miercuri, 20 februarie 2008

AVIZ UDMR-UCM-PCM: "Profitorii se cunosc!"

Image"Vă pot spune că în discuţii, personal am recunoscut că sunt încă lucruri de făcut pentru minorităţi, cum am şi reproşat UDMR că sunt aspecte în Covasna şi Harghita care pot fi interpretate ca fiind elemente de purificare etnică îndreptate împotriva românilor." - Traian Băsescu, presedintele Romaniei, 18.02.2008

In ciuda declaratiilor exceptionale ale presedintelui Traian Basescu privind ilegalitatea independentei provinciei Kosovo si imposibilitatea crearii un "precedent" in Romania, agitatorii unguri, fie ei din UDMR sau UCM-PCM, nu inceteaza provocarile:

„In Ardeal ar putea fi un al doilea Kosovo in cazul in care statul roman nu va respecta drepturile minoritatii maghiare“ - Csaba Sogor, fost senator UDMR, actual europarlamentar, pastor si acolit al extermistului maghiar Laszlo Tokes, euro-"independent".

Generalul italian Fabio Mini, fost comandant al forţelor NATO în Kosovo, critică dur independenţa iminentă a acestei provincii sârbe, apreciind că ea va fi profitabilă pentru "clanuri" şi nu pentru populaţie.

Independenţa "va fi profitabilă pentru cei care comandă: Thaci (Hashim, premier) care are afaceri cu petrol, Ramush Haradinaj (fost premier), care este judecat de Tribunalul penal internaţional (TPI) de la Haga, Agim Ceku (fost premier) care vrea să devină generalisim, Behgjet Pacolli (om de afaceri) care are nevoie de un loc pentru a depozita banii imperiului său", a declarat generalul care a comandat forţele NATO în perioada 2002-2003.

"Clanurile sunt interesate de (...) un loc în Europa unde se vor deschide noi bănci. Un port în care să nu fie percepute taxe pentru banii care vor veni din Est. Monte Carlo, Cipru, Madera nu mai sunt sigure", a subliniat el. "Înţeleg graba populaţiei din Kosovo (pentru independenţă). Nu o înţeleg, însă, pe cea a comunităţii internaţionale", a denunţat generalul, adăugând că recunoaşterea independenţei Kosovo de către Italia ar fi "eroare fatală".

"O lecţie de urmat"

Guvernul regional basc a apreciat că proclamarea independenţei Kosovo "constituie o lecţie de urmat cu privire la modul de reglementare, în mod paşnic şi democratic, a conflictelor de identitate şi apartenenţă", a declarat purtătoarea de cuvânt al Guvernului basc, Miren Azkarate, într-o conferinţă de presă la San-Sebastian (nord). Acest lucru arată că respectarea "voinţei cetăţeneşti este cheia reglementării problemelor politice închistate", a adăugat ea, referindu-se în mod voalat la problema Ţării Bascilor (nord). Guvernul basc este condus de Partidul Naţionalist basc (PNV), principala mişcare politică din Ţara Bascilor.

Ambasadorul Serbiei la Bucureşti: Misiunea UE este ilegală

Ambasadorul Serbiei la Bucureşti, Dusan Crnogorcevic, a declarat, duminică, că declararea independenţei provinciei Kosovo creează "un cvasi-stat" cu încălcarea Cartei ONU, a Rezoluţiei 1244 şi a normelor dreptului internaţional, iar misiunea UE în zonă este, în opinia sa, ilegală.

Întrebat la ce reacţie se aşteaptă Belgradul din partea altor state, după declararea independenţei de către Kosovo, ambasadorul sârb a răspuns: "Nu ştiu. depinde de celelalte state" adăugând însă şi insistând asupra faptului că Serbia nu va recunoaşte niciodată independenţa Kosovo.

Dusan Crnogorcevic consideră că trupele KFOR sunt pe deplin responsabile pentru securitatea din zonă, mandatul lor bazându-se pe Rezoluţia 1244 a ONU, care prevede în preambul integritatea teritorială a Serbiei, dar anunţata misiune a UE în Kosovo este, în opinia Belgradului, ilegală, asemenea oricăror alte misiuni care ar putea fi trimise pe altă bază decât Rezoluţia 1244.

Ambasadorul nu a dorit să se pronunţe asupra reacţiilor care vor urma din partea comunităţii internaţionale, dar s-a declarat convins că gestul de la Priştina va avea valoare de precedent nu numai pentru Europa, ci şi pentru alte regiuni ale lumii, menţionând că, în lume, există circa 200 de zone de tensiune unde acest gest ar putea fi folosit ca precedent.

Ambasadorul şi-a exprimat "tristeţea" faţă de declararea independenţei de către provincia Kosovo. "Sunt trist, pentru că astăzi s-a întâmplat ceva trist, complet contrar dreptului internaţional, care este oribil pentru toţi cei care respectă normele internaţionale", a conchis ambasadorul Serbiei în România.

Misiune "de ocupaţie"

Vicepremierul sârb Bozidar Djelici a remis oficial sâmbătă o notă de protest faţă de decizia Uniunii Europene de a trimite o misiune în Kosovo pentru a "coordona independenţa" proclamată duminică.

Guvernul Serbiei consideră această decizie, luată în afara auspiciilor Consiliului de Securitate al ONU, drept ilegală", se arată în nota de protest, transmisă de Djelici, "în numele Guvernului sârb", lui Miroslav Luci, ambasadorul sloven la Belgrad, ţară care deţine preşedinţia semestrială a UE. "Guvernul Serbiei se opune clar sosirii unei misiuni fără o bază legală clară, care nu poate fi oferită decât de Consiliul de Securitate al ONU", adaugă textul.

Statele UE au aprobat, săptămâna trecută, desfăşurarea unei misiuni de poliţie şi justiţie, EULEX, menită "să coordoneze independenţa Kosovo".

Înainte de protestul oficial, ministrul sârb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, apreciase drept "ruşinoasă" misiunea UE, calificată drept "ocupaţie" de liderul naţionalist al sârbilor din Kosovo, Milan Ivanovici.

"Cu o asemenea decizie, UE acceptă politica secesiunii drept soluţie la problema minorităţilor", a declarat Samardzici.

Belgradul, susţinut de Rusia, consideră că desfăşurarea misiunii este incompatibilă cu rezoluţia 1244, adoptată de ONU la sfârşitul conflictului din 1998-1999 dintre forţele sârbe şi separatiştii albanezi din Kosovo.

Primele elemente ale misiunii UE - cea mai importantă misiune civilă din istoria blocului comunitar - nu vor pleca, însă, mai devreme de una sau două săptămâni.

Acestea vor trebui să pregătească desfăşurarea, timp de patru luni, a altor 2.000 de persoane (dintre care 1.500 de poliţişti şi 250 de judecători şi procurori) venite din toate statele membre (cu excepţia Maltei, din motive logistice) şi din ţări terţe, precum Turcia şi SUA.

"Deciziile UE nu ne impun obligaţii!"

Principalul lider al sârbilor din Kosovo, Milan Ivanovici, a declarat, tot sâmbătă, că "misiunea (UE) are caracteristicile unei ocupaţii şi nu va fi acceptată nici de Serbia, nici de sârbii din Kosovo". "O vom boicota şi vom utiliza toate metodele rezistenţei civile", a adăugat Ivanovici, menţionând că "decizia UE este ilegală şi este adoptată contrar Cartei ONU şi principiilor de bază privind inviolabilitatea frontierelor". "Serbia este membru ONU şi nu al UE, iar această decizie este o încălcare a Cartei 1244", a mai spus acesta. (AZI / 19.02.2008)

Voncu: De ce nu consimtim; Roncea: Kosovo: cand SUA calca in propria-i balega * PRECEDENTUL KOSOVO tinde sa surpe fundamentele statului national unitar roman * KOSOVO-ul romanesc aproape iesit de sub autoritatea statului roman * KOSOVO, inceputul sfarsitului Europei * Azi, Kosovo, maine, Voivodina. Urmeaza Harghita-Covasna? * Razboiul pentru Kosovo asa cum a fost * Kosovo - reduta mafiei islamice din Europa * Traian Basescu s-a duelat cu extremismul maghiar la Bruxelles * Vartejul Kosovo absoarbe Romania * S-a deschis Cutia Pandorei * Kosovo si purificarea etnica in Romania anului 2008

Image

Harta posibilelor conflicte ale unor minoritati din Europa zi zona Marii Negre, conform "Gandul"

http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=638&Itemid=1


Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc