marți, 26 februarie 2008

Buletinele de vot care spuneau NU autonomiei maghiare au fost arse

Buletinele de vot care spuneau NU autonomiei maghiare au fost arse
Zeci de buletine de „vot” autonomiste, au fost gasite la marginea orasului Targu-Mures, titreaza cotidianul Gardianul, intr-un material realizat de Sorin Simion si Sorin Sortoc, reluat de Romanian Global News.

Toate aveau marcate cuvantul „Nem” („Nu”) la intrebarea legata de autonomia Tinutului Secuiesc. La Oradea au aparut manifeste care fac propaganda pentru infaptuirea Ungariei Mari prin orice fel de mijloace. Orasul a fost invadat de afise care infatiseaza harta Ungariei Mari alaturi de sloganuri precum „Ardealul pamant unguresc”. Publicatia de limba maghiara „Europai Ido” continua campania de jigniri si umilinte la adresa romanilor din Ardeal. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii nu a amendat niciodata „Europai Ido” pentru jignirile adresate romanilor si tiganilor. A facut-o, in schimb, atunci cand a fost atacata de catre aceeasi publicatie minoritatea evreiasca din Romania.Zeci de buletine de vot utilizate de separatistii unguri din Transilvania la referendum-ul de anul trecut, privind autonomia asa-numitului « Tinut Secuiesc » au fost gasite, ieri la pranz, intr-o groapa la marginea satului Livezeni, situat la doar 5 km de Targu-Mures. Cele mai multe dintre buletine erau arse, complet sau partial, insa, pe cele ramase, cat de cat lizibile, se poate vedea faptul ca aceia care „votasera” la simulacrul de referendum o facusera impotriva autonomiei. Noul lider al Consiliului National Secuiesc, targumureseanul Balazs Izsak, a spus, initial, ca ar fi vorba despre „o diversiune”. Ulterior, acelasi Izsak a admis ca exista posibilitatea ca buletinele respective sa fi fost aruncate si incendiate de voluntari ai CNS, care au umblat cu urnele mobile din poarta in poarta si care, pesemne, au gasit mai comod sa se debaraseze de buletinele de vot decat sa mai piarda timpul cu numararea buletinelor si centralizarea rezultatelor. Potrivit conducerii „secuilor”, peste 99,3% din locuitorii din judetele Mures, Harghita si Covasna, care au acceptat sa participe la „referendumul” organizat de CNS, ar fi raspuns afirmativ la intrebarea daca sunt sau nu de acord cu autonomia teritoriala a „Tinutului Secuiesc”.
«Europai Ido» toarna gaz pe focul relatiilor romano-maghiare
Periodicul de limba maghiara „Europai Ido” („Timpul Europei”, in traducere – n.r.), care apare la Sfantu-Gheorghe, isi inteteste atacurile la adresa comunitatii romanesti din zona asa-zisului „Tinut Secuiesc”. In numarul 4 din luna februarie a anului in curs, un anume Sandor Csiki, membru de vaza al Consiliului National Secuiesc Mures, publica doua articole care impresioneaza prin abundenta de insulte si injurii la adresa comunitatii romanesti din Targu-Mures.
CNCD se face ca nu citeste «Europai Ido»
„Europai Ido” nu este la primul atac de acest fel indreptat impotriva comunitatii romanesti. Aproape ca nu exista numar al publicatiei din care sa nu lipseasca insulte si atacuri de tot felul la adresa romanilor ca popor, a Romaniei ca stat si a ordinii constitutionale. Nu lipsesc din „Europai Ido” nici insultele la adresa altor etnii. Evreii si tiganii sunt principalele grupuri etnice vizate constant. Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a sanctionat doar o singura data, cu o amenda modica, publicatia respectiva pentru insulte aduse comunitatii evreiesti. Niciodata insa CNCD nu a sanctionat textele profund jignitoare la adresa majoritatii romanesti.
Zeci de afise purtand sloganuri iredentiste si revizioniste au impanzit Oradea. Este prima reactie de proportii in urma tumultuoaselor evenimente din Kosovo, ale caror efecte erau deja asteptate de autoritatile locale sa apara si in Oradea. „Erdely magyar fold es az is marad!” si „Erdely magyar fold”, insemnand „Ardealul pamant unguresc si asa ramane” si „Ardealul pamant unguresc”, sunt cele doua motouri ale afiselor care au umplut centrul Oradiei.
Conform surselor oficiale, primele sesizari au fost semnalate duminica dupa-amiaza la Politie si Jandarmerie dupa ce cateva patrule stradale au descoperit ca in mai multe locatii din centrul municipiului de pe malurile Crisului Repede au fost lipite afise reprezentand steagul Ungariei suprapus peste harta Ardealului, simbolistica Ungariei Mari si insemne cu tenta sovina, iredentista si revizionista. Zeci de afise au fost postate pe avizierul din fata Prefecturii Bihor, pe peretii cladirilor de pe pietonala, ai Liceului Ady Endre si pe soclul Statuii Ostasului Roman.
Surse credibile care monitorizeaza astfel de actiuni au acreditat ideea ca in spatele acestei actiuni total deplasate se afla fundatia „Tinerii Maghiari ai Ardealului”, condusa de Barna Jozsef Nagy, unul dintre acolitii lui Laszlo Tokes.
Romanii, stapani straini la Targu-Mures
„Pentru ca, daca in calitate de maghiar liber si cu coloana vertebrala il vei saluta in limba maghiara pe soferul de autobuz, pe taximetrist, pe vanzatorul de ziare sau poate pe vanzatorul din magazin, ti se va raspunde de cele mai multe ori in limba romana, si poate ca respectivul te mai si trimite, in gand, undeva… Vinovati sunt atat cel pe care ni l-a adus pe cap invazia comunista si globala, cat si cel care isi baga singur gatul in jugul romanesc si se ploconeste in fata stapanilor straini (adica romani – n.r.) pentru o existenta slugarnica… Cum este posibil, maghiarule, ca azi sa aplauzi pana si faptul ca invadatorii sunt dispusi, dupa ani de zile, sa puna pe zidul Palatului Culturii, construit de cosangvinii tai, o placuta cu denumirea lui straveche, in limba maghiara?... Atunci de ce te simti tensionat cand soferul de autobuz, taximetristul, vanzatorul sau functionarul face scarbit o grimasa daca i te adresezi in limba maghiara?” (Articolul “Maghiarimea, transformata in sluga”). “Cel mai scump este gazul, pe care il avem aici, sub noi. Gaz pe care romanii imbuibati il exploateaza din pamantul stramosilor nostri si ni-l vand noua la pret piperat. Noi traim in saracie, in timp ce ei se imbogatesc cu neobrazare. De parca ei ar fi inventat gazul.” (Articolul “La mana romanului Cel de Sus”).

Foto: Gardianul

http://www.rgnpress.ro/Politic/Buletinele-de-vot-care-spuneau-NU-autonomiei-maghiare-au-fost-arse.html

Niciun comentariu:

Spaţiul etnogenetic românesc

Spaţiul etnogenetic românesc