marți, 12 februarie 2008

Turneu impotriva referendumului pentru autonomia teritoriala

AUTORII volumului “Un fals referendum pentru impunerea unei autonomii anacronice deja existente”, Ioan Lacatusu si Ioan Solomon, vor face un turneu in tara pentru a trage un semnal de alarma cu privire la ceea ce ei numesc recrudescenta demersurilor de segregare si enclavizare a judetelor Covasna si Harghita.

Ioan Lacatusu, unul dintre liderii Forumului Civic al romanilor din cele doua judete, a declarat pentru Rompres ca volumul aparut recent la Editura “Eurocarpatica” din Sfintu Gheorghe a fost prezentat in urma cu citeva zile la Bucuresti, iar in perioada urmatoare va fi itinerat in alte citeva centre importante din tara, printre care Tirgu Mures, Brasov, Cluj si Iasi.

De asemenea, cartea va fi distribuita deputatilor si senatorilor, Administratiei Prezidentiale, cabinetului primului-ministru si altor institutii ale statului roman, carora autorii le cer sa intervina ferm pentru stoparea demersurilor separatiste pe criterii etnice.

“In cele doua judete din mijlocul Romaniei – pamint natal al poporului roman – cu cea mai mare densitate de cetati dacice si castre romane dupa Tara Hategului, se produce un fenomen antieuropean de enclavizare nemaiintilnit in Europa. Comunitatea maghiara se transforma intr-o masa etnica inchisa, blocata intre propriile frontiere mentale, obsesiv segregationiste”
, a declarat Ioan Lacatusu.

In acelasi timp, a spus el, judetele Covasna si Harghita sint supuse unui “proces constant de epurare etnica”, accesul romanilor la locurile de munca, la decizii si la resurse financiare fiind restrictionat de 18 ani de “dictatura etnocratica” a formatiunilor politice maghiare. Potrivit lui Ioan Lacatusu, limba romana, ca limba oficiala a statului roman, este eliminata din spatiul public, fiind inlocuita cu limba maghiara, iar administratia publica e pe punctul de a fi scoasa total de sub autoritatea statului roman.


Ioan Lacatusu a adaugat ca scopul acestui volum este si de a demonta asa-zisul referendum pentru autonomia teritoriala a judetelor Covasna, Harghita si o parte din Mures locuite preponderent de maghiari, organizat anul trecut in zona de Consiliul National Secuiesc, demers ce nu are niciun fel de suport juridic si stiintific.

Dupa prezentarea volumului la Bucuresti, o serie de organizatii neguvernamentale si institutii publice s-au solidarizat cu reprezentantii Forumului Civic, printre acestea numarindu-se Centrul de Geopolitica al Universitatii din Bucuresti, Institutul de Sociologie al Academiei Romane, Centrul pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Asociatiunea pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman - ASTRA din Sibiu.

Liderii Consiliul National Secuiesc au anuntat ca la sfirsitul acestei luni vor face publice rezultatele finale ale referendumului privind autonomia Tinutului Secuiesc, realizat anul trecut cu urna mobila, din casa in casa. Potrivit acestora, peste 200.000 de persoane din zona s-ar fi pronuntat in favoarea autonomiei teritoriale. (DIVERS)

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc