luni, 12 octombrie 2009

La Topliţa a luat fiinţă o nouă fundaţie iredentistă maghiară

In ziarul NAŢIUNEA nr.524 din 2-8 septembrie a.c.,domnul Ilie Şandru ,un mare patriot şi excelent cunoscător al fenomenului maghiar, publică pamfletul „O asociaţie culturală” cu caracter iredentist ?” Autorul arată că ,nu de mult ,la Topliţa, a luat fiinţă o fundaţie culturală, care poartă numele „Dr.Urmanczi Nandor „.

Judecătoria Topliţa, prin preşedintele de şedinţă Andrei Anca Lucia a ”binecuvântat apariţia unui mou „ pumn trimis în ochii românilor şi în sufletul ţării.

Fundaţia se ocupă – se spune în acte ,de „îngrijirea ,sprijinirea culturii populare ,a tradiţiilor de autoorganizare şi autoguvernare secuieşti şi cercetarea istoriei poporului secui „. Se mai vorbeşte de „ îngrijirea moştenirii morale lăsate de dr. Urmanczy şi de păstrarea acesteia „.

Nu mai insistăm asupra faptului că se încalcă Constituţia ,că se urmăreşte pas cu pas destrămarea ţării. Vom aduce la cunoştinţa celor ce nu ştiu şi a judecătorului Andrei Anca Lucia un fapt care vorbeşte cumplit despre morala lui Urmanczy. şi pe care istoria îl cunoaşte, dar din păcate, istoricii noştri cam tac. De ce ?!
Iată o mică aducere aminte .La sfârşitul secolului XIX, comuna Beliş,de lângă Huedin ,se numea Iozsika Falva ,adică Satul lui Iozsi El avea acolo 16.000 de hectare de pădure şi stăpânea peste oameni,cer şi pământ. De câteva ori pe an ,o seamă de grofi ,conţi şi magnaţi unguri se întâlneau la moşiile lor din Topliţa. Acolo aveau loc vânători mai mari decât cele împărăteşti, ospeţe fără pereche şi înfocate jocuri de cărţi. După un asemenea joc , Iozsi s-a trezit lefter şi a pus la bătaie averea „lui” din împrejurimile Belişului , cele16.000 hectare de pădure ! Le-a pierdut în faţa lui Ianoş Urmanczy, fratele celui ce azi are o fundaţie! Urmanczy a luat fără să clipească moşia de la Beliş şi la începutul secolului XX ,a ridicat acolo un castel cu 50 de camere.

Lemnul curgea spre Buda şi Viena şi Urmanczy trăia ca un belfer. Dar se apropia Unirea cea Mare. În 1918, castelul arde. Nimeni nu a ştiut din ce cauză. S-a spus că a fost lovit de fulger, că un şemineu a rămas nesupravegheat, dar Urmaczy a socotit că nevoiaşii şi supuşii locului i-au dat foc. Fără judecată, fără să cerceteze, a trecut la represalii. Domnul Nandor Urmanczy, deputat în parlamentul de la Budapesta, a aprobat şi sprijinit ideea fratelui său, Ianoş.

In noiembrie 1918,la nici o lună până la Unire, trei vagoane de soldaţi cu mitraliere şi muniţie de război pleacă la Beliş. Din Călăţele fac drumul pe jos. In 8 noiembrie 1918 , la Beliş, ei împuşcă 45 de bărbaţi , femei , bătrâni şi copii. Motivul? ERAU ROMÂNI! Explicaţia ? Morala ungurească!

In fiecare an se comemorează , la Beliş, masacrul honvezilor împotriva românilor şi a copiilor lor. Iată de ce , între altele,e „nevoie „ de Fundaţia amintită.

După numai o lună , la 1 Decembrie 1918 , contele Urmanczy Ianoş şi fratele său vor pierde averea, tot aşa cum a venit. Ea va trece pentru totdeauna în proprietatea statului român.

Unor oameni cu o fărâmă de demnitate le-ar fi fost jenă să facă o asemena fundaţie. Am zis „unor oameni” !

VIOREL CACOVEANU

http://www.napocanews.ro/2009/10/la-toplita-a-luat-fiinta-o-noua-fundatie-iredentista-maghiara.html

Un comentariu:

Anonim spunea...




atunci de ce permite statul roman sa administreze acest individ toata averea statului acum a mai cumparat si sediul edil topului

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc