vineri, 15 februarie 2008

Image

O actiune de natura sa aprinda spiritele in Transilvania urmeaza sa aiba loc in luna martie a acestui an, cel mai probabil in preajma datei de 15 a lunii, când se sarbatoreste ziua maghiarilor de pretutindeni. Organizatia iredentista “Tineretul Maghiar din Ardeal” va organiza in Transilvania turneul de vizionare a filmului “Wass Albert, in productia regizorului Koltay Gabor, cel care a realizat si controversatul film “Trianon”.

Filmul “Wass Albert” realizat recent de regizorul ungar Koltay Gabor este o combinatie intre artistic si documentar. Pelicula dureaza de doua ore, iar in prima parte il prezinta pe actorul maghiar Reakasi Karoly care porneste in Ardeal pentru cautarea adevarului despre Wass Albert. Acesta ajunge in localitatea clujeana Rascruci, locul unde s-a nascut scriitorul maghiar. Aici actorul afla multe lucruri despre Wass, fapt care-l ajuta sa se lamureasca in legatura cu rolul pe care l-a avut scriitorul atât in cultura, cât si in societatea maghiara. Filmul va rula in 12 orase din Transilvania Filmul a fost prezentat deja in mai multe orase din Ungaria chiar de regizorul Koltay Gabor. Surse din rândul simpatizantilor EMI ne-au declarat ca opera regizorului maghiar Koltay va fi difuzata in luna martie in 12 orase din Transilvania pentru a marca 100 de ani de la nasterea lui Wass Albert. “Anul acesta este centenarul nasterii lui Wass si vrem sa se cunoasca cât mai mult depre el. Pe de alta parte, vrem sa sensibilizam opinia publica cu privire la necesitatea reabilitarii lui Wass Albert”, a declarat unul dintre simpatizantii EMI. De altfel, site-ul EMI (www.erdely.tk) a anuntat inca din luna ianuarie ca va organiza turneul de vizionare a filmului “Wass Albert” in Ardeal, insa, potrivit unor surse, initiatorii actiunii au amânat proiectia pentru a realiza traducerea in limba româna. “Se vrea ca fimul sa poata fi vizionat si de români si de aceea acum se lucreaza la traducere”, a spus un alt apropiat EMI.

O sinteza a filmului a fost deja postata pe site-ul youtube la adresa: http://www.youtube.com/watch?v=ZpI3Km-z5VY.

«Trianon» a fost scos in afara legii

Wass Albert a fost declarat criminal de razboi in 1946 dupa ce a fost gasit vinovat de moartea mai multor români si evrei din Sucutard si Muresenii de Câmpie, imediat dupa ocuparea Ardealului de Nord de catre horthysti.Prezentarea unui astfel de film in România ar putea intra sub incidenta Ordonantei 31/2002, care interzice organizatiile si simbolurile cu caracter rasist, xenofob sau fascist, precum si promovarea cultului persoanelor vinovate de savârsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii. Turneul de vizionare a filmului Wass Alber nu ar fi prima actiune de acest gen a EMI. In urma cu patru ani, EMI a organizat in Transilvania turneul de vizionare a filmului “Trianon”, in productia aceluiasi regizor - Koltay Gabor.Turneul a declansat o seama de reactii in lant, ministrul de atunci al culturii si cultelor Mona Musca afirmând ca proiectia filmului a fost ilegala si ca trebuiau luate masuri.

George Nicula / Gardianul / 15.02.2008

http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=632&Itemid=1

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc