marți, 6 octombrie 2009

Kelemen Hunor sustine transformarea Senatului in Consiliul Regiunilor

Candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, Kelemen Hunor, a declarat, marti, la Arad, ca sustine transformarea Senatului intr-un consiliu regional, cu o alta reprezentativitate si alte atributii fata de Camera Deputatilor, transmite NewsIn.
Kelemen Hunor, care este si presedintele executiv al UDMR, a spus ca propunerea lui este infiintarea a 16 regiuni de dezvoltare in Romania.
"Cand vorbim despre reformarea Parlamentului, ne gandim la faptul ca bicameralismul in forma actuala este depasit pentru ca atributiile, competentele celor doua camere sunt aproape identice ca si reprezentare a cetatenilor in cele doua camere. Din punctul acesta de vedere suntem de acord ca trebuie discutat ce se va intampla. Cum vom merge mai departe? Cu doua camere? Cu o singura camera? Cum vom reforma aceste doua camere?", a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a sustinut ca formatiunea din care face parte are o contrapropunere la initiativa presedintelui Traian Basescu pentru organizarea unui referendum privind crearea unui parlament unicameral.
"Mergem mai departe cu bicameralismul, fiindca Romania in aceasta forma, cu regiunile istorice foarte puternice, cu identitati regionale foarte puternice, cu aceasta diversitate, trebuie sa fie reprezentata atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat. Dar Senatul trebuie sa aiba o alta componenta si o alta reprezentativitate, precum si atributii total diferite de Camera Deputatilor. De aceea propunem ca Senatul sa fie transformat si alcatuit dupa alt principiu, trebuie sa fie transformat in camera regiunilor sau in consiliul regiunilor, unde sa fie reprezentate toate regiunile istorice din Romania, judetele si sa fie o reprezentare echilibrata a diversitatii societatii romanesti, cu atributii in domenii foarte bine conturate si acele atributii sa fie doar in competenta Senatului sau a Camerei regiunilor", a declarat Kelemen Hunor.
Conform candidatului UDMR, Camera Regiunilor ar trebui sa aiba atributiuni precum dezvoltarea regionala, politica externa, securitatea nationala, apararea si securitatea energetica. "Restul atributiilor de legiferare raman in competenta Camerei Deputatilor. Va spun acest lucru si uitandu-ma la tratatul de la Lisabona, care, daca va fi pus in aplicare si va intra in vigoare, va oferi tarilor membre ale UE cate doua voturi in parlamentele nationale si acele doua voturi pot fi puse la dispozitia Camerei Deputatilor si la dispozitia Senatului. Propun infiintarea a 16 regiuni de dezvoltare, ca sa nu fim acuzati ca ne ocupam doar de secuime. Noi cand facem un proiect de lege, ne gandim la interesele societatii romanesti", a sustinut Kelemen.
UDMR vrea sa revina la guvernare in viitorul apropiat
Kelemen Hunor a mai declarat ca formatiunea din care face parte doreste ca in viitorul apropiat sa revina la guvernare si sa contribuie la "o stabilitate politica".
"UDMR doreste ca in viitorul apropiat sa revina la guvernare si sa contribuie cu posibilitatile, cu oameni de specialitate, cu politicieni la o stabilitate politica si la o guvernare in interesul cetatenilor. Orice partid politic doreste sa ajunga la guvernare, cei care nu recunosc acest lucru nu sunt sinceri", a precizat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a mai afirmat ca in perioada in care a fost guvernarea PSD-PDL, ulterior numai PDL, "nu a existat o guvernare coerenta". "Nu a fost acordata o atentie in ceea ce priveste problemele cetatenilor. Statul roman trebuie reformat profund. Institutiile fundamentale trebuie reformate profund. Societatea trebuie sa fie constienta ca in acest moment, in aceasta situatie, daca Romania nu face schimbari radicale, reforme radicale, reforme consitutionale si reforme ale institutiilor statului, atunci se va bloca in aceasta situatie cvasiconflictuala si un dezechilibru intre institutiile statului", a spus politicianul maghiar.
Candidatul UDMR participa marti, la manifestarile dedicate aniversarii a 160 de ani de la executarea la Arad a celor 13 generali, conducatori ai Revolutiei de la 1848 din Ungaria. La manifestarile de la Arad mai sunt asteptati sa participe liderii UDMR de la nivel national, oficialitati locale, dar si invitati din Ungaria, printre ei fiind ministrul Mediului, seful Statului Major al Armatei si un secretar de stat din Ministerul de Externe.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-10-06&id=40660

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc