joi, 21 februarie 2008

Serbia incotro? Dar romanii din Timoc?

Fara indoiala in problema legata de recunoasterea provinciei Kosovo, Romania a procedat bine. Pentru moment. Vom vedea ce urmeaza si cum va reactiona Serbia la mana intinsa prieteneste de Romania. Vizita intempestiva a lui Boris Tadici la Bucuresti demonstreaza ca Serbia incearca sa aiba, prin Romania, un dialog cu UE si SUA. Probabil din acest motiv Tadici se vede cu Traian Basescu.

Ramane nelamurita intalnirea lui Tadici cu Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, deci al treilea om in stat. De ce nu cu Nicolaie Vacaroiu ? Camerele reunite au adoptat declaratia privind Kosovo, iar seful Senatului si al doilea om in stat este Nicolaie Vacaroiu. Incearca Tadici sa deschida un nou front al dialogului la Bucuresti ? Si daca da, cine i l-a recomandat pe Olteanu ? Nu cumva Moscova ? Vom vedea si vom incerca sa deslusim in timp acest gest.
Am vazut de ce vine Tadici la Bucuresti dar va sti oare Bucurestiul sa si ceara Serbiei ceea ce aceasta, de 200 de ani, nu vrea sa dea ? Adica oprirea agresiunii identitare asupra celor aproape 300.000 de romani din Timoc si acordarea drepturilor elementare pentru ca acestia sa ramana ceea ce sunt, adica romani . Pana acum acestia au fost mintiti chiar de partidul lui Tadici. L-au ajutat in alegerile parlamentare si nici o promisiune facuta inainte de alegeri nu a fost tinuta. Au urmat alegerile prezidentiale din Serbia si romanii din Timoc, au inteles ca Tadici ar fi mai european decat ceilalti si l-au ajutat sa ajunga presedinte. A inteles Tadici mesajul ? Dar Bucurestiul ?
Romanii din Timoc au fost solidari cu Serbia in problema Kosovo si nu au facut ce a facut UDMR-ul in Romania. Gestul lor a fost acelasi ca cel facut si in razboaiele din Croatia, Bosnia sau Kosovo, unde multi dintre ei au murit pentru statul sarb. Ce au primit in schimb ? Minciuni !
Din pacate la Bucuresti cei care fac « notele » cu diverse punctaje legate de Serbia sunt legati inca, de complicitati ascunse, cu fortele nationaliste din Serbia, adica cu fostii securisti ai lui Milosevici rebrenduiti in oameni de afaceri sau politicieni, sau oameni de presa. Acestia dau tonul, cu notele lor, discursurilor de « prietenie frateasca » cu Serbia. Manipulare ordinara atata timp cat in « notele » respective nu isi face loc si situatia dramatica a romanilor din Timoc.

Ecourile patrihotilor respectivi le-am vazut prin studiourile televiziunilor, insa nici unul nu a pomenit macar in treacat de interesele nationale romanesti calcate in picioarede Serbia in ultimii 200 de ani, in Timoc. L-am vazut pe deputatul Gozdenovici care reprezinta cei aproximativ 30.000 de sarbi din Romania. Ei au scoli, biserici, cultura si mass-media in limba materna. Toate acestea venite printr-un buget generos de la statul roman. El are, la randul lui, un loc de demnitar asigurat in Parlamentul Romaniei. A fost intrebat vrodatata Gozdenovici ce parere are despre cei 300.000 de romani fara drepturi din Timoc ? Nu. Odata pentru ca producatorii acelor emisiuni in general sunt prosti si nu stiu mare lucru despre romanii din Serbia, si in al doilea rand pentru ca raspund de fapt unor comenzi ale « patrihotilor », care nu ar dori sa-si vada afacerile din Serbia, date peste cap.
Stie Basescu toate acestea ? Si, daca le stie, a facut ceva concret, sa schimbe lucururile ? Nu vorbe, ca de vorbe sunt satui romanii de peste tot, inclusiv cei din Timoc. Si nu acolo unde nu poate, adica in DRRP, ci acolo unde poate si unde au ramas strecurati, prin asa zisa reforma, aceeasi patrihoti. Ascunsi, acoperiti, inruditi, dar tot ei. Si continua sa faca rau. Iar raul facut de ei, si omologii lor din Serbia, doare o populatie de aproape 300.000 de romani. Nu stim pana cand. Probabil pana cand nu vor mai suporta durerea.
Iar atunci si Serbia si Romania se vor trezi cu cartofii fierbinti in mana. Asta daca nu vor reusi intre timp sa inteleaga ca patrihotii, si de o parte si de cealalta a Dunarii, nu sunt decat niste simpli hoti travestiti in diplomati, politicieni, oameni de afaceri, oameni de televiziune, analisti, carora le place banul si pentru el sunt gata sa aprinda orice foc, oriunde.
Sa speram ca si Tadici si Basescu vor intelege acest lucru si ca vor reusi sa alunge javrele din batatura sau din institutiile pe care le paraziteaza, si la Belgrad si la Bucuresti. Si mai ales vor intelege, si Tadici dar si Basescu, ca romanilor din Timoc le trebuie scoala, mass-media si biserica in limba romana, nu vorbe goale si minciuni electorale.
Romanian Global News

http://www.rgnpress.ro/Politic/Serbia-incotro-Dar-romanii-din-Timoc.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc