KOSOVO-ul romanesc aproape iesit de sub autoritatea statului roman
În opinia lor, precedentul Kosovo ar trebui folosit în mod inteligent de către reprezentanţii comunităţii maghiare de acasă pentru promovarea autonomiei Ţinutului Secuiesc. „Este evident că, prin recunoaşterea provinciei Kosovo ca stat independent, se recunosc într-un fel soluţiile violente din această regiune. Din câte se ştie, noi, maghiarii din România, am militat pentru autonomie exclusiv prin mijloace democratice şi considerăm că un sprijin din partea autorităţilor europene şi a SUA ar legitima în Europa rezolvarea unor potenţiale conflicte fără conflicte, deci ar legitima soluţiile nonviolente", a declarat deputatul UDMR Antal Arpad. La rândul său, europarlamentarul Sogor Csaba susţine că vizita mai are încă un scop: sărbătorirea obţinerii de către sârbii din Kosovo a unor forme de autonomie.
Eurodeputatul UDMR consideră că problema Kosovo reprezintă însă „un precedent periculos pentru toate statele europene care nu înţeleg să asigure dreptul de autodeterminare astfel încât toţi cetăţenii lor să se simtă ca acasă". „Nu-l văd însă ca un precedent negativ. Dacă în acest ţinut minoritatea sârbă, care e mult mai mică decât cea maghiară din Voievodina, a reuşit să aibă unele drepturi, să zicem autonomie culturală, teritorială, atunci modelul Kosovo poate fi şi un model pentru Europa", a conchis Sogor. (Marius Vulpe, Adevarul)
Medicii si asistentele obligati sa invete ungureste
Guvernul vrea sa oblige medicii si asistentele sa invete ungureste. Potrivit unei ordonante de modificare a Legii reformei in sanatate, cunoscuta ca Legea Nicolaescu, personalul medical care lucreaza in regiuni unde minoritatile nationale depasesc 20 la suta din populatie trebuie sa cunoasca limba acelei minoritati. Reprezentantii UDMR au propus aceasta lege, sustinuti de Ministerul Sanatatii, care a inclus prevederea in ordonanta de urgenta. Pe de alta parte, Asociatia „Noi Românii“ din judetul Covasna sesiseaza, printr-o scrisoare, Guvernul României, Ministerul Internelor si Reformei Administrative, prin care solicita respingerea aprobarii stemei orasului Covasna.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2007 a fost respinsa de Senat si trimisa de urgenta pentru examinare Comisiei de sanatate din cadrul Camerei Deputatilor. Comisia a facut mici modificari, dar prevederile privind minoritatile au ramas neschimbate. Initiatorii acestei prevederi sunt deputatii UDMR Kerekes Karoly si Borros Istvan si Ministerul Sanatatii. „Este o discriminare grosolana, atata timp cat limba oficiala a tarii este romana“, a declarat dr. Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor, care a mai adaugat ca nimeni nu-i obliga pe reprezentantii minoritatilor sa vorbeasca romana, dar daca nu inteleg atunci cand un medic le explica diagnosticul sau tratamentul, este problema lor. Specialistii sustin ca in nicio tara a lumii nu s-a mai pomenit o asemenea prevedere. Presedintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Vasile Astarastoaie, a trimis o scrisoare Comisiei de sanatate a Camerei Deputatilor pentru a reexamina ordonanta de urgenta.
Drapelul judetului Covasna este identic cu drapelul secuiesc
Subliniind faptul ca orasul este o statiune de interes national, se arata ca stema inaintata spre aprobare este „o stema vadit revizionista, cu continut monoetnic si coloratura ce face trimitere la culorile drapelului national al Ungariei si care neaga existenta majoritatii românesti, numeric inferioare in acest oras.“ In acelasi timp, Asociatia „Noi Românii“ semnaleaza si faptul ca Consiliul Judetean (CJ) Covasna ar fi aprobat, ca steag al judetului, drapelul national secuiesc.Semnatarii scrisorii, directorul executiv al Asociatiei „Noi Românii“, ing. Ioan Mugur Topolnitchi, si presedintele Asociatiei „Iustinian Teculescu“, prof. Dumitru Furtuna, sustin ca stema trimisa spre aprobare „este o stema discriminatorie fata de majoritatea româneasca din orasul Covasna, care nu se vede reprezentata in viitorul insemn oficial al orasului“. De asemenea, Asociatia „Noi Românii“ acuza Consiliul Local (CL) Covasna, ca ar fi adoptat Proiectul de stema printr-o hotarâre ilegala. „Stema ce urmeaza sa fie aprobata de Guvernul României, adoptata prin Hotarârea nr. 97/2005 de CL cu unanimitatea voturilor consilierilor UDMR, este cu totul alta si nu face parte din cele trei steme afisate spre dezbaterea publica, de unde deriva si incontestabila ilegalitate a hotarârii ce o promoveaza. A fost, evident, o inselare a tuturor locuitorilor orasului Covasna, statiune balneara de interes national“, se arata in scrisoare. Semnatarii sunt indignati si de faptul ca „institutia prefectului nu a sesizat vizibila ilegalitate de fond si nu a atacat in contencios, ca nelegala, Hotarârea CL Covasna“, drept pentru care solicita „anchetarea acestei situatii si sanctionarea celor vinovati de nerespectarea legilor României.“
Totodata, Asociatia „Noi Românii“ sesizeaza Guvernul si Ministerul de Interne si despre faptul ca ar exista o aprobare din partea Consiliului Judetean Covasna ca drapelul judetului sa fie steagul national secuiesc si solicita anularea acestei hotarâri. „Pe aceasta cale, tot in contextul amplei politici UDMR-iste de marcare a teritoriului cu simbolistica maghiara, va sesizam asupra aprobarii Consiliului Judetean Covasna a drapelului national secuiesc ca drapel al judetului. Fata de aceasta provocare neconstitutionala si nelegala va solicitam sa dispuneti prefectului judetului Covasna, dl. Gyorgy Ervin, sa intreprinda toate demersurile necesare conform atributiilor sale legale pentru anularea hotarârii nelegale“, solicita semnatarii scrisorii. (Florin Pupaza, Kovacs Anna - Gardianul / 16.02.2008)
Provincia Kosovo, luată Serbiei şi dată mafioţilor
Generalul italian Fabio Mini, fost comandant al fortelor NATO în Kosovo, critica dur independenta iminenta a provinciei sârbe. Albanezii kosovari sunt decisi sa îsi proclame unilateral independenta, duminica, iar Statele Unite si o parte din tarile UE o vor recunoaste, în timp ce Rusia si Serbia o vor respinge. Generalul spune ca de aceasta situatie vor profita "clanurile" si nu populatia, într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Stampa, relateaza AFP.
Independenta "va fi buna pentru cei care conduc: premierul Thaci Hashim, care face afaceri cu petrol, Ramush Haradinaj, fost premier, care este judecat de Tribunalul Penal International de la Haga, Agim Ceku, fost premier, care vrea sa devina generalissim sau omul de afaceri Behgjet Pacolli, care are nevoie de un loc unde sa-si aduca banii", a declarat generalul care a comandat fortele NATO în perioada 2002-2003. "Ceea ce prezinta interes pentru clanuri (...) este existenta unui loc din Europa în care se deschid noi banci. O destinatie pentru banii care vin din est. Monte Carlo, Cipru nu mai sunt locuri sigure", a subliniat el. "Înteleg graba kosovarilor (pentru independenta). Nu înteleg însa graba comunitatii internationale", a spus generalul, adaugând ca recunoasterea independentei de catre Roma ar fi "o greseala fatala".
Reprezentantii Consiliului Secuiesc din Ardeal spun ca au ce învata din “cazul Kosovo”
Secretarul Biroului Permanent al CNS, Andrassi Arpad, a afirmat ca secuii au avut rabdare 500 de ani si înca mai au pentru a obtine autonomia Tinutului Secuiesc pe cai pasnice, transmite corespondentul NewsIn. "Problemele autonomiei în acest tinut al Ardealului dureaza de peste cinci secole. Sibiul, capitala culturala a Europei, este o dovada ca sasii au reusit sa obtina autonomia. Problema Kosovo ar putea sa ne ajute. În ce fel? În Kosovo exista o minoritate sârba a caror probleme trebuie rezolvate cu ocazia declararii independentei acestui tinut. În acest sens Kosovo ar putea fi un precedent care sa accelereze rezolvarea problemei Tinutului Secuiesc", a spus Andrassi.
Reprezentantii secuilor au ales politica pasilor marunti, dar siguri, având drept exemplu cazul Liceului Bolyai din Târgu Mures. "În 1990, toata lumea spunea ca Liceul Bolyai nu va fi niciodata liceu maghiar. Niciodata a însemnat 15 ani", au argumentat reprezentantii CNS. Liderii CNS spun ca vor colabora cu formatiunile politice din Parlament pentru a se discuta despre proiectul de lege prin care ar putea fi obtinuta autonomia Tinutului Secuiesc.
România a aprobat, tacit, “ocupatia” UE
Un general francez în retragere, Yves de Kermabon, fost comandant al trupelor NATO din Kosovo, va conduce misiunea EULEX destinata sa asiste tânarul stat kosovar dupa proclamarea independentei. Olandezul Pieter Feith va fi reprezentantul special al UE pentru Kosovo, s-a anuntat oficial sâmbata. "În calitatea sa de sef al celei mai importante misiuni civile din istoria UE, Yves de Kermabon va avea un rol crucial în asistarea politiei kosovare si a institutiilor judiciare în progresul lor menit sa atinga normele europene", a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externa, Javier Solana, care a facut acest anunt. "Aceste numiri ilustreaza înca o data angajamentul UE în Balcani", a comentat Solana. Cei 27 si-au dat oficial acordul pentru desfasurarea celor circa 2.000 de membri ai misiunii, majoritatea politisti si magistrati. UE a folosit pentru aceasta o procedura specifica, denumita a "aprobarii tacite": daca pâna vineri la miezul noptii (1.00, ora României) niciunul dintre membrii UE nu îsi exprima împotrivirea, operatiunea poate fi lansata. Însa primele elemente ale acestei misiuni - cea mai ampla misiune civila din istoria UE - nu vor fi trimise în provincia sârba mai devreme de una sau doua saptamâni. Politistii si magistratii vor veni din toate statele membre, cu exceptia Maltei (din motive logistice), dar si din state terte, între care Turcia si Statele Unite. Principalul lider al sârbilor din Kosovo, Milan Ivanovici, a calificat, sâmbata, drept "ocupatie" misiunea pe care UE o va trimite în Kosovo pentru a asista liderii kosovari dupa proclamarea independentei provinciei. "În esenta, misiunea UE are caracteristicile unei ocupatii si nu va fi acceptata nici de Serbia, nici de sârbii din Kosovo", a declarat liderul sârbilor din Kosovo, Milan Ivanovici.
Biserica Ortodoxa le cere sârbilor sa ramâna în provincie
Biserica Ortodoxa sârba le-a cerut, sâmbata, sârbilor din Kosovo sa-si pastreze calmul, dupa proclamarea independentei de catre liderii kosovari, relateaza AFP. "Le-am transmis tuturor sa-si pastreze calmul si sa ramâna în Sfântul Kosovo", le-a spus episcopul Artemije credinciosilor, în timpul unei slujbe în partea nordica, majoritar sârba, a orasului divizat etnic, Kosovska Mitrovita. "Aceasta este tara noastra si nu avem niciun motiv sa plecam. Acesta este testamentul nostru si juramântul nostru", a spus episcopul Artemije. Episcopul, care a fost însotit de un pretendent la tronul Serbiei, printul Aleksandar, a tinut slujba în fata câtorva sute de credinciosi, la biserica Sfântul Dimitrie. "Întelepciunea, calmul, legea si dreptatea sunt singurele noastre arme si nu trebuie sa le uitam", a spus printul Aleksandar Karadjordjevic. El a cerut "ajutorul" prietenilor Serbiei. "Avem nevoie de Europa si nu de izolare. Nu vreau sa vad aici o situatie asemanatoare celei din Palestina", a precizat el. "Nimeni nu are dreptul sa ne ia Kosovo si sa se joace cu soarta unei natiuni", a subliniat el. Aproximativ 120.000 de sârbi, alaturi de 1,8 milioane de albanezi, au ramas în Kosovo dupa razboiul din 1998-1999. Partea nordica a provinciei, unde traiesc multi sârbi, ar putea face secesiune din momentul în care Kosovo îsi va declara independenta. (N.I. - Gardianul)
http://civicmedia.ro/acm/index.php?option=com_content&task=view&id=634&Itemid=1
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu