marți, 26 februarie 2008

Desant rusesc în Serbia şi Ungaria

Medvedev (stânga) l-a asigurat pe preşedintele ...
Vicepremierul Dmitri Medvedev a făcut o vizită-fulger la Belgrad şi Budapesta.

Discuţiile din cele două capitale s-au axat în special pe relaţiile economice bilaterale, în primul rând, pe transpunerea în practică a acordului-cadru interguvernamental, semnat recent la Moscova.

Partea rusă a propus Belgradului semnarea unui memorandum, care prevede toate etapele, inclusiv termenele concrete ale construcţiei şi dării în exploatare pe teritoriul Serbiei de către Gazprom a segmentului de 400 km al conductei South Stream, cu o capacitate de transport de până la 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an.


Documentul prevede, de asemenea, finalizarea cons­trucţiei depozitului subteran de gaze "Banatski Dvor" de lângă Novi Sad, şi achiziţionarea pachetului de control al principalei companii petroliere a Serbiei, NIS.

Dmitri Medvedev i-a asigurat pe oficialii sârbi că ţara sa nu-şi va modifica poziţia în ceea ce priveşte respingerea independenţei Kosovo. Ambasadorul Rusiei în Serbia, Aleksandr Alekseev, a declarat pentru presa rusă că cele două ţări urmează "să-şi potrivească acele ceasornicului" şi să pună la punct o abordare comună pe mai departe în problema Kosovo.


În partea a doua a zilei, delegaţia rusă s-a deplasat la Budapesta, unde a avut discuţii cu conducerea politică şi cu reprezentanţii mediilor de afaceri din Ungaria. Tema principală - aplicarea acordului interguvernamental privind construcţia South Stream, care va traversa şi teritoriul Ungariei. Ungaria şi-a manifestat interesul pentru participarea la acest proiect. Premierul Ferenc Gyurcsany a declarat că orice traseu care vine din Sud este foarte important pentru ţara sa.


Totodată, Budapesta este, de asemenea, interesată şi de orice rută care traversează teritoriul său spre direcţia Vest, a subliniat Gyurcsany.

SUA cer Europei să demareze gazoductul Nabucco

Administraţia Bush a îndemnat Uniunea Europeană să înceteze cu nehotărârea în privinţa construirii gazoductului Nabucco, estimat la 6 miliarde de dolari şi să-şi reducă dependenţa în creştere faţă de compania rusească Gazprom, scrie „The Guardian". „Urmăriţi-vă interesul financiar", a declarat Matthew Bryza, asistent american al secretarului de stat, argumentând că proiectul Nabucco este bine motivat comercial şi ar reduce dependenţa Europei de Gazprom cu 25%.

http://www.adevarul.ro/articole/desant-rusesc-in-serbia-si-ungaria/342580

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc