Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului in Romania".

Potrivit acestei hotarari "autoritatile administratiei publice centrale si locale vor acorda sprijin de specialitate pentru organizarea si desfasurarea manifestarilor ocazionate de acest eveniment".

http://www.stirilocale.ro/harghita/Evreii_din_Gheorgheni_victime_ale_Holocaustului_uitati_de_autoritatile_locale_IDN1014975.html

NOTĂ:
Oraşul Gheorgheni între anii 1940 - 1944 a fost sub administraţie ungurească.

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc