marți, 26 februarie 2008

Secuii se cred in Kirghistan

Presedintele Traian Basescu a lansat ieri un avertisment extrem de dur la adresa extremistilor maghiari care viseaza la autonomia Tinutului Secuiesc. Seful statului a afirmat ca probabil unii se cred in fostele republici sovietice, cum ar fi Kirghistanul, si nu intr-o tara europeana si a sustinut ca demersul lor nu va fi bagat in seama de nimeni.
Seful statului a criticat tentativele extremistilor maghiari, care s-au lansat zilele trecute intr-o campanie controversata de sustinere a autonomiei Tinutului Secuiesc. „Se pare ca acesti domni inca se afla prin Kirghistan. N-au aflat ca Romania a intrat in Uniunea Europeana si ca a indeplinit toate standardele, asa ca nu cred ca va fi vreo institutie care sa ia in seama o astfel de chemare. Cu certitudine, acesti domni, care au facut apel la numirea unui raportor, n-au aflat ca Romania a intrat in Uniune indeplinind standardele politice, ceea ce inseamna si standardele pentru minoritati”, a comentat presedintele Basescu, intentia Consiliului National Secuiesc de a solicita un raportor european pentru Tinutul Secuiesc.
Autonomia, neconstitutionala
In opinia sa, tot discursul virulent al maghiarilor este menit doar sa incinga spiritele de pe scena politica, deoarece solicitarile lor sunt neconstitutionale. „Nu e decat o incercare de incitare, de incingere a spiritelor, pentru ca, pe de o parte, a vorbi in cadru neconstitutional si a face solicitari neconstitutionale, intr-un astfel de moment, nu face decat sa arate ca cei care fac astfel de declaratii au orice dorinta, numai de a fi buna intelegere in Romania, nu”, a spus Basescu. Seful statului s-a aflat intr-o vizita privata in Harghita si Covasna. El a avut intalniri atat cu autoritatile locale, cat si cu reprezentantii comunitatilor romanesti si maghiare.
Ungaria nu-si poate permite sa se amestece in politica Romaniei
Traian Basescu a afirmat de asemenea ca nu crede in existenta unei declaratii a Guvernului Ungariei, potrivit careia acesta ar sprijini autonomia secuilor, dar daca exista, „va primi o riposta pe masura”. Asta pentru ca, a spus Basescu, Bucurestiul nu a spus niciodata Ungariei ce are de facut in interiorul ei. Seful statului a facut aceste afirmatii, raspunzand unei intrebari referitoare la faptul ca Ungaria si-a exprimat sprijinul pentru autonomie, dupa intrunirea Consiliului National Secuiesc. Potrivit agentiei de presa ungare MTI, care citeaza un secretar de stat maghiar, Guvernul ungar a subliniat clar in programul sau ca sustine toate eforturile de autonomie bazate pe principii europene si cooperare intre majoritate si minoritate.

http://www.ziarul-ziarul.ro/articol3312/Secuii-se-cred-in-Kirghistan.htm

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc