vineri, 30 octombrie 2009

Noua Descălecare Maghiară

Szegedi Csanad, europarlamentar Jobbik, şi Kohazy Ferenc, cunoscut şi sub numele Fanka Deli, au pornit împreună prin ţară (n.t. - Ungaria), într-un turneu intitulat: Noua Descălecare Maghiară. Acest turneu depăşeşte însă graniţele, având în vedere că cei doi au ajuns şi pe Pământul Secuiesc, iar pe 10 octombrie, la sediul primăriei din Gheorgheni, s-au întâlnit cu cei interesaţi. Scopul bine definit al întâlnirii este câştigarea simpatiei tinerilor, însă pe lângă cei 50 de tineri prezenţi în sala de şedinţe, au participat la întâlnirea de peste două ore şi aproximativ 30 de persoane mai în vârstă.

In faţa sediului fostului cinematograf din Gheorgheni, oaspeţii au fost întâmpinaţi de membrii mişcării 64 de comitate (HVIM), care fluturau drapele naţionale ungare, secuieşti şi arpadiene. Garda de onoare din sala de consiliu a fost asigurată din membrii din Miercurea Ciuc ai Secţiei Secuieşti a Gărzii Ungare.

Manifestarea a fost deschisă de alocuţiunea rostită de Fanka Deli Kohazy Ferenc, care purta un tricou cu inscripţia: Pământul Secuiesc nu este România. El a vorbit despre pericolele pe care le reprezintă globalizarea, efectele negative asupra civilizaţiei, şi i-a îndemnat pe tinerii prezenţi să reflecteze asupra situaţiei. Fanka Deli a subliniat unitatea maghiarimii din Bazinul Carpatic, respectiv importanţa solidarizării maghiarilor transilvăneni şi a celor din Ungaria ciuntită.

Szegedi Csanad a pomenit de aspiraţiile Jobbik, precizând că Jobbik este aripa politică a societăţii care validează interese maghiare, o formaţiune care, în actuala situaţie istorică, nu trebuie să ţină cont de nimeni şi de nimic, ci doar de interesele maghiare. Szegedi Csanad a accentuat că, în calitate de europarlamentar Jobbik, şi-a asumat reprezentarea intereselor tuturor maghiarilor din Bazinul Carpatic, inclusiv a cauzei autonomiei teritoriale a Pământului Secuiesc. E datoria noastră istorică să vorbim despre autonomia teritorială a maghiarilor de peste hotare, despre tragedia de la Trianon, despre glorioasa preistorie maghiară străveche, despre scrierea noastră runică sau despre constituţia Sfintei Coroane. După 1.000 de ani, trebuie să ne ocupăm din nou ţara în Bazinul Carpatic, din casă în casă, din stradă în stradă, din localitate în localitate. Noi, noii descălecători maghiari, putem învinge doar prin credinţă maghiară pură, prin respect faţă de străbunii noştri, cu voinţă combativă hotărâtă, prin aprecierea tuturor maghiarilor şi cu binecuvântarea Dumnezeului Maghiarilor - a declarat Szegedi. Acesta a anunţat că, în calitate de europarlamentar, îşi va deschide un birou pe Pământul Secuiesc, respectiv la Odorheiu Secuiesc, pentru a cultiva relaţii mai strânse cu locuitorii din această regiune. Alocuţiunile au fost urmate de un dialog. Borsos Geza, vicepreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), a menţionat că, în Parlamentul European, ar trebui generalizată noţiunea autodeterminării în locul celei de autonomie, având în vedere că este dreptul şi sarcina unei comunităţi ca membrii acesteia să decidă ei înşişi cum doresc să trăiască în viitor, iar în cadrul uniunii este posibilă creşterea numărului statelor fără modificarea teritoriilor. Europarlamentarul Szegedi Csanad a promis că, în viitor, va cultiva relaţii mai strânse cu Consiliul Naţional Secuiesc.

Sursa: publicaţia săptămânală Szekely Ujsag, nr. 41 din 15-21.10.2009, autor Ambrus Agnes

Traducerea făcută de Forumul Civic al Românilor din Harghita şi Covasna

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc