luni, 18 februarie 2008

Marko Bela: „România ar trebui să recunoască noul stat”

Liderul UDMR tratează cu un limbaj diplomatic chestiunea autonomiei „Ţinutului Secuiesc“

Preşedintele Uniunii, Marko Bela, ne-a declarat că era de aşteptat ca provincia Kosovo să-şi proclame independenţa faţă de Serbia, evitând însă să spună dacă acelaşi model de acţiune ar putea fi „împrumutat” pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

- Care este poziţia oficială a UDMR în privinţa proclamării independenţei Kosovo?

- Ştim cu toţii de foarte mult timp că aceasta va fi soluţia. Proclamarea independenţei acestei regiuni este o consecinţă firească a istoriei zbuciumate a zonei respective. Din punctul de vedere al UDMR, această soluţie a fost necesară şi România ar trebui să recunoască cât mai repede noul stat.

- Doi reprezentanţi ai Uniunii, europarlamentarul Sogor Csaba şi deputatul Antal Arpad, vor să participe, în Kosovo, la momentul în care va fi declarată independenţa. Au fost trimişi de conducerea UDMR, au primit un mandat în acest sens?

- Nu s-au dus acolo cu o poziţie oficială din partea noastră. S-au dus să vadă ce se întâmplă. Nu au o misiune sau un mandat, sunt doar curioşi. Ce ne interesează pe noi în mod special este problema sârbilor, ce soluţii şi ce drepturi li se vor oferi lor.

- Domnul deputat Antal Arpad vorbea însă despre o o scrisoare pe care să o semneze toate organizaţiile maghiare din Transilvania, care militează pentru autonomie, care să fie trimisă autorităţilor statelor UE şi SUA, imediat după ce ţările respective vor recunoaşte independenţa provinciei Kosovo.

- Nu mă interesează ce a declarat Antal Arpad. Declaraţia mea a fost cea de mai sus şi este mai importantă. (R.D.)

http://www.gandul.info/lumea/marko-bela-romania-ar-trebui-sa-recunoasca-noul-stat.html?3929;2394957

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc