marți, 6 octombrie 2009

Dusa (PSD): Organele statului nu-si fac datoria fata de actiunile CNS

Singurul deputat al romanilor din judetul Harghita, social democratul Mircea Dusa, a declarat, luni, ca organele statului nu-si fac datoria in ce priveste actiunile organizate de Consiliul National Secuiesc. Mircea Dusa a declarat, pentru AGERPRES, ca in foarte multe primarii din Harghita se folosesc steaguri, steme si sigilii cu diverse simboluri, in loc sa se utilzeze sigilii cu stema Romaniei.

Totodata, se intocmesc documente in limba maghiara - chiar daca legea prevede ca documentele oficiale se intocmesc in limba romana si la cerere pot fi traduse si in maghiara -, iar la intrarea in localitati se amplaseaza tablite cu scriere runica, necunoscuta de populatia maghiara. Deputatul harghitean spune ca in toate aceste situatii se incalca flagrant legile Romaniei. 'Trebuie sa fie bine inteles ca sigilii, steme si steaguri se pot folosi numai daca sunt aprobate prin hotarari de guvern, or in Harghita nicio primarie, dar nici Consiliul Judetean nu are o stema aprobata prin hotarare de guvern', a explicat Mircea Dusa.

El a mai subliniat ca se folosesc harti care incalca prevederile Constitutiei Romaniei, potrivit carora 'Romania este stat unitar si indivizibil', si totusi nimeni nu ia nicio masura in acest sens. 'Unii isi permit sa desfasoare actiuni prin care sa declare autonomia sau sa voteze simboluri, pentru ca organele abilitate nu-si fac datoria, chiar daca exista prevederi legale clare', a declarat parlamentarul harghitean. Dusa a criticat si declaratia presedintelui UDMR, Marko Bela, care a afirmat ca maghiarii sunt proprietari pe 7 la suta din Romania, pe 25 la suta din Ardeal si pe 80 la suta din "Tinutul Secuiesc", precizand ca autonomia nu se poate justifica prin proprietati.

'Eu pot sa fiu proprietar in Honolulu, asta nu inseamna ca pot sa incalc legile de acolo sau sa am drepturi in plus', a afirmat deputatul PSD. Mircea Dusa considera ca acesta este motivul pentru care in ultima vreme 'se escaladeaza tensiunile dintre romani si maghiari', dand exemplul spargerii sediului UDMR din Bucuresti sau al acoperirii cu vopsea neagra a numelui in limba maghiara de pe indicatorul de intrare in municipiul Sfantu Gheorghe.

Deputatul harghitean se teme ca, in curand, masinile cu numere de Harghita vor fi atacate si distruse atunci cand vor merge in alte judete ale tarii. 'Oare nu se gandesc cei care organizeaza astfel de actiuni, care au fost vineri si sambata in Harghita, ca nu fac altceva decat sa se izoleze de restul tarii? Oare nu este si in interesul cetatenilor maghiari din Harghita sa mearga sa studieze sau sa aiba afaceri si in alta parte decat in cele trei judete?', s-a intrebat retoric Mircea Dusa.

Reactia deputatului social democrat survine dupa ce vineri, la Miercurea Ciuc, 800 de alesi locali maghiari au adoptat o proclamatie si un memorandum prin care isi exprima dorinta de obtinere a autonomiei teritoriale a asa-zisului "Tinut Secuiesc", iar sambata, la Odorheiu Secuiesc, peste 400 de persoane au stabilit granitele administrative ale zonei care se doreste a fi autonoma si au aprobat imnul, steagul, stema si simbolul regional al "Tinutului Secuiesc".


http://www.stirilocale.ro/harghita/Dusa_PSD_Organele_statului_nu_si_fac_datoria_fata_de_actiunile_CNS_IDN984094.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc