luni, 4 februarie 2008

Boris Tadic este presedintele Serbiei

Boris Tadic a fost ales pentru a doua oară în funcţia de preşedinte al Serbiei. Potrivit primelor rezultate oficiale, date publicităţii duminică seară, Tadic a adunat mai multe voturi decât rivalul său, ultranaţionalistul Tomislav Nikolic. După aflarea rezultatelor, susţinătorii preşedintelui au ieşit pe stradă pentru a-şi manifesta bucuria. Imediat după aflarea rezultatelor oficiale, ultranaţionalistul Tomislav Nikolic şi-a recunoscut înfrângerea. „Bazându-mă pe rezultatele de până acum, înclin să cred că Tadici a câştigat probabil al doilea tur de scrutin. Are două puncte înaintea mea şi aş dori să folosesc această ocazie pentru a-l felicita”, a declarat Nikolic.
Sprijinit de Bruxelles, Boris Tadic doreşte să integreze Serbia în Uniunea Europeană. „Consider că aceasta este o victorie pentru Serbia şi pentru democraţie şi cred că am demonstrat Europei că Serbia este o democraţie”, a subliniat Tadic.
Sârbii au primit cu bucurie vestea realegerii lui Boris Tadic. „Toate speranţele noastre pot deveni acum realitate. Aderarea la uniunea Europeană şi o viaţă mai bună, vize, standarde europene, tot”, a declarat un susţinător al preşedintelui care ieşise în stradă să sărbătorească.
Peste 66% din sârbii cu drept de vot au venit la urne, un adevărat record pentru ultimii opt ani. Printre regiunile fruntaşe a fost şi Voivodina, unde locuiesc foarte mulţi etnici români, susţinători ai lui Boris Tadic.

Cine este Boris Tadic
Lider al Partidului Democrat şi preşedinte în exerciţiu al Serbiei, Tadic este considerat un pro-european convins. La alegerile prezidenţiale din 2004, a obţinut o victorie similară cu cea de acum. El a revenit în frunte după ce în primul tur a pierdut în faţa aceluiaşi rival, Tomislav Nikolic.
Tadic a promis că dacă va câştiga va accelera reformele privind integrarea Serbiei în Uniunea Europeană, dar se opune proclamării independenţei provinciei Kosovo, lucru susţinut la fiecare miting electoral şi nu numai.
Născuti este membru al Partidului Democrat din 1990. El a devenit ministrul telecomunicaţiilor în coalitia de guvernământ a forţelor democrate în perioada noiembrie 2000 - iunie 2001. Apoi, în februarie 2004, a preluat preşedinţia partidului.
Un moderat, Tadic pledează pentru cooperarea cu Occidentul. De altfel şi europenii îl preferă. Îl consideră a fi cel mai bun partener de dialog.
Se preconizează că alegerea sa ca preşedinte, pentru un al doilea mandat va facilita menţinerea Serbiei pe drumul către asocierea cu Uniunea Europeană şi NATO.

Antena 3

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc