joi, 7 februarie 2008

Parvulovici lui Tadici:„domnule presedinte, sa indreptam nedreptatea poporului roman din Serbia"

Parvulovici lui Tadici:„domnule presedinte, sa indreptam nedreptatea poporului roman din Serbia
Intr-o scrisoare deschisa adresata proaspatului Presedinte al Serbiei unul din liderii romanilor din Timoc, Dusan Parvulovic (foto stanga), director al Federatiei Rumanilor din Serbia, ii readuce aminte lui Boris Tadici (foto dreapta) de nedreptatea istorica facuta romanilor din Timoc, pe care statul sarb o perpetueaza pana astazi. In cuvinte simple ale unui om care nu a facut scoala romaneasca, Dusan Parvulovic transmite un mesaj care nu este numai al sau ci al celor aproape 300.000 de romani din Timoc, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia. „Dorim inainte de toate sa va felicitam pentru victoria clara pentru presedentia Republici Serbia, in numele meu si numele tuturor organizatiilor romane (cum ne numim singuri sau valahi cum ni se spune in limba sarba) Serbia de nord est, Federatia Vlahilor din Serbia care este de fapt Federatia Romanilor din Serbia.
Domnule presedinte, va spun dumneavoastra ca presedinte al Republici Serbia si presedinte al Partidului Democrat, va reamintesc ca e vremea maturizari si ca prim om al Serbiei, adunati pe reprezentantii romanilor din intreaga Serbie ( Voivodina si Serbia de nord est ) si acestea sant: Organizatiile Neguvernamentale, Consiliile nationale ( noi, precum stiti avem doua, unul romanesc si altul vlahilor cum se citeste pe limba sarba, dar amandoua sant romanesti cum spunem in limba noastra materna romana ), partidele politice ( Dumneavoastra stiti cine va dat ajutor neconditionat ) si desigur si reprezentantii Biserici Ortodoxe Romane din Serbia.
Timpul este domnule presedinte, sa indreptam in special nedreptatea poporului roman din Serbia, care in acest moment statul il vede ca doua minoritati nationale, chiar daca noi vorbim aceiasi limba, nu putem in scris sa ne intelegem, pentru ca partea a doua a acestui popor, noi din nord estul Serbiei, nu avem scoli in limba materna, nu avem mass-medie in limba noastra si statul nu ne lasa sa construim biserici si sa tinem slujbele in limba noastra. Cum este posibil ca o parte a unui popor, din acelasi stat (nord estul Serbiei ) nu are drepturi, iar cealalta parte are drepturi (in Voivodina )? Deasemenea va reamintim, comunitatea sarba din Romania are toate drepturile complete.
In speranta ca ne veti raspunde pozitiv si va veti ocupa de noi ca o parte din societatea in a carui frunte santeti, va salutam.”

http://www.rgnpress.ro/Politic/Parvulovici-lui-Tadicidomnule-presedinte-sa-indreptam-nedreptatea-poporului-roman-din-Serbia.html

Un comentariu:

Anonim spunea...

iar lucrurile se agraveaza: steaguri romanesti arse si instigare la antiromanism

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc