vineri, 9 octombrie 2009

Gyorgy Frunda vrea stimularea romanilor sa invete ungureste

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat, vineri, la Targu Mures in cadrul seminarului cu tema "Identitatea nationala si prezenta politica a minoritatilor nationale", ca va fi un castig pentru fiecare roman daca va invata limba maghiara si ca acest lucru trebuie stimulat atat de maghiari, cat si de institutiile statului.
"Este o imbogatire a fiecarui roman ardelean care va invata ungureste si cred ca este obligatia institutiilor statului si a noastra, a ungurilor din Romania, sa incercam sa va stimulam sa faceti acest lucru benevol", a spus Frunda.
In privinta reglementarilor privind drepturile minoritatilor nationale, Frunda a spus ca Romania se situeaza la un nivelul mediu, dar peste media europeana, relateaza Agerpres.
"Nu la maximum, dar peste medie. Este intre tarile care asigura reprezentanta parlamentara, o plaja destul de cuprinzatoare de drepturi privind folosirea limbii nationale, drepturi culturale si de reprezentare. Aceasta in ceea ce priveste prevederile legale. In practica, situatia este mai putin buna. Avem alte tari in care nu exista reglementari legale, dar practica aplicarii este mai buna. Franta nu a semnat si nu a ratificat Charta Europeana a Limbilor Minoritatilor Nationale. Cu toate acestea, la Strasbourg, vei gasi inscriptii in limba franceza si germana a tuturor strazilor si pietelor. Traducerea nu este mots-a-mots, ci denumirea traditionala", a aratat senatorul, care este membru al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.
Exemplul Romaniei de a avea reprezentanta parlamentara ar trebui urmat si de Ungaria
Acesta a spus ca la nivelul Consiliului Europei exista o tendinta de reglementare a drepturilor minoritatilor nationale si ca, la ora actuala, se poate vorbi de trei instrumente cuprinzatoare care apara minoritatile nationale: Conventia cadru privind minoritatile nationale, Carta Europeana a Limbilor regionale si minoritare si Carta Europeana a autonomiei locale.
"Dintre acestea trei, prima a fost semnata, cu exceptia a patru tari de toate celelalte 43 din totalul de 47 ale Consiliului Europei si cele mai multe o aplica cu buna credinta. Nu au semnat-o Franta, Belgia, Turcia si una imi scapa... Belgia considera, de exemplu, ca asigura drepturi prea putine fata de legislatia lor nationala, deci ar fi un pas inapoi. Franta este pe principiul "un stat - o natiune", iar Turcia din pricina fricii lor de infiintare a unui stat al kurzilor. Toate tarile din CE spun ca ei trateaza cel mai bine minoritatile nationale: romanii, ungurii, italienii... pentru ca nu se poate ca astfel sa reglementezi niste drepturi pe care trebuie sa le standardizam la nivelul Europei", a aratat Frunda.
Senatorul a precizat ca a propus, in urma cu cateva luni, redactarea unui protocol la Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care sa cuprinda drepturile de baza ale minoritatilor: dreptul la identitate nationala, dreptul la educatie de la gradinita pana la post universitar, dreptul de a decide in propriile lor probleme, ceea ce inseamna dreptul de reprezentare la nivel local, regional, national, european, dreptul de reprezentare proportionala in institutiile statului, drepturi politice.
"Exemplul Romaniei de a avea reprezentanta parlamentara ar trebui urmat si de Ungaria sau alte tari, iar Romania ar trebui sa preia modelul Ungariei privind organizarea minoritatilor la nivel regional", a sustinut Frunda.
Acesta a mai aratat ca la nivelul Consiliului European exista aceasta reglementare privind drepturile minoritatilor, iar la nivelul Uniunii Europene exista un singur principiu: al neacceptarii discriminarii de oricare fel.
"Domnul Barosso a aratat ca, dupa adoptarea Tratatului de la Lisabona si de catre cehi si polonezi, UE va deveni personalitate juridica, toata Uniunea in sine va ratifica aceasta Conventie Europeana a Drepturilor Omului ceea ce inseamna ca orice cetatean al UE va putea da in judecata nu numai tara lui in care traieste, dar UE in cazul nerespectarii drepturilor. In niciun stat din lumea asta mare si larga nu exista vreo minoritate nationala care sa nu fie discriminata. Asa a dat-o Dumnezeu, sangele apa nu se face, dar trebuie sa luptam cu totii pentru eliminarea discriminarilor si recunoasterea drepturilor colective si individuale", a conchis Gyorgy Frunda.

http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-10-09&id=41112

3 comentarii:

Anonim spunea...

ar trebui să mai extindeţi "Spaţiul etnogenetic românesc" nu credeţi? cam până la peninsula iberică... vai de capu vostru... căcaţi de vlahi ce sunteţi... unde aţi fost mă viermilor în sec. 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13? n-aţi fost... şi nici nu sunteţi... ŢIGANILOR!!

Anonim spunea...

am fost aici, si ... VOM RAMANE !!!
ne faceti tigani,sustineti (voi bozgorii), ca am emigrat aici ...
ei bine ... si de-ar fi fost asa,(desi continuitatea a fost dovedita !!) care e problema ??
noi suntem stapanii Ardealului si vom ramane, voi sunteti bozgori si asa veti ramane :)))
asa ca mori de ciuda bozgore !
poti sa si crapi de ciuda sau sa te spanzuri : WE ARE THE MASTERS IN TRANSILVANIA !!!

Logica si Bun simt spunea...

Pana la urma VAE VICTIS !...istoria o fac invingatorii.

Cat Ungaria a fost MARE, prin puterea militara si apoi prin aliante, si-a impus dominatia peste teritoriile apartinand altor neamuri (croati, sarbi, cehi, slovaci, poloni, si vlahii-ruminii transilvaneni).

Cand alianta de putere s-a dizolvat, Austria si Ungaria au revenit la realitati etnice si istorice.

Intrebari:
1) daca Romania ar organiza o grupa para-militara pe teritoriul Ungariei, cum ar fi ?

2) daca maine se va impune testul ADN si vor vedea fratii unguri ca sunt vlahi-rumini magyorizati, atunci ne vor dusmani la fel ?

3) daca maine (ca de atatea ori in istorie) Ungaria va fi in pericol de a fi desfiintata (fie prin pasalizare, fie prin absorbtie), nu e bine sa ai un prieten la granita?

de unde scoatei atata ura, fratilor, cand UDMR-ul are mai multe privilegii si bani decat majoritatea romaneasca ?

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc